1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stát půjčí těžební společnosti OKD 700 milionů korun

mine vagonStát půjčí těžební společnosti OKD, která je v úpadku, 700 milionů korun.

Na dnešním jednání o tom rozhodla vláda. Peníze půjčí státní podnik Prisko, který spadá pod ministerstvo financí.
O poskytnutí provozního úvěru informoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Po dlouhém jednání vlády se podařilo dosáhnout shody. Ministerstvo průmyslu bude spolupracovat s ministerstvem financí na řešení OKD," potvrdil také ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle dřívějších informaci má z půjčky jít asi 400 milionů na dorovnání očekávaných výpadků v provozním kapitálu a 285
milionů korun na odkládané investice. Součástí požadavku firmy byla i rezerva na neplánované mimořádné události. Vedení OKD chtělo od státu půjčit až jednu miliardu.

Vedení těžařské firmy považuje dnešní rozhodnutí vlády za pozitivní impuls především pro věřitele OKD

Karviná (27. červenec 2016) - „Je to určitě velmi dobrá zpráva pro celou firmu, obchodní partnery i region. Hlavně je to ale velmi pozitivní impuls pro všechny věřitele, proč se přiklonit k reorganizaci, kterou management OKD navrhuje a preferuje před možným konkursem,“ reagoval na dnešní rozhodnutí vlády výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Současně zdůraznil, že pokud se věřitelé rozhodnou pro reorganizaci, bude OKD v přímé závislosti na budoucích cenách uhlí usilovat alespoň o částečnou úhradu svých předinsolvenčních dluhů.

Reorganizaci podporují i moravskoslezská tripartita a další instituce včetně hospodářské komory. V případě konkurzu by totiž velmi pravděpodobně došlo k okamžitému propuštění podstatné části zaměstnanců, náhlému uzavření většiny důlních lokalit bez možnosti případné obnovy těžby a téměř nulovému uspokojení předinsolvenčních dluhů.

Vedení OKD do budoucna navrhuje a prosazuje životaschopný provozní plán, který by v následujících letech řešil postupný a regulovaný útlum jednotlivých lokalit, a to v přímé vazbě na dotěžení ekonomicky vytěžitelných zásob energetického a koksovatelného uhlí.

O konečném osudu OKD v srpnu rozhodnou samotní věřitelé, kteří se přikloní buď k variantě konkursu, nebo dají OKD šanci na přežití a povolí její reorganizaci.

02.08.2016

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...