1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nízké zásoby plynu na Ukrajině mohou ohrozit dodávky

Gazprom buildingMoskva - Ukrajina nemá dostatek zemního plynu ve svých zásobnících, aby během zimy dokázala zajistit bezproblémový tranzit plynu do Evropy.

Prohlásil to vysoký představitel ruského plynárenského gigantu Gazprom Vitalij Markelov. Situaci nazval "katastrofou".

"Naši ukrajinští kolegové do podzemních zásobníků pumpují jenom 17,6 miliardy metrů krychlových, což je příliš málo...V takové situaci je tranzit plynu z Ruska v zimě nemožný," sdělil podle agentury Reuters Markelov, který je členem vedení Gazpromu a členem jeho představenstva.

Ukrajina minulý týden kvůli sporům ohledně cen zastavila dovoz ruského plynu. Ruský list Kommersant v úterý konstatoval, že Ukrajina ho v letošním roce už pravděpodobně neobnoví. Podotkl ale, že země má dostatek plynu v zásobnících a dokáže zajistit pokračování dodávek do Evropy.

Rusko a Ukrajina vedly "války o plyn" již počátkem let 2006 a 2009. Kvůli sporům o ceny a tranzit plynu tehdy Moskva zastavila dodávky plynu přes Ukrajinu do zbytku Evropy, včetně zemí střední a východní Evropy, které na ruském dovozu do značné míry závisí.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

20.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...