1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Polsko ohodnotilo nabídku akcií Energy na více než 18 mld. Kč

polish flagVaršava - Polsko stanovilo maximální cenu pro primární nabídku akcií energetické firmy Energa na 20 zlotých (130 Kč) za akcii.

Hodnota nabídky akcií firmy by tak mohla dosáhnout až 2,8 miliardy zlotých (18,2 miliardy Kč), což z ní činí největší primární emisi na varšavské burze za více než dva roky.

Polské ministerstvo státního pokladu plánuje prodat v poslední státní energetické firmě podíl 34,2 procenta. Vstup na burzu je naplánován na 11. prosince. Primární nabídka firmy je součástí privatizačního programu, ze kterého chce vláda získat celkem pět miliard zlotých.

Polsko minulý měsíc úspěšně nabídlo na burze akcie druhé největší nákladní železniční společnosti v Evropě PKP Cargo. Nabídka vynesla 1,4 miliardy zlotých, napsala agentura Reuters.

Energa je největší polský distributor elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako jsou větrné a vodní elektrárny. Na polském trhu s elektrickou energií má firma podíl 17 procent. Ministerstvo státního pokladu v ní v současnosti vlastní podíl 85 procent.

Analytici však varují, že by primární nabídka akcií Energy pro investory nemusela být tak přitažlivá. Polská vláda totiž dosud nerozhodla o osudu subvencí na podporu obnovitelné energie. Je proto těžké odhadovat, jak se budou v budoucnosti vyvíjet celkové příjmy a výdaje společnosti.

Energa bude devátou energetickou společností obchodovanou na varšavské akciové burze. Jejími hlavními konkurenty jsou Tauron, Enea a PGE, které rovněž kontroluje stát. Největší polská energetická firma PGE se pokusila převzít Energu před třemi lety a uvedla, že má zájem o koupi jejích akcií při primární nabídce.

19.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...