1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Praha se vzdala plánu na úplné ovládnutí Pražské plynárenské

gas fire bigPraha - Praha po měsících vyjednávání s německým koncernem E.ON ustoupila od záměru na úplné ovládnutí skupiny Pražská plynárenská.

Do Pražské plynárenské Holding (PPH), kde Praha vlastní 51 procent, by měl spolu s Prahou vstoupit strategický partner, který získá 49procentní podíl koncernu E.ON. Zájem o akvizici projevili tři investoři. Cena takřka polovičního podílu v PPH se pohybuje kolem dvou miliard. Obchod by měl být uzavřen na přelomu roku. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09).

Do PPH chce vstoupit německý energetický koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), hlavní akcionář Pražské energetiky, v níž významný podíl drží i Praha. Zájem má také Český Energetický a průmyslový holding (EPH), největší dodavatel tepla a druhý největší dodavatel elektřiny v ČR, jehož akcionáři jsou firmy J&T, PPF a Daniel Křetínský. Třetím zájemcem, s nímž Praha vyjednává, je nadnárodní finanční a investiční skupina KKCG Karla Komárka.

Praha dosud v jednáních směřovala k plnému ovládnutí skupiny Pražské plynárenské. Zlom podle všeho nastal při zářijovém jednání zastupitelstva, které záměr nepodpořilo. Praha proto chce s budoucím akcionářem vyjednat takovou spolupráci, aby nadále ovládala distribuci, partner pak obchod. "Tímto rozhodnutím řešíme podmínky zastupitelů, kteří argumentovali, že Praha není schopna obchodovat," řekl Vávra. "Pro nás je klíčové, aby město do budoucna vlastnilo všechny sítě," dodal.

Ještě v září Vávra před zastupiteli argumentoval, že Praha ovládnutím PPH získá "silný nástroj na ovlivňování energetické politiky ve prospěch Pražanů", nyní svá vyjádření mírní. "Praha je natolik konkurenční prostředí, že město cenu nemůže nijak zásadně ovlivnit. A cena za distribuci je dána regulátorem," tvrdí. Přesto doplňuje, že "město se vlivu na konečnou cenu plynu v Praze nevzdá". Do pražského rozpočtu by podle Vávry mohl po splacení dluhu plynout roční zisk kolem 600 až 800 milionů korun.

Německý koncern E.ON nyní ve skupině Pražská plynárenská drží zhruba čtvrtinový podíl. Do konce roku by Pražská plynárenská Holding měla ovládnout Pražskou plynárenskou. Hodnota akvizice se bude blížit čtyřem miliardám. Následně akcionář za zhruba za dvě miliardy získá podíl, který drží E.ON v Pražské plynárenské Holding. Transakci musí schválit zastupitelstvo a vedoucí orgány firem. Teprve pak bude podepsána smlouva.

Pražská plynárenská loni hospodařila s čistým ziskem 673 milionů korun. Na dividendách akcionářům vyplatila celkem 633,5 milionu korun. Skupina Pražská plynárenská je druhou největší plynárenskou distribuční společností v ČR.

15.11.2013

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...