1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Gorenje má kvůli Rusku a Ukrajině ztrátu, část lidí zůstává doma

gorenje logo1Lublaň - Slovinský výrobce domácích spotřebičů Gorenje se v prvním čtvrtletí propadl do ztráty, nepříznivý vliv na hospodaření měly pokračující problémy v Rusku a na Ukrajině.

Ztráta činila 2,2 milionu eur (60,3 milionu Kč) ve srovnání se ziskem jeden milion eur ve stejném období loni. Firma, která ovládá českého výrobce varné a topné techniky Mora Moravia, současně oznámila, že část zaměstnanců ve Slovinsku poslala tento měsíc na nucenou dovolenou.

Tržby se meziročně snížily o 8,4 procenta na 266,4 milionu eur (7,3 miliardy Kč). Nižší přitom byly ve všech třech geografických oblastech, kde firma působí, to je ve východní Evropě, západní Evropě i mimo Evropu. Největší problémy firma pociťuje v Rusku a na Ukrajině.

V Rusku se tržby snížily mnohem více, než firma předpokládala. Vzhledem k nejistému vývoji ruského trhu nyní Gorenje očekává, že za celý rok bude Rusko jejím nejslabším trhem.

Kvůli poklesu poptávky v důsledku složité situace v Rusku a na Ukrajině se firma tento měsíc rozhodla poslat na nucenou dovolenou část zaměstnanců ve Slovinsku. Celkem 136 zaměstnanců, což jsou asi dvě procenta pracovní síly firmy ve Slovinsku, se podle agentury APA bude moci vrátit do práce, až se situace zlepší.

Gorenje je druhým největším vývozcem ze Slovinska. Má zastoupení v 70 zemích světa a na evropském trhu s domácími spotřebiči podíl kolem čtyř procent. Zboží přitom dodává do 90 zemích světa. Českou firmu Mora Moravia Gorenje získala v roce 2005. Asi třináctiprocentní podíl v Gorenje vlastní japonský výrobce elektroniky Panasonic.

22.05.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...