1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Bilfinger Industrial Services Czech s.r.o.

Bilfinger Industrial services 4 14Rok 2014 ve znamení návratu k tradiční činnosti

Společnost Bilfinger Industrial Services Czech se zaměřuje především na průmyslovou údržbu a výstavbu výrobních jednotek v chemickém a petrochemickém průmyslu i energetice.

Klientům poskytuje komplexní služby od dodávek průmyslových izolací po lešenářské práce. Důležitou součástí činnosti je i výroba náhradních dílů prostřednictvím speciálních postupů. V souvislosti s hospodářskou krizí se společnost začala orientovat více na energetiku a teplárenský průmysl. Letošní rok by však mohl být ve znamení přesunu kapacit zpět do chemického průmyslu. Nejen o tom jsme vedli rozhovor s jednatelem a obchodním ředitelem společnosti Václavem Zahradníčkem.

Můžete úvodem rozhovoru představit vaši společnost?

Společnost Bilfinger Industrial Services Czech s.r.o. byla založena před 21 lety  pod názvem  UNIMONTEX s.r.o. V následujících letech proběhla řada dalších akvizic firem, které působily v podobných oborech. V současné době je naše společnost součástí nadnárodní skupiny Bilfinger  SE, do které vstoupila v roce 2007. S rozvojem a rozšiřováním firmy narůstal přirozeně i počet zaměstnanců, kterých máme aktuálně více než 1 200. Průměrný obrat se v posledních letech pohybuje kolem 1,5 miliardy korun. Hlavní činností naší společnosti je komplexní průmyslová údržba a výstavba výrobních jednotek pro chemický, petrochemický, energetický a teplárenský průmysl.

Kdo patří k vašim klíčovým klientům právě v oblasti výstavby a údržby výrobních i energetických zařízení? Jaké významné zakázky jste realizovali v poslední době?

Největší podíl našich kapacit je zaměřen na dlouhodobé kontrakty celoroční údržby zejména pro chemický průmysl. Konkrétně jde například o společnosti Unipetrol RPA nebo Synthesia Pardubice, které patří k našim největším zákazníkům v této oblasti. Z energetického průmyslu jde o společnosti jako je Pražská teplárenská nebo Pražské služby, konkrétně Spalovna Malešice, kde provádíme inspekční údržbu a odstraňování poruch.

K nejvýznamnějším zakázkám z poslední doby patří například zajištění technologických odstávek, revizí, oprav a souvisejících služeb pro společnost Unipetrol RPA, nebo výstavba jednotky pro výrobu polybutadienu pro společnost Synthos v Kralupech nad Vltavou. Rád bych zmínil i účast na retrofitních projektech v uhelných elektrárnách Tušimice, Prunéřov a Ledvice. Naše společnost se také podílela na výstavbě paroplynového zdroje v Počeradech. Z významných zahraničních zakázek nesmím opomenout montáž potrubí spalinovodu pro uhelnou elektrárnu Karlsruhe v Německu.

Je vidět, že nabízíte celou řadu produktů a služeb. Které z nich byste označil za „vlajkovou loď“ vaší společnosti? Můžete je blíže představit?

Vlajkovou lodí číslo jedna je určitě komplexní strojní údržba, kdy zákazníkům nabízíme převzetí disponibility za jejich technologické zařízení. Dále jsou to dodávky technologických celků, a to z hlediska výroby příslušných částí zařízení, jejich montáže i předmontáže. Zmínit mohu například výrobní jednotky  polypropylenu nebo umělých pryskyřic. Klíčovou oblastí je ale i servis rotačních strojů, zvláště se zaměřením na parní turbíny. Opomenout nemůžu ani montáže, revize, generální úpravy nebo modernizace průmyslových zařízení.

Perspektivním oborem, který bychom rádi rozvíjeli dál, jsou renovační technologie rotačních i rovinných povrchů různých strojních částí metodou žárových nástřiků nebo navařování. Výhodou jsou v tomto případě významně nižší náklady ve srovnání s pořizováním nových dílů, které by museli zákazníci nakupovat.

Klientům připravujete také tzv. individuální zákaznické balíčky služeb. Co zahrnují? Co si pod nimi může váš zákazník představit?

Jak už jsem zmínil, usilujeme zejména o dlouhodobé spokojené vztahy s našimi zákazníky. Tento individuální zákaznický balíček představuje jakýsi start spolupráce, kdy provádíme analýzu potřeb zákazníka. Zjišťujeme tedy, co konkrétně potřebuje, v čem je jeho činnost odlišná a na tom stavíme individuální návrh technického řešení včetně zajištění tvorby technologických a montážních postupů, vypracování detailního harmonogramu. Následně v oblasti realizace zastáváme filosofii, kterou lze shrnout asi těmito slovy: od lešení až po nátěr. Jinak řečeno, chceme našim zákazníkům nabídnout skutečně komplexní servis. Současně ale sledujeme změnu trendů. Zákazníky jsou totiž v poslední době poptávány převážně pouze dílčí činnosti, proto věříme, že se vrátíme do našeho tradičního segmentu.

