1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Švýcarský Glencore koupí 49 procent v ruské ropné firmě Russněfť

Rosneft-logo1Moskva - Švýcarská komoditní a těžařská skupina Glencore převezme 49 procent akcií ruské středně velké ropné společnosti Russněfť. Sdělil to v televizní stanici Rossija 24 vlastník Russněfti Michail Gucerijev.

Glencore je partnerem Russněfti od jejího založení na počátku minulého desetiletí a ruská firma mu podle agentury Reuters dluží asi dvě miliardy dolarů (51,6 miliardy Kč).

Gucerijev uvedl, že transakce čeká na schválení ruským úřadem pro hospodářskou soutěž. Další podrobnosti nesdělil.

Zakladatel Russněfti Gucerijev uprchl z Ruska v roce 2007 poté, co ho generální prokuratura obvinila z neplacení daní, nezákonného podnikání a praní špinavých peněz. Úřady později obvinění stáhly a Gucerijev se v roce 2010 vrátil do země. Hned poté koupil od magnáta Olega Děripasky svou firmu, kterou mu před svým útěkem prodal, a v rámci nynější restrukturalizace se stal jejím jediným akcionářem. Nyní je Gucerijev podle časopisu Forbes 33. nejbohatším Rusem.

Gucerijev uvedl, že Russněfť bude po restrukturalizaci těžit 18 milionů tun ropy ročně, což představuje asi 360.000 barelů denně. Russněfť nyní slučuje všechny své dceřiné firmy pod jedinou holdingovou společnost.

20.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...