1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ZAT dodá řídicí systém na finskou jadernou elektrárnu Loviisa za 4,6 milionu eur

ZAT pristrojPříbram - Technologie české společnosti ZAT bude řídit další jaderný reaktor v Evropě. Kontrakt za 4,6 milionu eur podepsali zástupci obou firem v první polovině dubna v sídle finského partnera Fortum Oy v Helsinkách.

Zakázka bude realizována v následujících třech letech. Předání do trvalého provozu proběhne v červnu 2021.

Výrobce řídicích systémů ZAT bude na primární část jaderné elektrárny Loviisa ve Finsku dodávat řídicí systém RRCS (reactor rod control system). Konkrétně jde o výkonovou část s nízkofrekvenčními měniči pro řízení polohy regulačních tyčí reaktoru jaderného bloku s technologií VVER 440.

Český řídicí systém SandRA je v současné době nasazen už na deseti jaderných reaktorech s technologií VVER 440 a jedenácti jaderných reaktorech s technologií VVER 1000 v pěti zemích světa. „Aktuálně máme zasmluvněných a rozpracovaných šest projektů na dodání této technologie. Jejich realizace bude ukončena v průběhu následujících tří let. Po jejich dokončení rozšíříme naši působnost o další dvě země, kde jsou na jaderných elektrárnách nasazeny námi vyvinuté technologie,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT.

Firma v současné době dodává své bezpečnostní a nebezpečnostní řídicí systémy a know-how na třetinu jaderných elektráren v Evropské unii a na 10 procent ve světě. V České republice provozují řídicí systém z dílny příbramských vývojářů obě jaderné elektrárny, po dokončení zakázky pro JE Mochovce bude řídit i obě jaderné elektrárny na Slovensku. „Další rozpracované zakázky máme ve Francii, v Maďarsku a v Arménii, tímto novým kontraktem přibude i Finsko,“ dodává Ivo Tichý.

Řídicí systémy pro nejvyšší bezpečnostní kategorie

ZAT vyvíjí a dodává řídicí systém SandRA (Safe and Reliable Automation) do primárních i sekundárních částí jaderných elektráren s reaktory typu VVER 1000 a 440. „Digitální stanice SandRA Z101 a Z102 obsahují speciální bezpečnostní funkce určené pro nejvyšší bezpečnostní kategorie A dle normy IEC 61226. Naše systémy tak mohou zajistit kompletní řízení jaderné elektrárny s dodržením všech požadavků na bezpečnost,“ upřesňuje Karel Stočes, ředitel divize Jaderná energetika společnosti ZAT.

Rozšíření technologií pro VVER 1200 i malé reaktory

Firma investuje ročně do vývoje přes 40 milionů korun. „V letošním roce se zaměřujeme na vývoj řízení pro jaderné elektrárny s reaktory typu VVER 1200. Chceme tím rozšířit portfolio produktů a podílet se tak na výstavbě nových jaderných bloků s touto technologií,“ upřesňuje Karel Stočes. Na opačném výkonnostním pólu stojí malé reaktory. Podle Stočese se ZAT věnuje i této oblasti. V současné době se podílí na vývoji a realizaci prototypu systému pro řízení malého reaktoru Labgene v Brazílii.

Technologie pro energetiku a průmysl

Česká společnost ZAT je předním světovým dodavatelem inteligentních a řídicích systémů pro energetiku a průmysl. Kromě jaderné energetiky se firma zaměřuje na dodávky systémů pro vodní, tepelnou i uhelnou energetiku, drážní systémy a plynárenství. „Vývoj cílíme také do oblasti distribuce elektrické energie, obnovitelných zdrojů i akumulace energie,“ upřesňuje Ivo Tichý. Řídicí systém SandRA je už 4. generací českého řídicího systému vyvinutého společností ZAT za její 55letou historii. Tuto generaci firma plánuje dodávat do svých zakázek minimálně do roku 2030 s následným dlouhodobým garantovaným servisem. V současné době se připravuje na zahájení vývoje 5. generace.

22.05.2018

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...