Na čem stavíte svoji obchodní strategii? Co se vám ve vtahu k zákazníkům osvědčilo?

Ono je to v podstatě velmi jednoduché. Naši obchodní strategii bych shrnul do tří stručných bodů. V první řadě jde o znalost potřeb zákazníka – i proto se věnujeme individuálním návrhům řešení. Důležitá je dlouhodobost obchodních vztahů, na které si zakládáme. V neposlední řadě jde i o kvalitu nabízených služeb a její  garanci.

Ovlivnila obchodní činnost vaší společnosti ekonomická recese? Jaký vývoj z hlediska obchodu očekáváte v následujících letech?

Ano, ekonomická recese se do obchodní činnosti naší firmy promítla. Významně jsme museli reflektovat propad v oblasti chemického průmyslu, stejně jako v oblasti investic. V regionu střední Evropy se tempo investic výrazně zpomalilo. Uvolněné kapacity jsme postupně přesouvali do energetiky, konkrétně do projektů souvisejících s komplexní obnovou uhelných elektráren, jako jsou Tušimice, Prunéřov nebo Ledvice. Podíleli jsme se také na výstavbě nového plynového zdroje v Počeradech. Pro následující období však již nelze očekávat takto rozsáhlé projekty. Menší příležitosti pro nás představuje ekologizace energetických zdrojů, které musí dostát zpřísněným emisním limitům. Mimo jiné jsme dodávali účastníkům tendru společnosti ČEZ montážní, izolatérské a lešenářské činnosti pro dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny v Temelíně.

Jistější ale pro nás bude návrat k naší tradiční činnosti, která směřuje do chemického a petrochemického průmyslu. Zde předpokládáme další rozvoj a investice v následujícím období, a to jak na českém, tak na zahraničním trhu.

Jak hodnotíte rok 2013 z hlediska obchodu nebo rozvoje vaší firmy? Jste spokojeni s hospodářským výsledkem?

Můžeme konstatovat, že rok 2013 byl pro naši společnost velmi úspěšným z hlediska výnosů i hospodářského výsledku, jakkoli se to v jeho první polovině nezdálo vzhledem k odkladu některých energetických projektů. Plánovaný obrat ve výši 1,3 miliardy korun jsme v podstatě překročili. Zásluhu na tomto stavu má větší úspěšnost v získávání zakázek v oblasti chemického průmyslu. Naopak se nám ale nepodařilo zcela naplnit plány v oblasti zakázek na zahraničních trzích, jako například v Ruské federaci, Bělorusku nebo ve Vietnamu.

Jak vidíte rok 2014 v oblasti obchodních aktivit nebo rozvoje vaší společnosti?

V letošním roce bychom se rádi zaměřili na investiční projekty v chemickém a petrochemickém průmyslu, tedy v tradičním oboru naší činnosti. Chceme také rozšířit své aktivity v oblasti servisu parních turbín, a to na tuzemském i zahraničním trhu. Současně bychom chtěli i získat větší podíl na trhu v oblasti servisu pro české teplárenství. To jsou tedy významné oblasti, kam budeme směřovat obchodní aktivity v průběhu tohoto roku.

Chemický a petrochemický průmysl patří k oblastem, ve kterých dlouhodobě působíte. V tomto oboru je kladen zvýšený důraz na bezpečnost práce. Jakým způsobem ji zajišťujete?

Rád bych podotkl, že veškeré naše činnosti jsou zajišťovány pouze kvalifikovanými pracovníky, kteří znají provozní rizika zařízení, orientují se v prostředí a ovládají i správné technologické postupy. Samozřejmě se provádějí časté kontroly způsobu realizace prací a klademe maximální důraz na bezpečné a správné provedení práce podle stanovených pracovních a technologických postupů. Nezbytné je pochopitelně vybavení zaměstnanců ochrannými pomůckami, využíváme také systém periodického vzdělávání pracovníků a zajišťujeme jim i nadstandardní zdravotní péči.

Z řad průmyslových podniků často zaznívá, že na pracovním trhu je nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců s technickým vzděláním. Vaše společnost spolupracuje se Střední školou technickou Most. Jakým způsobem spolupráce probíhá?

Společným zájmem Střední školy technické v Mostě a naší společnosti je vychovat kvalitní absolventy učebních oborů s maturitou i bez ní. Nabízíme jim proto jistotu budoucího zaměstnání v naší firmě na základě předem uzavřené smlouvy. V průběhu studia poskytujeme kromě věcných darů, finančních podpor nebo stravného také možnost účastnit se stáží na konkrétních pracovištích, kde si studenti a učni mohou ověřit, jak jsou schopni využít teoretické poznatky v praxi.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...