1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Švýcarská Syngenta odmítla obří nabídku na převzetí z USA

skumavkyCurych/Londýn - Švýcarská společnost Syngenta, která patří k největším světovým výrobcům agrochemikálií, odmítla nabídku na převzetí za 41,7 miliardy švýcarských franků (1,1 bilionu Kč) od amerického konkurenta Monsanto.

Syngenta uvedla, že nabídka zásadním způsobem podceňovala její vyhlídky na další růst. Obě firmy působí také v České republice.

Společnost Monstanto nabízela za jednu akcii Syngenty 449 franků, přičemž zhruba 45 procent chtěla uhradit v hotovosti, sdělila dnes firma sídlící v Basileji. Její představenstvo se ale prý jednomyslně rozhodlo Američany odmítnout. Nabídka prý nedoceňuje vyhlídky Syngenty a podceňuje významná rizika spojená s uskutečněním transakce, včetně vyšetřování regulačních úřadů v mnoha zemích světa.

Akcie Syngenty na burze v Curychu prudce zpevnily a přidávaly přes 17 procent na zhruba 390 franků.

Syngenta patří k předním světovým výrobcům chemických látek používaných v zemědělství. Působí ve zhruba 90 zemích světa, kde má přes 28.000 zaměstnanců. V České republice zahájila činnost v lednu 2001. Považuje se za jedničku na českém trhu v oblasti ochrany zemědělských plodin.

15.05.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...