1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Automobilka Hyundai v Nošovicích vyrobila už dva miliony aut

Hyundai LogoVe středu 8. června byl v nošovickém závodě Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) vyroben Hyundai Tucson s pořadovým číslem 2.000.000.

Tohoto stříbrného krasavce v pátek 10. června v rámci oslav významného milníku automobilky převzal genmjr. Drahoslav Ryba, generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky, protože toto auto je určeno pro výkon služby u hasičů, kteří jej využijí k zabezpečení dopravy příslušníků při horších terénních podmínkách v krizových situacích.

Sériová výroba byla v závodě HMMC zahájena 3. listopadu 2008 jednosměnným provozem. Druhá směna byla spuštěna v září 2009 a třetí v září 2011, kdy bylo dosaženo plné tehdy plánované kapacity 300.000 aut ročně. Ani tady se ale Hyundai nezastavil a plán pro letošní rok tak předpokládá výrobu 350.000 aut, která se rozjedou do 66 zemí světa – především do celé Evropy, ale také do Mexika, Austrálie, Egypta nebo do zemí Blízkého Východu. V přehledu právě vyrobených dvou milionů aut byli největšími odběrateli Německo, Velká Británie, Rusko, Španělsko, Itálie, Francie a Česká republika. Na domácí trh bylo dodáno 77.600 aut z nošovické produkce, tedy necelá 4 procenta celkové výroby.

Pozoruhodné je jistě i tempo, jakým výroba rostla: Zatímco k dosažení mety prvního milionu bylo zapotřebí 54 měsíců, druhý milion následuje po 37 měsících a další přijde za ještě kratší dobu. Nejvyráběnějším modelem byl v Nošovicích Hyundai ix35, kterého v období od července 2011 do června 2015 sjelo z linky celkem 603.000 kusů. Nejméně bylo vozů Kia Venga, kdy bylo v období od listopadu 2009 do června 2011 vyrobeno celkem 82.700 kusů. V současnosti je nejvyráběnějším modelem Hyundai Tucson, jehož produkce začala loni v červnu, a který již za necelý rok dosáhl úctyhodného počtu 223.000 vyrobených vozů.

„Je to sedm let, sedm měsíců a sedm dní od okamžiku, kdy 3. listopadu 2008 sjelo z této výrobní linky první auto. Nechť je tedy tento trojitý symbol štěstí známkou našich budoucích úspěchů a rozvoje,“ připomněl ve svém projevu v rámci oslav Dongwoo Choi, prezident HMMC, a pokračoval: „Náš úspěch by nebyl možný bez toho nejcennějšího, co naše společnost má – tisíců dovedných a kvalifikovaných mužů a žen, pracujících na linkách ve výrobě, zajišťujících údržbu, střežících kvalitu, plánujících a kontrolujících výrobu, řídících finance a veškerou informační a administrativní podporu. Toto je náš tým Hyundai, kterému vděčíme za veškeré naše výsledky!“

Miroslav Novák, hejtman Moravskoslezského kraje, ve svém projevu řekl: „Těší mě, že se před několika lety společnost Hyundai rozhodla investovat do výstavby svého jediného evropského závodu právě u nás – 1,2 miliardy eur, představuje největší zahraniční investici v České republice. A nešlo jenom o peníze, moře času a úsilí vloženého do zahájení a rozšíření výroby. Ale zejména o investice do lidí - skoro 3,5 tisíce vysoce kvalifikovaných zaměstnanců, kterým dala práci. Automobilka si svou firemní filozofií získala sympatie občanů našeho kraje, zapadla do moravskoslezské rodiny a je jejím váženým členem a také dobrým sousedem. Blahopřeji k dnešnímu dvoumiliontému vozu a těším se na brzkou oslavu produkce vozu s pořadovým číslem 3 miliony.“

16.06.2016

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...