1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ALPLA, spol. s r.o.

ALPLA 17Výroba obalů se v Petrovicích za víc než 20 let téměř ztrojnásobila

Obal má u výrobků nejen ochrannou funkci, ale je důležitý i z informačního nebo marketingového hlediska. Navíc některé obaly mají často nezaměnitelný tvar. A jsou i takové, které každý den používáme, jsou nám až důvěrně známé, ale jejich výrobce zůstává skrytý.

To je mimo jiné i případ PET a HDPE lahví, které vyrábí společnost ALPLA v Petrovicích u Bystřice nedaleko Benešova.

Kořeny české pobočky nás však zavedou do Rakouska. Mateřská firma je totiž rodinným podnikem, který v roce 1955 ve městě Hard u Bodamského jezera založili bratři Lehnerovi. V České republice začala působit od roku 1992 a o rok později byla zahájena spolupráce s firmou Coca-Cola, která se stala prvním zákazníkem v Česku. „V roce 1994 jsme instalovali první vstřikolis na výrobu takzvaných předforem,“ vzpomíná jednatel společnosti Ing. Pavel Filip s tím, že do svého současného sídla se firma přesunula v roce 1995. Od té doby se výroba rozšířila na trojnásobek a ve výrobním areálu proběhly dvě rozsáhlé rekonstrukce, které mimo jiné zahrnovaly i výstavbu skladových a expedičních prostor.

Lahve pro nápoje i kosmetiku

Dnes opouštějí výrobní závod obaly pro použití v potravinářství, nápojovém průmyslu, ale i obaly pro kosmetiku, čistící a mycí prostředky. Vyrábějí se z HDPE (High Density Polyethylene), z PET materiálu což je Polyethylene Terephthalate, z polypropylenu a nově budou v Petrovicích zpracovávat i takzvané elastomery a plněné polyolefiny. „V maximální možné míře se snažíme používat regranulát a tím přispívat ke snižování dopadu CO2 na životní prostředí. ALPLA kromě svých výrobních závodů na obaly provozuje i výrobní závody na regranulát, čímž se, obrazně řečeno, snažíme uzavřít kruh od prvního zpracování suroviny přes jej přetvoření v předformu a následné vyfouknutí lahve až zase po vytvoření sekundárních surovin,“ popisuje Pavel Filip.

Závod v Petrovicích dodává zejména PET předformy výrobcům nealkoholických nápojů a piva, kteří si z nich vyfouknou lahve. Objemem dodávek předforem si ALPLA dlouhodobě drží pozici jedničky na domácím trhu. Kromě toho vyrábějí i PET a HDPE lahve a novinkou prvního kvartálu tohoto roku bude výroba speciálních uzávěrů pro plechovky. Instalovaná technologie bude umožňovat i výrobu standardních plastových uzávěrů.

Ačkoli má firma celou řadu svých stálých zákazníků, usiluje i o další akvizice. Obaly vyrábí jak pro velké klienty, jako je například závod Rakona společnosti Procter & Gamble, tak i menší odběratele. „Jsme velmi flexibilní, vždy se snažíme vymyslet řešení ušité přímo na míru konkrétním zákazníkům a nabídnout jim komplexní službu. Mezi hlavní odběratele patří tedy nejen mezinárodní koncerny v oblasti výroby nápojů, potravinářství, kosmetiky – Procter & Gamble, Colgate-Palmolive, Unilever, Pepsi Cola, Coca-Cola, Molson Coors, Heineken, ale i známé české firmy a výrobci nápojů jako Veseta, Kofola, Fontea, skupina Mattoni a Ondrášovka Holding. Produkci firma dodává především do České republiky a na Slovensko. Export do dalších zemí by byl pak z hlediska nákladů na přepravu neefektivní. Nehledě na fakt, že pouze v regionu střední a východní Evropy provozuje mateřská firma celkem 14 výrobních závodů, které mezi sebou úzce spolupracují v technické i obchodní rovině.

Certifikáty kvality i bezpečnosti

Kvalitu výroby vedení ALPLA považuje za jednu z hlavních priorit a klade na ni maximální důraz. K tomu přispívá používání moderních technologií i vysoce kvalifikovaní zaměstnanci. „Stále se také snažíme zlepšovat náš systém řízení kvality a související standardy. Společnost má certifikaci v souladu s normou ISO 9001 pro oblast kvality, certifikát ISO 18001, který zahrnuje řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, a ISO 22000 o řízení bezpečnosti potravin,“ připomíná Pavel Filip. Díky flexibilitě společnosti se jí daří dlouhodobě udržet rostoucí hospodářské výsledky a investovat nemalé finanční prostředky do zázemí výroby. Investice podle jednatele společnosti směřují hlavně do úpravy forem. „Snažíme se být v této oblasti lídrem, chceme být nositelem inovací a držet krok se světovým trendem,“ uvádí a dodává, že investice plynou i do obnovy starších strojů a infrastruktury.

Vedle toho je důležitým tématem také úspora energie a navyšování produktivity práce. V centru pozornosti vedení firmy pak stojí i její zaměstnanci. Kladen je velký důraz na školení a výchovu personálu, proto byl zaveden program CIP, tedy kontinuální zdokonalování práce a aplikován systém 5S (Sort, Straighten, Sweep, Standard a Sustain) zaměřený na pořádek a čistotu. Zpočátku přitom firma zaměstnávala pouze 36 zaměstnanců, v roce 1998 už počet zaměstnanců přesáhl stovku a dnes ve firmě pracuje 155 lidí.

V centru pozornosti: dlouhodobá udržitelnost

Vedle výroby obalů se ALPLA v celosvětovém měřítku soustředí i na inovace a hledání alternativních materiálů. Proto se podílí na vývoji 100-% biomateriálu, který se nazývá PEF (Polyethylene Furanoate). V oblasti obalů pro chemické výrobky a osobní hygienu pak zcela zjevně stále více firem přechází na obaly z PET namísto HDPE nebo PP. „Důvody jsou podle nás ekonomické, marketingové a v neposlední řadě hraje důležitou roli i snaha omezit závislost na dodavatelích,“ říká Pavel Filip. Další trend pak vidí ve snižování hmotnosti výrobku, což ale musí korespondovat se zachováním kvality obalu, a to dokážou podle něj zajistit jen ty nejlepší firmy v oboru. Společnost ALPLA v tomto směru boduje především díky vývoji vlastních technologií v rámci centrály.

Nikdy nekončícím úkolem managementu je hledání nových segmentů na trhu a rozšiřování těch stávajících. „Důležité je i naše partnerství se strategickými zákazníky, které se snažíme zintenzivnit, rozšířit naše know-how i výrobu obalů do nových oblastí. Nově se zaměřujeme na průmyslovou montáž a kompletaci vstřikovaných dílů s vyšší přidanou hodnotou. Usilujeme i o to, abychom se stali systémovým dodavatelem. Chceme naším stávajícím i těm budoucím zákazníkům nabízet komplexní dodávky celého obalu,“ uzavírá jednatel společnosti ALPLA Pavel Filip.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...