1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Česká zbrojovka, a.s.

Ceska zbrojovkaPušky dodala i francouzské protiteroristické jednotce

Výrobě a prodeji zbraní se v posledních letech daří. Potvrzuje to i Česká zbrojovka, a.s., která najela na vzestupnou trajektorii. Meziročně roste o 10 až 15 % a polovinu jejích prodejů tvoří pistole. Český výrobce vyváží zbraně do 100 zemí světa, největším trhem přitom zůstávají Spojené státy americké.

„Tam působí naše dceřiná společnost CZ-USA. Naším cílem je nyní proniknout na americký trh ozbrojených složek,“ říká v rozhovoru Ing. Radek Hauerland, viceprezident pro vnější komunikaci.

Z posledních ukazatelů se zdá, že se zbrojnímu průmyslu i vaší společnosti daří. Potvrzují to i vaše hospodářské výsledky?

Ano. Obranný a bezpečnostní průmysl v České republice roste. Vláda deklaruje větší zájem o domácí firmy a podniky, což je samozřejmě dobře. Naše firma je dlouhodobě na vzestupu. Loni jsme dosáhli rekordního obratu, který v konsolidovaném celku činil 5 miliard korun, EBITDA překonal hranici 1,1 miliard korun a hospodářský výsledek po zdanění byl více než 600 milionů korun.

V posledních letech významně inovujete. Jaké novinky jste uvedli na trh?

Poslední léta jsou skutečně ve znamení radikální modernizace našeho výrobního sortimentu. Na trh uvádíme nové generace špičkových zbraní pro služební i civilní trh. Příkladem je moderní pistole CZ P-10 vyráběná v kompaktní verzi, která je určená pro osobní ochranu i ozbrojené složky a je vhodná i pro skryté nošení. Druhou zásadní novinkou je útočná puška CZ BREN 2, která představuje novou generaci útočných pušek – je menší, lehčí, ergonomická a vykazuje výborné střelecké výsledky. Novinky máme i mezi loveckými zbraněmi, příkladem je nerezová malorážka CZ 455, kulovnice CZ 557 FS nebo kulobrok Brno Combo. To jsou ale jen některé naše poslední novinky, máme jich mnohem víc.

Které z vašich produktů se nejlépe prodávají?

Naše produkce je široká, takže si každý zákazník může vybrat to, co mu nejvíce vyhovuje. Nejlépe se prodávají pistole, z celkového počtu prodaných zbraní připadá polovina právě na pistole. Pokud budu konkrétní, tak nejprodávanější jsou moderní pistole s polymerovým rámem řady P-07 a P-09. Dnes je obrovský zájem také o novinku, kterou jsem už zmínil a to pistoli P-10, která rozšiřuje naše portfolio krátkých zbraní o bezkohoutovou zbraň. Zapomenout nesmím ani na pistoli pro sportovní střelce CZ Shadow 2, což je celoocelová a výborně vyvážená zbraň. Velký zájem je rovněž o modulární malorážku CZ 455, té prodáme desetitisíce ročně. Zmínit musím také samopal CZ Scorpion, zvlášť jeho automatická verze patří k našim top produktům.

Komu zbraně dodáváte? Kolik jich zůstává v Česku a do jakých zemí je vyvážíte?

Loni jsme prodali více než 300-tisíc kusů zbraní ve třech kategoriích – jsou to zbraně pro lov, sport a ozbrojené složky. V České republice zůstává zhruba 8 % produkce, což znamená, že přes 90 % zbraní vyvážíme do zahraničí. Obchodujeme s více než 100 zeměmi světa, naším největším zákazníkem jsou Spojené státy americké, kde působí naše dceřiná společnost CZ-USA a směřuje sem polovina naší celkové produkce. Zbraně vyvážíme také na Slovensko a do dalších evropských zemí, jako je Francie nebo Rakousko. Dodáváme i do asijských států, například do Thajska. Pokračujeme také v dodávkách zbraní pro Armádu České republiky. Velký zájem projevují potenciální zákazníci především o nejnovější modely zbraní.

Vaše zbraně dostaly řadu ocenění. Můžete zmínit ty nejdůležitější nebo nejvýznamnější z poslední doby?

