1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Neřízená insolvence OKD by mohla být časovanou bombou

okd mine logoNeřízená insolvence je nejhorší možné řešení situace společnosti OKD a kromě ekonomických a sociálních dopadů by mohla v moravskoslezském regionu vést i k ekologické katastrofě.

V případě neřízené insolvence totiž hrozí, že OKD nebude mít od prvního dne insolvenčního řízení zajištěné dostatečné finanční zdroje. Je zde také nebezpečí, že insolvenční správce nebude mít dostatek času seznámit se s problematikou technicky náročného důlního provozu.

Uzavření dolu je náročný proces, který vyžaduje odborný postup a detailní přípravu. „Případné uzavření dolů vyžaduje důkladné plánování. Důl je nutné nepřetržitě větrat a odvádět z něj plyn. Voda z dolu se nepřetržitě odčerpává. Také se musí počítat se spontánními důlními zápary, ke kterým pravidelně dochází a které je nutné lokalizovat a tlumit dusíkem. Dopravní i větrací šachty se také musí denně kontrolovat a udržovat,“ říká Dale Raymond Ekmark, předseda představenstva a generální ředitel OKD, a.s.

OKD také spravuje přes 400 kilometrů důlních chodeb, o které je zapotřebí se pravidelně starat. „Bez této nepřetržité údržby proto není možné důl znovu otevřít,“ varuje dále Ekmark. Náklady na znovuobnovení těžby by v případě jejího neprofesionálního ukončení byly obrovské. 

Kromě nepříznivého vlivu na životní prostředí hrozí také sociální dopady na více než třináct tisíc zaměstnanců a jejich rodiny. „Pokud má váhu hlas našich třinácti tisíc zaměstnanců a jejich rodin, žádáme vládu, aby zvážila plán, který společnost OKD předložila a který podpořila i skupina AHG. Možná to není politicky nejpopulárnější řešení, ale z dlouhodobého hlediska je to zdaleka nejbezpečnější a nejvíce smysluplné,“ uzavřel Ekmark.

18.04.2016

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...