1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

E.ON Energie, a.s.

Staví dobíjecí stanice pro elektromobily i plničky CNG

Svoji první akcii v České republice koupila skupina E.ON v roce 1994. Dnes v segmentu velkých firem zajišťuje dodávky energií pro více než 6-tisíc zákazníků. E.ON patří k těm firmám, které trendy nenásledují, ale udávají. Aktivně se zapojuje do projektů využívajících obnovitelné zdroje energie.

V Česku například provozuje veřejné plnící stanice CNG nebo podporuje rozvoj elektromobility. Více nám v rozhovoru prozradil Dr. Ing. Martin Dvořák, MBA, člen představenstva společnosti E.ON Energie, a.s.

Kolik zákazníků dnes od společnosti E.ON Energie odebírá elektřinu a zemní plyn?

Pokud jde o segment domácností a malých a středních podniků, obsluhujeme k milionu zákazníků v elektřině a pro téměř 220-tisíc zákazníků dodáváme zemní plyn. V segmentu velkých firemních odběratelů zajišťujeme dodávku energií pro více než 6-tisíc zákazníků.

Jak velký objem energie vyrobí vaše elektrárny? Kolik elektřiny zůstává na českém trhu a kolik vyvážíte?

Společnost E.ON Energie, a.s., elektřinu nevyváží, obchodujeme pouze na českém trhu. Pokud jde o vlastní produkci, ročně v České republice naše zdroje vyrobí v průměru 97 až 100 GWh. Za rok 2015 to bylo 73 GWh, protože bylo velmi sucho a málo vody. Za rok 2016 to bude podle našich odhadů něco kolem 80 GWh, také hlavně z důvodu sucha. Asi 85 až 90 % této elektřiny je z obnovitelných zdrojů, jako jsou voda a biomasa. 10 až 15 % pochází z vysoce účinné kombinované výroby elektřiny a tepla.

Investujete do rozvoje alternativních zdrojů dopravy. V roce 2017 chcete rozšířit síť dobíjecích stanic pro elektromobily podél českých dálnic. V jaké fázi je tento projekt?

Projekt, jehož cílem je zasíťování významných míst v ČR rychlonabíjecími stanicemi, je ve fázi realizace. V rámci výběrového řízení byl vybrán finální produkt stanic, které budou instalovány, a paralelně projektový tým zajišťuje vhodné lokality pro instalaci stanic, tak aby instalace stanic mohla být realizována letos. Tento proces je spojený s celou řadou jednání s vlastníky pozemků, stavebními úřady, ale i distributory, tak aby instalace ve vybraných lokalitách byla umožněna i dostatečnou kapacitou pro připojení stanice do distribuční soustavy.

Současně podporujete i rozvoj vozů na CNG. Kolik nových plniček jste loni uvedli do provozu? Jaká je podle vás budoucnost CNG v české dopravě?

Loni jsme naše portfolio veřejných CNG plnicích stanic rozšířili o další čtyři plničky, v ČR jich aktuálně provozujeme 19. Pokud jde o nějaký výhled, CNG se řadí k alternativním pohonům, které má každoročně vzestupnou tendenci. Pozitivní vliv CNG je vidět i v městské hromadné dopravě, v ČR jezdí více než tisíc CNG autobusů ve více než 50 městech. Se zemním plynem nešetří lidé jen svoje peněženky, ale také přírodu díky nižším emisním hodnotám, jako je oxid uhličitý nebo prachové částice. Výhodou CNG je také dostupnost vozů s tímto pohonem, jejichž náklady na pořízení jsou srovnatelné s vozy na tradiční kapalné pohony.

Stanou se alternativní pohony skutečným konkurentem nafty a benzínu? V jakém horizontu?

Alternativní pohony se určitě v krátkodobém horizontu nestanou vyloženě konkurencí nafty a benzínu. V České republice v současné době jezdí okolo 1200 elektromobilů, což je velmi malý objem vozidel. Růst počtu nových elektromobilů, který je v různých predikcích očekáván v následujících letech, ale neznamená, že elektromobilita bude ohrožovat pozici fosilních paliv v dopravě. Očekáváme, že pohon na elektřinu bude součástí běžné dopravy, ale bude se jednat stále o alternativní, doplňkový pohon ke stávajícím palivům.