Je pravdou, že naše produkty získávají prestižní ocenění, ať už jde o zbraně nebo neprůstřelné vesty, například na předminulé výstavě IDET v Brně obdržela cenu naše balistická VIP vesta, která svou nízkou hmotností a vysokou účinností patří mezi nejlepší na světě. Nejvíce nás ale těší zájem střelců a prestižních jednotek o naše výrobky. Konkrétně si letos naše nejmodernější útočné pušky CZ BREN 2 objednala francouzská elitní protiteroristická jednotka GIGN. To je pro nás opravdu vyznamenání.

Úspěšní jste také v nezbrojním segmentu.

Ano. Přibližně desetinu našich tržeb tvoří příjmy z výroby komponentů pro automobilový a letecký průmysl, což přináší kromě tržeb i nové využitelné informace z jiných oblastí výroby z vysoce konkurenčního automobilového průmyslu a extrémně spolehlivé výroby pro letecký průmysl. Mezi nejvýznamnější patří dodávky pro GE Aviation.

Do jakých oblastí nejčastěji investujete?

Je to hlavně strojní vybavení – obráběcí centra, brusky, drátovky, robotická buňka na broušení pažeb, ale také měřící zařízení jako jsou mikroskopy, 3D měřící zařízení atd. Krom toho investujeme také do ekologie a úspory energií. Zateplujeme budovy v areálu, modernizujeme vytápění a zasazujeme se o zlepšování dopadů naší činnosti na životní prostředí.

Už jste zmínil, že k vašim zákazníkům patří nejen ozbrojené složky státu, ale i jednotlivci. Jak vnímáte směrnici Evropského parlamentu, které omezuje držení zbraní?

Směrnici vnímáme jako bezdůvodné omezení držení zbraní legálními držiteli. Směrnice si vytýčila jako základní myšlenku boj proti terorismu. Domníváme se ale, že směrnice jde hlavně proti legálním držitelům zbraní, které omezuje, ale na nelegální držitele bude mít minimální dopady.

Jak přistupujete k otázce etiky, která je v souvislosti se zbraněmi také diskutována?

Stoprocentně jsme proti nelegálnímu držení zbraní a proti takzvanému černému obchodu se zbraněmi. Zároveň se domníváme, že každý má mít právo na svou obranu a ochranu. Zbraně vyvážíme pouze na základě licencí, o které musíme požádat Ministerstvo průmyslu a obchodu, a které obdržíme pouze v případě, když je teritorium nebo země bezproblémová. Takže Česká zbrojovka vyváží zbraně v souladu se zahraniční politikou České republiky.

Zapojujete se do některých společensky prospěšných aktivit?

Samozřejmě. Podporujeme například dětské střelecké kroužky, ale i další sportovní kluby, které primárně nesouvisí se střelbou, ale zabývají se třeba rozvojem zdatnosti mládeže. Současně podporujeme branné zálohy nebo sportovní střelce.

Kolik lidí zaměstnáváte? Jakými benefity je motivujete?

V současné době máme asi 1900 zaměstnanců. Motivujeme je celou řadou různých benefitů, ať už je to týden dovolené nad rámec stanovený zákoníkem práce, příspěvek při narození dítěte nebo příspěvek na služby polikliniky. Máme závodní stravování, poskytujeme sociální výpomoc pro kritické životní okamžiky, příspěvek na studium dětí zaměstnanců, stejně jako příspěvek na ozdravné pobyty, letní tábory, školy v přírodě, lyžařské kurzy nebo vzdělávací pobyty.

Dotýká se vás také nedostatek technických pracovníků?

Ano, trápí nás to podobně jako další české podniky a firmy. Na pracovním trhu se nedostává konstruktérů, vývojářů, programátorů a dalších technických profesí. Snažíme se s tím pracovat, takže nabízíme stipendijní programy, možnost zpracování bakalářských a závěrečných prací nebo různé benefity pro studenty, kteří mají zájem pracovat v České zbrojovce. Nicméně je to celospolečenský problém, takže by bylo vhodné se nad ním zamyslet na různých úrovních.

Jaké jsou plány vaší společnosti ve střednědobém horizontu?

Chceme i nadále růst a dobře se starat o naše zaměstnance. Pokud prozradím plány přímo z našeho oboru, tak bychom rádi pronikli na trh ozbrojených složek USA.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...