1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Draka Kabely, s.r.o.

Draka kabely 16Lídr ve výrobě kabelů a kabelových svazků investuje do rozvoje
    
Na kabely může být pohlíženo jako na docela obyčejnou věc. Bez nich by ale nefungovala celá řada technologií, které dnes a denně využíváme. Kabely najdeme například v útrobách výtahů nebo automobilů, do nichž je dodává společnost Draka Kabely, s.r.o., která patří ke špičkám ve svém oboru.

Ze závodu ve Velkém Meziříčí směřují kabely, jež jsou vyráběné podle specifických potřeb klientů, do zemí celého světa. Společnost, která je členem mezinárodní skupiny Prysmian Group, v posledních letech investuje především do rozšiřování výrobních kapacit, plánuje nabírat nové zaměstnance a posilovat svoji pozici na evropském trhu.

Cesta ke kabelům

Společnost Draka Kabely, s.r.o., byla založena v roce 1994, ale na spuštění vlastní výroby si musela počkat ještě tři roky. Nejprve se profilovala jako čistě obchodní firma, která se zabývala nákupem a prodejem kabelů od ostatních entit ve skupině Draka. Za více než 20 let ale prošla výrazným rozvojem. Dnes se věnuje výrobě i vývoji kabelů a zastává pozici kompetentního centra pro výtahový byznys a výrobu kabelových svazků v rámci skupiny.

Od roku 2011 je firma Draka Kabely součástí nadnárodní skupiny Prysmian Group, která vznikla sloučením společností Prysmian a Draka v jeden celek. Obě společnosti se opírají o dlouhou tradici a staví na pevných základech. Přímý předchůdce společnosti Prysmian například realizoval pokládku 5150 km dlouhého transatlantického kabelu mezi Itálií a americkým kontinentem nebo zajistil kabelové spojení mezi Severní Afrikou a Brazílií. Společnost, z níž později vzešla firma Draka, byla založena v roce 1910 a soustředila se na výrobu široké škály produktů na strategických trzích, jako bylo Španělsko, Velká Británie, Severní Amerika, Holandsko a severské země.

Obě společnosti měly už samy o sobě vedoucí postavení na klíčových trzích, a to nejen s ohledem na dlouhou tradici, ale i na technologické know-how, které neustále rozvíjejí. „Dnes tedy kombinujeme sílu obou firem, dosáhli jsme zvýšeného investičního potenciálu a širokého geografického pokrytí. Nabízíme bohatý sortiment produktů, služeb, technologií a know-how, jaký je na trhu dostupný. V současné době proto zastáváme pozici celosvětové jedničky ve všech segmentech elektrických a telekomunikačních kabelů,“ vysvětluje Ing. Luděk Karásek, výkonný ředitel divize ELEV BU. Dodejme, že skupina Prysmian Group aktuálně působí ve více než 50 zemích světa, provozuje na 89 závodů a zaměstnává 19-tisíc pracovníků.

Kabely pro výtahy a automobily

Společnost Draka Kabely se specializuje především na PVC kabely a autovodiče – tyto oblasti tvoří dominantní výrobní program, který firma plánuje nadále rozvíjet. „Díky investici z přelomu let 2011 a 2012 do nové výrobní linky dnes vyrábíme standardní i speciální ploché výtahové kabely. Našim zákazníkům dodáváme i speciální kabely ze zdrojů skupiny Prysmian Group, například pryžové a důlní kabely, kabely pro vysoké napětí, kabely pro vysoké teploty, oheň retardující a nehořlavé kabely a mnohé další podle specifických potřeb našich klientů,“ dodává Luděk Karásek.

Druhou klíčovou oblastí je výroba kabelů pro autovodiče. Ani v této oblasti nezapomněla společnost investovat a v minulém roce financovala rozšíření výrobních kapacit. Autovodičové kabely dodává pro nadnárodní společnosti z oblasti automotive, které jsou významnými subdodavateli předních světových automobilek. Automobilové svazky, jejichž základem jsou kabely vyrobené v závodě ve Velkém Meziříčí, tak najdeme třeba ve vozech značky BMW. Na vývoz je přitom určeno zhruba 75 % všech produktů, zbytek zůstává na českém trhu, ačkoli část z tohoto objemu se ve finálních výrobcích dostává také za hranice České republiky.

