1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výrobce brzdových destiček ITT slaví 10 let a má za sebou nejúspěšnější období v historii

car brakesOstrava – Ostravský výrobní závod ITT Holdings Czech Republic, přední evropský výrobce brzdových destiček pro auta a tlumičů pro vlaky, dosáhl v roce 2018 rekordních tržeb skoro čtyři miliardy korun.

Loni vyrobil téměř 37 mil. kusů destiček a 139 tis. kusů tlumičů. V roce 2019 připravuje investiční projekty za 183 mil. korun. Aktuálně zaměstnává 691 lidí. Ostravský závod je součástí nadnárodní americké skupiny ITT, která působí ve více než 100 zemích světa.

Ostravská společnost ITT dosáhla v roce 2018 nejlepších hospodářských výsledků v historii společnosti. Tržby společnosti vzrostly meziročně o 7 % na 3,953 mld. Kč. „V loňském roce jsme navýšili výrobu brzdových destiček na 36,9 mil. kusů (nárůst o 5 %) a výrobu železničních tlumičů na 124,3 tis. kusů (nárůst o 14 %). Zvýšili jsme rovněž počet zaměstnanců. V současné době zaměstnáváme v Ostravě 691 kmenových zaměstnanců, navíc máme dalších přibližně 150 agenturních zaměstnanců. Podařilo se nám proniknout na další trhy a začali jsme vyrábět pro další zákazníky,“ uvedl Jan Prášil, generální ředitel ITT Holdings Czech Republic a dodal: „V roce 2019 máme v plánu navýšit výrobu destiček i tlumičů o přibližně 10 %. U brzdových destiček tak chceme překonat hranici 40 mil. kusů.“

Za posledních 10 let investovala společnost ITT v Ostravě 1,461 mld. Kč. Jen v loňském roce 2018 to bylo bezmála 364 mil. Kč, kdy ostravský výrobce pokračoval v rozšiřování výrobních kapacit jak pro brzdové destičky, tak pro tlumiče. „Letos plánujeme investice zhruba v objemu 183 mil. Kč. Chceme zprovoznit novou linku na výrobu brzdových destiček a pořídit nové stroje na výrobu tlumičů, abychom vytvořili podmínky pro další růst a mohli se stát ještě významnějším hráčem na trhu dodávek jak pro automobilový, tak pro železniční průmysl, kde do budoucna očekáváme velký nárůst poptávky zejména v Asii a v Africe,“ doplnil Jan Prášil.

Ostravský závod se skládá z divize FRICTION, která vyrábí brzdové destičky, a z divize KONI, která vyrábí hydraulické tlumiče pro kolejová vozidla. V oblasti destiček jsou velkou odběratelskou skupinou koncoví zákazníci, jako jsou například Continental, PSA nebo Iveco. Další zákaznický segment tvoří výrobci brzdových třmenů Brembo, Advics nebo Mando. Brzdové destičky z Ostravy tak využívají světoznámé automobilové značky, například Škoda, BMW, Audi, Mercedes nebo Jaguar.

Tlumiče odebírají buď přímo výrobci lokomotiv a souprav Bombardier, Hyundai-Rotem, Alstom, Siemens nebo Stadler, tak i provozovatelé, třeba Německé dráhy (DB), Francouzské železnice (SNCF), Belgické dráhy (SNCB), Švýcarské dráhy (SBB), Rakouské dráhy (OBB) či Nizozemské dráhy (NedTrain).   

Výroba brzdových destiček v Ostravě se rozběhla v roce 2009, tlumiče se pak začaly vyrábět o rok později. Společnost ITT Holdings Czech Republic je součástí nadnárodní americké skupiny ITT Corporation, která zaměstnává téměř 10 000 lidí v 35 zemích světa a působí ve více než 100 zemích.

Skupina ITT vyvíjí a vyrábí produkty a řešení pro automobilový průmysl, železniční průmysl, letecký průmysl, energetický a těžební průmysl nebo zdravotnictví. Hlavní výrobní závody se nacházejí v USA, Itálii, Číně, Německu, Mexiku, České republice a Korejské republice. Obrat celé skupiny ITT byl v roce 2018 přes 2,74 miliardy dolarů.

18.06.2019

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...