1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EPH kupuje v Itálii šest plynových a jednu tepelnou elektrárnu

EPH logoPraha - Energetický a průmyslový holding (EPH) kupuje v Itálii od společnosti E.ON sedm elektráren s celkovým výkonem 4500 MW, tedy vyšším než je výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady.

Součástí akvizice je šest plynových elektráren s kapacitou 3900 MW, dalších asi 600 MW představuje výkon černouhelné elektrárny Fiume Santona Sardinii. Transakci musí schválit příslušné orgány Evropské unie. ČTK o tom informoval mluvčí holdingu Daniel Častvaj. Výši transakce ani způsob financování společnost nesdělila, italská média v prosinci odhadovala akvizici na skoro 60 miliard korun.

"Tato akvizice je dalším logickým pokračováním naší už dříve avizované strategie vstupu na vyspělé západoevropské trhy, které nemají dostatečně velkou rezervu instalovaného výkonu," uvedl předseda představenstva EPH Daniel Křetínský. "Naše strategie je dlouhodobá a zaměřená na další rozvoj. Na těchto cílech jsme připraveni spolupracovat se zaměstnanci, odbory a dalšími zúčastněnými stranami," dodal.

Podle evropských médií tíží společnost E.ON dluh 31 miliard eur (zhruba 880 miliard korun). Proto firma spustila reorganizaci, v jejímž rámci prodává některé vedlejší činnosti, včetně aktivit v Itálii.

V souvislosti s EPH se hovoří i o zájmu firmy koupit dvoutřetinový podíl ve Slovenských elektrárnách (SE), který prodává italská společnost Enel. Oficiálně EPH zájem nepotvrdil, podle informací ČTK však v listopadu podobně jako ČEZ podal předběžnou nabídku na koupi podílu.

Ve stejném měsíci koupil holding černouhelnou elektrárnu Eggborough u britského Leedsu s výkonem 2000 megawattů. Loni na podzim také projevila jeho německá hnědouhelná firma Mibrag zájem o hnědouhelná aktiva, která má v Německu švédská firma Vattenfall.

"EPH, zdá se, sází na jednu kartu, a to na nákup na dluh co největšího objemu aktiv v době jejich nabídky mnohdy vynucené zadlužením prodávajících a sázkou na budoucí růst cen elektřiny, který povede k větší rentabilitě výroby," řekl  ČTK analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Podle něj může EPH jako finanční investor kalkulovat s pozdějším prodejem některých svých aktiv zahraničním zájemcům, a to i mimoevropským.

Největším akcionářem holdingu EPH je Křetínský s Patrikem Tkáčem, společně drží dvě třetiny akcií. Zbytek patří skupině J&T. Holding EPH zahrnuje 40 podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem.

Prodávající E.ON působí i v České republice. V jižních Čechách a na jižní Moravě zásobuje elektřinou 1,2 milionu zákazníků. Podíl E.ON na českém trhu činí asi 20 procent.

27.01.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...