1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČEZ ESCO získala zakázku na stavbě závodu Jaguar Land Rover za 200 milionů korun, zabezpečí výměnu vzduchu v kilometrové hale

az klima logoAZ KLIMA, dceřiná společnost ČEZ ESCO, navrhla a instaluje vzduchotechniku pro montážní halu vznikajícího automobilového závodu Jaguar Land Rover u Nitry.

Dodávka pro jednu z historicky největších zahraničních investic na území bývalého Československa patří zároveň mezi největší zakázky v historii AZ KLIMA i ČEZ ESCO.

„Jedná se nejen o finančně významnou, ale také o prestižní zakázku, na které bude několik měsíců pracovat třicet montérů,“ říká generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák. „Právě automobilový průmysl je jedním z důležitých segmentů pro dodávky našich produktů a služeb.“

Jaguar Land Rover plánuje u Nitry v první fázi vyrábět 150 tisíc automobilů ročně a zaměstnat 2800 lidí. AZ KLIMA je dodavatelem vzduchotechniky pro montážní halu automobilky o délce 970 metrů a šířce až 280 metrů. Zakázka je v režimu design and build, to znamená, že AZ KLIMA podle požadavků zákazníka řešení projektuje a následně i realizuje.

„Naším úkolem je vytvořit co nejpříjemnější a nejstabilnější klima pro výrobu i pro zaměstnance automobilky. Zásadní je stabilní teplota, co nejmenší prašnost a dobrá výměna vzduchu,“ říká generální ředitel AZ KLIMA Karel Břenek. „Zajímavostí je i to, že se celý obří závod od začátku projektuje ve 3D programu. Dřív se to dělalo jen u lakoven, ale do budoucna to při takto velkých investicích bude velmi pravděpodobně standard,“ dodává Břenek.

AZ KLIMA v závodě nainstaluje celkem 24 kusů vzduchotechnických jednotek a položí zhruba 43 000 metrů čtverečních potrubí. Dodávané výrobky, tedy potrubí, tlumiče hluku, vzduchotechnické žaluzie, regulační klapky aj., budou v naprosté většině pocházet přímo z výrobního závodu AZ KLIMA v Milovicích u Mikulova.

Vzduchová výměna dosáhne 1,4 milionu kubických metrů za hodinu, to znamená, že se vzduch v hale za šedesát minut vymění průměrně 1,5krát. „Výměna vzduchu je velice důležitá, protože vysoká koncentrace CO2 z vydýchaného vzduchu způsobuje při práci  zbytečnou únavu,“ vysvětluje Břenek. „Kromě toho vzduchotechnika prostřednictvím rekuperačních jednotek odvádí od instalovaných technologií ven přebytečné teplo, které zároveň předehřívá na optimální teplotu přiváděný čerstvý vzduch.“

Celý závod je budován podle evropského standardu Ecodesign, který klade důraz na energetickou účinnost a efektivnost provozu. Dokončení a předání zakázky se předpokládá na počátku příštího roku.

AZ KLIMA má s dodávkami pro automobilový průmysl bohaté zkušenosti. V minulosti instalovala vzduchotechnické jednotky například pro závody Škoda Auto v Kvasinách a Mladé Boleslavi, TPCA v Kolíně, Hyundai v Nošovicích, PSA v Trnavě a KIA Motors v Žilině.

09.06.2017

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...