1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

OKD požádala vládu o státní pomoc na útlum Dolu Paskov ve výši až 723 milionů korun

mine vagonKarviná – Se zněním dopisu v plném rozsahu souhlasily i odborové organizace OKD.

Představenstvo společnosti OKD, a.s. dopisem adresovaném ministru průmyslu a obchodu Janu Mládkovi oficiálně požádalo o státní pomoc, která by byla v souladu s Rozhodnutím Rady Evropské unie 2010/787/EU ze dne 10. prosince 2010 o státní podpoře k usnadnění uzavírání nekonkurenceschopných dolů.

„Asi jednu třetinu z požadované částky tvoří náklady na zajištění zákonných sociálních nároků zaměstnanců, vyplývajících z kolektivní smlouvy a kolektivní smlouvy vyššího stupně spojených s ukončením těžby a následnou likvidací dolu,“ uvedl výkonný ředitel Antonín Klimša. Jak dále upřesnil, 477 milionů korun pak OKD bude potřebovat na samotnou technickou likvidaci dolu. Managementu se v tomto konceptu současně podařilo původně odhadované náklady na likvidaci Dolu Paskov reálně snížit o cca 40%.

Součástí oficiální žádosti představenstva těžařské firmy je rovněž státní pomoc pro Důl Frenštát ve formě roční periodické částky 30 milionů korun. Tyto prostředky OKD musí každoročně vynakládat na konzervační režim dolu. Tvoří ho osobní náklady, náklady na energie a údržbu a rovněž prostředky na nezbytné externí služby. „Důl Frenštát musíme ze zákona udržovat jako strategickou zásobu černého uhlí pro Českou republiku. Nicméně náklady spojené s udržovacím provozem a hlavně se zajištěním bezpečnosti jsou pro nás v insolvenci velkým finančním břemenem. V tomto kontextu chce vedení těžařské firmy zřídit nový závod „Útlum“, kam by organizačně převedlo všechny svoje nečinné doly – tedy Paskov a Frenštát a tím je transparentně oddělilo od činné části,“ dodal Klimša.

OKD, která v současné době intenzivně hledá strategického partnera a finalizuje dlouhodobý plán, ze kterého následně vyplyne i upřesnění uzavírání dolů v karvinské části revíru s výhledem do roku 2023, požádala o podporu své žádosti zástupce krajské tripartity a krajského úřadu. Společným cílem je minimalizovat sociální a ekonomické dopady související s postupným útlumem těžby černého uhlí v Moravskoslezském kraji.

12.01.2017

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...