V kabelářském průmyslu hraje klíčovou úlohu tzv. extruzní technologie. Prostřednictvím extruze a zahříváním se materiál, nejčastěji PVC, nanáší na elektrovodné jádro. Tuto technologii výroby používá společnost Draka Kabely pro výrobu výtahových i autovodičových kabelů. Při výrobě přitom přísně hlídá kvalitu. „Detailně jsme propracovali systém kvality, který prostupuje všemi divizemi a odděleními společnosti. Kvalita je součástí našeho pracovního DNA,“ říká Luděk Karásek. Dlouhodobou snahou společnosti je, aby systém řízení zabezpečoval včasné, hospodárné a kompletní uspokojování potřeb zákazníka.

Vývoj a další přidané hodnoty

Ve Velkém Meziříčí se vyrábí jak jednoduché kabely, tak propracované kabely s integrovanou optikou nebo signálními čidly páry. Neustálý vývoj a inovace jsou zásadní pro firmu i pro její zákazníky. Skupina Prysmian Group disponuje hned 17 vývojovými centry v deseti zemích světa, které jsou vybavené pokročilými patentovanými technologiemi. Na vývoji pracuje na 500 kvalifikovaných pracovníků. Na své konto si skupina připsala už více než 5600 patentů. Za vývojem nezaostává ani česká společnost Draka Kabely, která v poslední době směřuje významné investice do technologií měření a dalšího vybavení laboratoří i zkušeben, které umožňují vyvíjené výrobky otestovat.

Posláním R&D oddělení v Prysmian Group je především identifikovat inovativní produkty a technologie, přinášet na trh nové výrobky a služby pro stávající řady produktů a snížit výrobní náklady. Důležitou úlohu v tomto procesu opět hraje kvalita, která je zajištěna přísnou kontrolou v každé fázi výroby, od nákupu surovin až po dodání hotového výrobku. Pečlivý přístup ke kvalitě pomohl společnosti udržet si své celosvětové vedoucí postavení a významně přispívá k rozvíjení úspěchu firmy. „Spokojenost zákazníků je pro nás prioritou číslo jedna a hnací silou pro další rozvoj. Kvalita je pro nás důležitým pojmem, který naplňujeme v každodenní činnosti. Našim zákazníkům neprodáváme pouze produkt, ale také přidanou hodnotu. Ta zahrnuje naše know-how, špičkový engineering, poprodejní a pozáruční servis. Naše výrobky jsou šité na míru zákazníkům, což znamená, že plníme vysoké požadavky na kvalitu a technické parametry,“ vysvětluje obchodní strategii Luděk Karásek.

Lídrem na evropském trhu

Na obratu 130 milionů euro ročně se ve společnosti Draka Kabely podílí zhruba 270 pracovníků, tým by se měl ale už brzy rozrůst o nové zaměstnance. Pro nově příchozí i stávající pracovníky vybudovala firma jedinečný vzdělávací systém. „Zaměstnanci, kteří odvádějí dobré výkony, mají možnost vzdělávat se na korporátní úrovni, ať už v oblasti měkkých nebo technických dovedností. Mohou tak nastartovat svůj kariérní růst a využít hned několik programů v komplexním vzdělávacím systému,“ dodává Luděk Karásek. Vzdělaní zaměstnanci budou hrát klíčovou úlohu při dalším rozvoji firmy, který bude pokračovat v nastavených intencích. „Plánujeme nadále rozšiřovat výrobní kapacity, představit a uvést na trh nové produkty a zaměříme se na vývoj výrobků podle přání našich zákazníků. Chystáme se rovněž rozšířit naši působnost v zemích, kde ještě nejsme natolik etablování. Tato expanze by nám měla zajistit pozici lídra na evropském trhu,“ uzavírá výkonný ředitel divize ELEV BU.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...