Jaké jsou překážky v rozvoji elektromobility?

Překážkami v rozvoji elektromobility jsou především vysoká cena vozidel a nedostačující síť nabíjecích stanic. Společnosti vyrábějící elektromobily inzerují uvedení nových modelů na trh v letech 2019 až 2020. Uplatnění modelů však při zachování stávajících cen bude záviset na možnosti podpořit nákup takového vozidla nějakým vhodným dotačním titulem. Dokud bude cena vozidel na elektrický pohon na úrovni dnešních cen, nelze očekávat, že elektrovozidla budou konkurovat tradičním pohonným hmotám. Je otázkou, jaký bude vývoj ceny vozidel a akumulátorů v dlouhodobém horizontu.

Vy sami elektromobilitu podporujete.

Ano, na rozvoji sítě na nabíjecích stanicích se naše společnost podílí v projektech, které mají za cíl investovat do instalací nabíjecích stanic. I pro tyto projekty pak musí být na úrovni státu vytvořeny vhodné podmínky, tak aby výstavba byla jednodušší a kratší. Výstavba a samotný provoz míst vybavených moderními nabíjecími stanice je velmi nákladná činnost. Projekty v současné době nemají návratnost, neexistuje prakticky žádný trh s produkty v oblasti elektromobility a pro investory jsou takové projekty stále marketingovou záležitostí.

Stále častěji v energetice slýcháme o smart grids nebo decentralizaci výroby energie. Jakým způsobem se zapojujete do této oblasti?

Celá distribuce prochází nyní postupně řadou změn. Jednou změnou je transformace na tzv. digitální distribuci, kdy se mění a rozšiřuje způsob řízení distribuční sítě, zvyšuje se roz-sah a kvalita dat o síti, digitalizují se komunikační cesty se zákazníky apod. Tento trend nastal již před několika lety. Zdaleka však ještě nejsme u konce a společnost E.ON Distribuce je do tohoto trendu plně zapojena. Decentralizace výroby energie s tím do určité míry souvisí. Vzniká celá řada lokálních výroben, například fotovoltaických elektráren, které se připojují do naší distribuční sítě a dodávají elektřinu společně s velkými centrálními zdroji. Na nás to klade vyšší nároky při plánování kapacity sítě a při jejím řízení, samozřejmě sledujeme všechny trendy vývoje u nás i v zahraničí a na postupnou decentralizaci jsme a budeme připraveni.

Hovořili jsme o novinkách a trendech, ale k vašim hlavním činnostem patří prodej elektřiny a zemního plynu. Jaké bonusy a služby poskytujete firemním zákazníkům?

Pro naše firemní zákazníky dokážeme jako dodavatel energií zajistit široké spektrum energeticky úsporných služeb, od poradenských až po realizaci technicky velmi náročných řešení. Mezi tato poradenská řešení patří například zajištění energetického auditu, který je ze zákona pro řadu subjektů povinný. Naší hlavní a mezi zákazníky nejvíce oblíbenou službou je ovšem služba Úsporné osvětlení, kterou zajišťujeme pro všechny typy zákazníků, od škol až po velké firmy.

Můžete službu Úsporné osvětlení přiblížit?

Zákazníkům dokážeme zajistit rekonstrukci osvětlení v jejich provoze takzvaně na klíč – od projektu až po realizaci. Naši zákazníci díky této službě průměrně ušetří až 63 % nákladů na osvětlení a vložená investice se jim průměrně vrací do 3,5 let, což jsou skvělé výsledky. U mnoha zákazníků realizujeme tuto službu na etapy ve více provozech. Dále nabízíme i mnoho dalších služeb. Konkrétně se vrátím k výstavbě CNG plnicích stanic nebo zmíním realizaci projektů kogeneračních jednotek.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...