1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

DGS Druckguss Systeme, s.r.o.

DGS 17Odlitky pro automotive vyrábí na nejvyšší úrovni

Přesné komponenty z lehkých kovů, které jsou doménou společnosti DGS Druckguss Systeme, s.r.o., hrají stále větší roli v hi-tech odvětvích, jakými jsou automobilový průmysl nebo výroba přístrojů. Liberecká společnost s mezinárodním zázemím využívá při výrobě nejmodernější technologie a postupy.

S ohledem na vývoj a vlastní know-how se řadí ke špičkám ve svém oboru. Nepřekvapuje proto, že odlitky dodává předním světovým automobilkám. Do oblasti automotive směřuje kolem 95 % výrobků a 80 % produkce je vyváženo do zahraničí.

Letité zkušenosti, stálé investice do infrastruktury, řízení kvality, výzkum a vlastní zkušebny – to jsou jen některé faktory, které stojí za úspěchem společnosti DGS Druckguss Systeme na trhu. I proto může komponenty dodávat předním výrobcům vozů na trhu. „K našim strategickým zákazníkům patří například automobilky Audi nebo Daimler. Pro tyto klienty nejen vyrábíme, ale společně s nimi také vyvíjíme nové produkty. Jejich požadavky jsou pochopitelně vysoké a my se je snažíme plnit. Naši zákazníci patří k nejúspěšnějším výrobcům na trhu a společně s nimi jsme úspěšní i my,“ říká Luboš Pfohl, jednatel a ředitel společnosti DGS Druckguss Systeme, s.r.o.

Firma se od začátku nepovažuje za pouhého dodavatele dílů, ale za integrovaný článek výrobního řetězce svých zákazníků. „Jako systémový partner nenabízíme jenom patentované recepty, ale také inovativní řešení na míru. Kombinace zkušeností a vynalézavosti nám umožňuje vytvořit pro každého zákazníka optimální výrobek. Dokonce i velké série dodáváme v termínu, v perfektní kvalitě a cenově konkurenceschopné,“ dodává Luboš Pfohl.

Od vývoje k výrobě

Výroba je ve společnosti DGS Druckguss Systeme rozdělena na dva segmenty. Jsou to klasické konvenční díly z hliníkových slitin a tzv. strukturální díly, jejichž výroba zatím není v České republice příliš rozšířená. „Jde o díly určené do hliníkových karosérií. Trendy směřují k redukci hmotnosti automobilů, proto vozy vyšších tříd, jako je třeba Audi A8, mají hliníkové karosérie, do nichž vyrábíme právě tyto díly,“ vysvětluje Luboš Pfohl. Klíčovou součástí společnosti DGS Druckguss Systeme je vývoj. „Jsme pro naše zákazníky partnerem. Společně s nimi vyvíjíme konkrétní slitiny podle jejich požadavků, které zaručují speciální mechanické vlastnosti dílů, například z hlediska meze pevnosti, meze kluzu, tažnosti nebo úhlu ohybu tak, abychom docílili požadovaných vlastností,“ dodává Pfohl. Společnost využívá i vlastní linku na tepelné zpracování odlitků, kde dochází k zušlechtění odlitků, takže se přibližují materiálům používaným v leteckém průmyslu. „Navíc jsou tyto díly svařitelné. Naši zákaznici si tak mohou vybrat, zda budou odlitky od nás s ostatními komponenty karoserie šroubovat, nýtovat, lepit nebo svařovat. To je naše klíčová inovace,“ upřesňuje ředitel společnosti.

Perfektní tlakově lité součástky nejsou jedinou silnou stránkou společnosti DGS Druckguss Systeme. „Jako partner systémově orientovaný na kompletní služby nabízíme i další doplňkové činnosti. V našem vývojovém oddělení pracujeme s nejmodernějšími systémy CAD/CAM, se kterými také provádíme výpočty pevnosti FEM podle specifikací zákazníka, nebo simulace plnění formy či tuhnutí odlitku,“ uvádí Luboš Pfohl. Aby společnost zajistila co největší efektivitu výroby, spolupracuje už při konstrukci a stavbě prototypů s odborníky ze strany zákazníků. „Naše know-how využíváme i v dalších aktivitách, které jsou spojeny s výrobou našich produktů, jedná se o broušení, rovnání, tryskání, opracování, povrchové úpravy nebo montáž podskupin,“ dodává Luboš Pfohl. Z pohledu zákazníka to přináší jasný výsledek – méně dodavatelů a více času.

