1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prodej vozů skupiny Volkswagen v říjnu stoupl o 3,8 procenta

volkswagen logo2Wolfsburg - Prodej vozů německého automobilového koncernu Volkswagen se minulý měsíc zvýšil o 3,8 procenta. Největší evropská automobilka v říjnu prodala 818.900 vozů, což je čtvrtý nejlepší výsledek v tomto roce.

Vyplývá to ze sdělení firmy. Součástí koncernu je i česká Škoda Auto, která rozšiřuje svou výrobu v Číně.

"Skupina po dobrém začátku čtvrtého čtvrtletí očekává rekordní dodávky za celý rok," uvedl v prohlášení na webu Christian Klingler, člen představenstva zodpovědný za prodej. "I když nejistota v Evropě pokračuje, objevují se první znaky, že trhy se stabilizují," zmínil také.

Za prvních deset měsíců dodávky vozů skupiny stouply o 4,7 procenta na 7,85 milionu vozů. V Severní Americe firma zaznamenala nárůst o 7,8 procenta a v Číně dokonce o 17,2 procenta. V Evropě, která se snaží zotavit z dluhové krize, ale automobilka dodala o 1,8 procenta méně nových vozů než před rokem.

Mladoboleslavská Škoda za deset měsíců dodala na trhy 768.700 vozů, o 3,3 procenta méně než před rokem. Na západoevropském trhu s výjimkou Německa automobilka zaznamenala stabilní vývoj a dodávky jí zde stouply o 0,1 procenta. Ve střední a východní Evropě ale zákazníkům ve stejném období dodala 204.400 vozů, což je meziročně pokles o 4,9 procenta.

Čína jako druhá největší ekonomika světa pro Škodu představuje nejsilnější trh. Škoda podle svého dnešního sdělení nyní ve spolupráci se Shanghai Volkswagen v zemi vyrábí pět modelů poté, co se koncem minulého měsíce rozjela výroba v nově otevřeném partnerském závodě v jihočínském městě Ning-po. Automobilka v červenci v Číně vyrobila svůj miliontý vůz. Poznamenala, že chce svůj odbyt na největším automobilovém trhu na světě rozšířit a zvýšit v blízké budoucnosti portfolio modelů vyráběných v této zemi na šest.

Volkswagen se do roku 2018 hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Součástí koncernu jsou také značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat. Loni firma převzala rovněž výrobce sportovních vozů Porsche.

Koncern v současnosti svolává po celém světě do servisů kvůli různým problémům přes 2,6 milionu vozů. Svolávací akce by podle čtvrtečních zpráv mohla být nejrozsáhlejším opatřením tohoto typu v dějinách podniku.

19.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...