1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ministr Babiš navrhne vládě, aby stát půjčil OKD 700 milionů korun

okd mine logoKarviná -  Výsledkem jednání ministra financí Andreje Babiše s managementem těžařské firmy je, že vládě předloží návrh, aby stát OKD poskytl externí půjčku ve výši 700 milionů korun.

Návrh smlouvy by měl být hotov do konce týdne tak, aby o něm vláda mohla jednat nejpozději ve středu 27. července. Současně potvrdil, že nejlepším řešením situace v OKD je vedením firmy preferovaná restrukturalizace.

„Ministra financí jsme velmi detailně seznámili s našim záměrem zásadní reorganizace firmy a rozklíčovali mu, na co bychom použili do konce roku 2016 požadovaný externí úvěr ve výši jedné miliardy korun. Z této avízované částky by 400 milionů korun bylo využito na pracovní kapitál, 285 milionů na nezbytné investice do důlní činnosti a 300 milionů jako finanční rezerva na nepředvídané okolnosti,“ řekl tiskový mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Andrej Babiš se detailně zajímal i o stávající finanční toky v OKD, obchodní aktivity a dodavatelsko-odběratelské vztahy.

Po skončení pak managementu OKD řekl, že i on se přikloní k variantě reorganizace OKD a pro firmu bude žádat externí úvěr ve výši 500 – 700 milionů korun.

Do konce týdne pak očekává návrh vzájemné smlouvy mezi OKD a státem

Ve své reakci pro média následně uvedl, že podle něj OKD 700 milionů korun do konce letošního roku možná ani nebude potřebovat a část z těchto peněz by mohla použít i v roce 2017. Současně potvrdil, že v případě poskytnutí externího úvěru stát bude požadovat, aby měl v managementu nebo v představenstvu svého člověka, který by přímo dohlížel na další fungování společnosti.

Výkonný ředitel OKD Antonín Klimša po skončení bezmála dvouhodinového jednání prohlásil, že ho považuje za úspěšné. "Jestli ministrem Babišem navržených 700 milionů korun bude OKD stačit, nebo nebude, je v tuto chvíli předčasné předjímat. Já i celé vedení uděláme všechno pro to, aby k čerpání rezervy na neplánované, mimořádné události skutečně nikdy nemuselo dojít. Pokud reorganizace bude schválena, věřím, že se prioritně začne řešit i budoucnost Dolu Paskov," upřesnil výkonný ředitel.

Stěžejním termínem ale bude 10. srpen, kdy věřitelský výbor definitivně rozhodne o další existenci OKD.

27.07.2016

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...