Z garáže k mezinárodní působnosti

Společnost se na svůj současný úspěch a rozvoj připravovala už od samotného začátku. Firma byla založena v roce 1990 krátce po pádu komunistického režimu. „První tři roky jsme vyráběli v garáži, kde jsme měli jen dva stroje a vše se tehdy dělalo ručně,“ vzpomíná na začátky podniku Luboš Pfohl. Během let 1991 až 1993 byla vystavěna nová hala, do které se poté firma přestěhovala. Tlakové odlitky se zde vyráběly na osmi tlakových licích strojích. Už v roce 1993 začala spolupráce se společností Bühler ze St. Galenu, která vyústila až v prodej podniku. „Získali jsme tím nové zakázky, finanční prostředky i nejmodernější technologie na trhu,“ uvádí Pfohl. V roce 2003 byla společnost opět prodána a byla založena firma DGS Druckguss Systeme. „Dnes jsme tak stoprocentní dceřinou společností DGS AG, která sídlí ve Švýcarsku a vlastní další dceřinou firmu v Číně,“ dodává Luboš Pfohl.

V libereckém podniku dnes pracuje na 370 lidí, nejde přitom jen o pozice ve výrobě. Uplatnění zde najdou například elektrikáři, údržbáři, seřizovači, nástrojáři nebo programátoři CNC strojů. „Hledáme třeba zaměstnance, který by měl být zodpovědný za layout a ergonomii pracovišť a logistiku celého závodu. Protože v podniku využíváme moderní technologie a naše pracoviště jsou plně robotizovaná, musí tomu odpovídat i celková úroveň personálu,“ říká ředitel společnosti.

Investice do kvality

Společně s rozvojem firmy roste také její obrat. „V roce 2015 jsme poprvé po 25 letech, co jsme na trhu, dosáhli obratu přes jednu miliardu korun. Loni to byl obrat ve výši 1 miliardy a 270 milionů korun,“ podotýká Luboš Pfohl. Podnik pravidelně investuje do svého rozvoje. Aktuálně připravuje například rozšíření závodu a v horizontu tří až čtyř let by se tak tržby měly zdvojnásobit a přesáhnout 2,5 miliardy korun. Firma ale vidí i za delší horizont. Za zhruba šest let zvažuje výstavbu dalšího samostatného podniku ve střední Evropě.

Ani v roce 2015 nezůstal podnik bez významných investic, když společnost pořídila nové technologie na výrobu strukturálních dílů, počínaje tavením, speciálním ošetřením kovů, automatizované lití odlitků za vysokého vakua, linku na tepelné zpracování odlitků, broušení, rovnání, včetně stoprocentní kontroly dílů na speciální elektronické měrce, a obrábění na dvouvřetenových strojích. „Celé pracoviště je vlastně výrobní linkou, která se skládá z tavicí pece, tří plně automatizovaných licích strojů, linky na tepelné zpracování odlitků, brousících a rovnacích pracovišť, dvou obráběcích strojů. Předposlední operací je stoprocentní kontrola celého dílu a nakonec povrchová úprava. Tyto investice nás vyšly zhruba na 400 milionů korun,“ upřesňuje Luboš Pfohl.

Při výrobě odlitků je klíčová kvalita, proto společnost investuje do technologií, které pomáhají vysokou jakost zajistit. „Vložili jsme poměrně hodně financí do laboratoří. Od začátku máme například přístroj na vyhodnocování hustoty materiálu, pořídili jsme rentgen, spektrometr, mikroskop, 3D měření, umíme změřit mechanické vlastnosti materiálu. Instalovali jsme také zkušební pec, kde se odlitek nahřívá na 530°C po dobu 45 minut. Dokážeme tak zjistit v krátkém čase, zda odlitek není porézní, tedy jestli je homogenní a splňuje požadavky zákazníka na mechanické vlastnosti daného dílu,“ říká Luboš Pfohl. Společnost tak pro své zákazníky realizuje náročné zkoušky materiálu pomocí moderních technologií. Provádí je během výroby i při výstupní kontrole.

Přidaná hodnota

V oblasti automotive se nové produkty plánují s předstihem a týká se to, pochopitelně, také nových odlitků. Proto nyní společnost DGS Druckguss Systeme se svými klíčovými zákazníky připravuje projekty, které začnou nabíhat v letech 2018 až 2020 a jejich životnost bude 6 až 7 let. „S našimi partnery se nyní bavíme o zakázkách, které budeme realizovat až do roku 2027. Na to je třeba společnost připravit finančně, personálně, technologicky i z hlediska dalšího vývoje,“ dodává Pfohl. V následujícím období se firma chystá ještě více profesionalizovat svoji výrobu a získat projekty, které navážou na stávající zakázky. „Myslím, že je důležité, aby každá společnost, která se snaží na trhu uspět, nabízela maximální přidanou hodnotu. Třeba v tom smyslu, aby byl výrobek dodáván jako smontovaný celek nebo smontovaná podskupina. Tak bude hned použitelný na montážní lince. Takový je podle mého názoru směr, který bude v budoucnu určovat úspěšnost,“ uzavírá jednatel a ředitel společnosti DGS Druckguss Systeme, s.r.o.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...