1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Modernizovaná a rozšířená rozvodna Chodov: Spolehlivější dodávky elektřiny pro Prahu a okolí

CEPS logoTransformovna přenosové soustavy na pražském Chodově je důležitým prvkem české elektrizační soustavy.

V uplynulých dvou letech prošla modernizací a její technologie byla rozšířena tak, aby pokryla očekáváný nárůst spotřeby elektřiny.

Rozvodna přenosové soustavy v Praze - Chodově zásobuje elektřinou značnou část Prahy. Rekonstrukce rozvodny v Praze na Chodově si vyžádala cca 300 miliónů korun a celá byla realizována v rámci svého původního areálu.

„Rekonstrukce rozvodny Chodov byla nezbytná nejen pro funkční a bezpečný provoz přenosové soustavy, ale především pro zajištění spolehlivého napájení hlavního města a přilehlé oblasti středních Čech. Zároveň byla rozvodna rozšířena tak, aby v budoucnu pokryla rostoucí požadavky na spotřebu elektřiny,“ říká Svatopluk Vnouček, místopředseda představenstva společnosti ČEPS.

Samotná výstavba byla zahájena v říjnu 2016. Kromě modernizace technologie se rozvodna dočkala i úprav stavebních objektů. Byla provedena kompletní rekonstrukce haly zapouzdřené rozvodny, vystavěl se nový portál hlavní ocelové konstrukce a přeložila se část vnitřní komunikace.

„Náročný projekt byl úzce koordinován mezi společností ČEPS a distribučními společnostmi Pražské energetiky a Skupiny ČEZ. Rekonstrukce rozvodny Chodov totiž byla prováděna tak, aby její realizaci odběratelé elektřiny nijak nepocítili, dodávky elektřiny pro Prahu a okolí byly po celou dobu zachovány ve standardním rozsahu,“ dodává Stanislav Votruba, člen představenstva ČEPS.

Rozvodna Chodov byla uvedena do provozu v roce 1997. Vzhledem k omezenému prostoru pro výstavbu využívá technologii tzv. zapouzdřené rozvodny GIS (gas-insulated switchgear). Zapouzdřené rozvodny se používají hlavně tam, kde jsou kladeny velké nároky na minimalizaci rozměrů rozvodny, typicky v hustě osídlených oblastech, v prostředích s náročnými povětrnostními podmínkami apod. Vodiče jsou zde izolovány speciálním inertním plynem, který má mnohonásobně lepší izolační vlastnosti než vzduch. V České republice v přenosové soustavě na napěťové hladině 400 kV je provozována ještě zapouzdřená rozvodna v Chotějovicích v severních Čechách.

Samotná Praha a její okolí spotřebovává stále více elektřiny, proto je v plánu i výstavba další zcela nové rozvodny na severu města v Praze - Čimicích, která bude také v provedení GIS. Rozvodna, která přinese další zvýšení stability napájení pražské aglomerace, má plánovaný termín dokončení a připojení do soustavy v roce 2025.

01.04.2019

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...