1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teplárny Brno spouští nový elektrodový kotel

Teplaren4Nový elektrodový kotel, který využívá elektřinu pro produkci tepla, zprovoznily Teplárny Brno v areálu svého provozu Červený mlýn.

Kombinací paroplynové teplárny ve spojení s nedávno dokončeným systémem akumulačních nádrží tak vznikl zhruba po dvanácti měsících příprav v tuzemsku zcela ojedinělý projekt využití elektrické energie na teplo, které může zůstat „uloženo“ v akumulátorech k použití ve vhodnou dobu, jako je například ranní nebo večerní špička. Vzhledem k tomu, že elektrodový kotel bude sloužit i jako záložní horkovodní zdroj, výrazně se posílí spolehlivost dodávek tepla z Červeného mlýna odběratelům připojeným k centrálnímu systému zásobování teplem.

„Jako ekologicky odpovědná organizace jsme vždy preferovali spalování zemního plynu. Proto už v roce 2016 rozhodlo představenstvo o novém využití dlouhodobě nevyužívané nádrže lehkého topného oleje jako druhého akumulátoru tepla a o výstavbě nového elektrodového kotle. Obě investiční akce jsou technologicky vzájemně spjaty a jejich cílem je efektivně umožnit poskytování podpůrných služeb,“ upřesnil generální ředitel Tepláren Brno Ing. Petr Fajmon, MBA.

Vybraný horkovodní kotel od renomované norské společnosti PARAT Halvorsen AS vyniká vysokou rychlostí startu (z 0 MWe na 20 MWe do 5 minut) a účinností (99,9 %). Nová technologie tak umožňuje TB poskytovat provozovateli přenosové soustavy, společnosti ČEPS, novou službu – zápornou minutovou zálohu MZ -15. Jak to funguje? „Při přebytku elektrické energie v elektrizační soustavě umožňuje elektrodový kotel velmi rychle odebírat přebytečnou energii ze sítě a ukládat ji do horké vody. Elektrické síti se tak ulehčí a vyrobená tepelná energie uložená do horké vody bude poté využívána v soustavě zásobování teplem ve městě Brně,“ přiblížil výrobní ředitel Tepláren Brno Ing. Václav Klíčník.

Roční finanční přínosy instalace elektrodového kotle mohou být až 10 mil Kč, celková investice vložená do výstavby, která činí 61 milionů korun, je velmi dobře návratná. Elektrodový kotel brněnských tepláren o výkonu 20 MWe je v současnosti pravděpodobně nejvýkonnějším zařízením svého druhu v tuzemsku.

04.10.2018

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...