1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

V prvním pololetí prošlo Letištěm Václava Havla Praha o 355 tisíc cestujících více než v loňském roce

Airport 1Výkony za první pololetí roku 2016 na Letišti Václava Havla Praha potvrzují pokračující zájem o Prahu jako cílovou destinaci.

Za první pololetí roku 2016 odbavilo Letiště Václava Havla Praha celkem 5 588 971 cestujících, zatímco za stejné období roku 2015 to bylo téměř o 355 tisíc méně.

„V prvním pololetí letošního roku bylo odbaveno meziročně o 6,8 % cestujících více. Stejně jako v minulém roce nejvíce rostly počty pasažérů ze zemí Evropy a Blízkého východu. Podle aktuálních čísel očekáváme, že by se celkový nárůst počtu cestujících za rok 2016 mohl pohybovat přes 6 %,“ komentoval výhled Václav Řehoř, předseda představenstva Českého Aeroholdingu.

Provozně nejsilnějším dnem byl v prvním pololetí 30. červen, kdy letiště odbavilo 49 859  cestujících, což je dokonce o trochu více, než kolik bylo odbaveno v rekordním dni za celý rok 2015 (16.8.2015 – 49 752 cestujících). Nicméně se dá očekávat, že tento dosavadní letošní rekord bude během tradičně neoblíbenějších letních měsíců pokořen.

Mezi země s největším nárůstem počtu cestujících z/do Prahy patří Velká Británie, Nizozemí, Španělsko, Francie a Izrael. Top destinacemi z hlediska nárůstu počtu cestujících jsou londýnská letiště (Gatwick, Stansted, Heathrow), Amsterdam, Tel Aviv, Helsinky a Dubaj.

Zvýšení objemu přepravy za první pololetí roku je dáno jednak provozem nových linek, které v prvním pololetí loňského roku ještě nebyly provozovány (např. Peking, Liverpool, Eindhoven, Marseille, Toulouse, Lucemburk), ale také navyšováním kapacit na stávajících linkách, zejména u tradičních destinací jako je Londýn či Amsterdam. Pro zajímavost, od zahájení platnosti nové podoby programu slevových pobídek pro dopravce (od letního letového řádu 2015) již Letiště Praha motivovalo k příchodu na český trh 12 nových dopravců a vznik více než 50 pravidelných nových linek včetně letů do 38 nových nebo obnovených destinací.

Nejnavštěvovanější zemí podle počtu cestujících byla Velká Británie, nejoblíbenější destinací se v prvních šesti měsících roku stala Paříž/Charles de Gaulle.

Významný meziroční nárůst zaznamenala také oblast cargo dopravy. Za první pololetí letošního roku bylo přepraveno přes 33 tis. Tun nákladu, což je o 42,6 % více než za stejné období loňského roku. Do celkového výsledku nákladní dopravy se projevily nejen kapacity nových dopravců UPS a Qatar Cargo, ale i dokládka cargem na nové lince do Pekingu nebo navýšení kapacit na lince do Soulu.

16.08.2016

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...