1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Siemens Mobility představí první autonomní tramvaj na světě

SiemensSpolečnost Siemens Mobility spolu s provozovatelem městské hromadné dopravy v německé Postupimi (ViP Verkehrsbetrieb Potsdam GmbH) představí na letošním veletrhu InnoTrans 2018 první autonomní tramvaj na světě.

Testovací jízdy proběhnou na šestikilometrovém úseku tramvajové sítě v Postupimi nedaleko Berlína. Autonomní tramvaj zde bude k vidění v reálném provozu ve dnech 18. až 21. září 2018.

Provozovatel veřejné dopravy poskytl v rámci projektu tramvaj Combino společnosti Siemens. Vozidlo určené pro testování je vybaveno několika radarovými a kamerovými senzory a systémem LIDAR, které slouží jako „digitální oči“ a zachycují provozní prostředí tramvaje. Komplexní funkční algoritmy slouží jako „mozek“ pro interpretaci a vyhodnocení dat aktuální provozní situace, poskytují předpověď jejího dalšího vývoje a následně iniciují odpovídající odezvu tramvaje. Díky schopnostem umělé inteligence, tramvaj reaguje na světelnou signalizaci, zastavuje v zastávkách a automaticky reaguje na potenciální nebezpečí, jako jsou například přecházející chodci a další vozidla křižující tramvajovou trať.

Siemens Mobility je první společnost, která uvádí na trh autonomní tramvaj za účelem výzkumu a vývoje

 „Tato světová premiéra ukazuje, jak aktivně utváříme mobilitu budoucnosti. Naše autonomní tramvaj může už v této fázi vývoje zvládnout základní provozní úkoly v reálné silniční dopravě. Tím, že je použit systém varování před kolizí (Siemens Tram Assistant), který je mimo jiné využit na tramvaji Avenio M v německém Ulmu, jsme už dosáhli určité vyspělosti a důležitého milníku v cestě za autonomním řízením. Vytvářením inteligentních vozidel a infrastruktury můžeme zajistit vyšší bezpečnost při cestování jak v městské, tak dálkové dopravě,“ řekla Sabrina Soussan, CEO společnosti Siemens Mobility.

Testovací tramvaj, která bude představena při světově první prezentaci autonomního řízení během veletrhu InnoTrans 2018, však není navržena pro komerční využití. Současný projekt má za cíl identifikovat technologické výzvy autonomní jízdy v reálných podmínkách a následně pro ně vyvíjet a testovat řešení. V současnosti se jedná o pokračování spolupráce se společností ViP.

21.09.2018

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...