1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Mercedes otevřel v Číně první zahraniční závod na výrobu motorů

Mercedes Benz logo1Peking - Mercedes dnes otevřel v Číně svůj první závod na výrobu motorů mimo Německo. Závod má posílit pozici německého výrobce luxusních aut na největším automobilovém trhu světa a podpořit zde jeho prodej.

Uvedl to v rámci zahájení výroby v novém závodě ředitel automobilky pro Čínu Hubertus Troska. Čínský partner ze skupiny BAIC Motor Sü Che-i pak dodal, že Daimler, mateřská firma Mercedesu, a BAIC se chystají podepsat v úterý dohodu o strategické spolupráci, díky které má Daimler získat podíl v BAIC.

Mercedes investoval do závodu 400 milionů eur (10,9 miliardy Kč), napsala agentura DPA. Kapacita výroby v počáteční fázi je 300.000 čtyř- a šestiválcových motorů ročně a podle Trosky je zde prostor pro další zvýšení.

Daimler letos v únoru oznámil, že koupí ve svém hlavním čínském partnerovi podíl 12 procent a stane se tak první zahraniční automobilkou, která bude vlastnit přímý podíl v čínském výrobci osobních aut. Daimler by měl získat i dvě křesla ve správní radě. BAIC podle dohody rovněž zvýší o jedno procento svůj podíl v jejich společném výrobním podniku Beijing Benz Automotive Company (BBAC) na 51 procent a Daimler ve stejném poměru zvýší svůj podíl ve společném podniku na prodej aut. BAIC Motor je divizí Beijing Automotive Industries Corp.

V loňském roce růst značky Mercedes-Benz na čínském trhu výrazně zaostával za konkurenčními luxusními automobily Audi a BMW. Podle poradenské společnosti LMC Automotive loni stoupl prodej mercedesů v Číně pouze o čtyři procenta, zatímco prodej Audi se zvýšil o 32 procent a prodej BMW dokonce o 41 procent. Celkový prodej aut v Číně loni stoupl o 7,1 procenta na 15,5 milionu.

19.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...