1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Fakultní nemocnice Brno

Fakultní nem Brno 17Investuje do moderních přístrojů i výstavby nové porodnice

Moderní vybavení, týmy erudovaných odborníků, komplexní diagnosticko-léčebné zázemí a úzká vědecko-výzkumná spolupráce s Masarykovou univerzitou řadí Fakultní nemocnici v Brně na jedno z předních míst českého zdravotnictví. Nemocnice poskytuje pacientům specializovanou a superspecializovanou péči ve všech oborech medicíny v souladu s dostupnými poznatky současné lékařské vědy.

Nemocnici navštěvují nejen obyvatelé Brna a Jihomoravského kraje, ale i lidé z Vysočiny, Zlínského nebo Olomouckého kraje. Fakultní nemocnice Brno pravidelně investuje do svého rozvoje a nakupuje moderní zdravotnické přístroje. Začátkem loňského roku například otevřela novou magnetickou rezonanci a nyní staví novou porodnici.

Kliniky, ústavy a pracoviště

K největším klinikám Fakultní nemocnice Brno dnes patří například Chirurgická klinika, Interní hematoonkologická klinika, Interní kardiologická klinika, Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Klinika nemocí plicních a TBC nebo Klinika infekčních chorob. Na půdě nemocnice ale působí celá řada dalších klinik, stejně jako menších lůžkových oddělení a ústavů.

Důležitou součástí brněnské nemocnice je Pracoviště dětské medicíny, které je známé i pod dřívějším názvem Fakultní dětská nemocnice J. G. Mendela. Historie tohoto pracoviště sahá až do roku 1899, kdy zde byla otevřena dětská nemocnice Františka Josefa. Pod Fakultní nemocnici Brno spadá také Pracoviště reprodukční medicíny, které vzniklo spojením gynekologicko-porodnické kliniky se sídlem na Obilním trhu, a kliniky stejné odbornosti, jež pracuje v areálu v Bohunicích.

Od chorobince k druhé největší nemocnici v ČR

Fakultní nemocnice Brno vznikla v roce 1998 spojením tří brněnských pracovišť: Fakultní nemocnice Brno-Bohunice, Fakultní dětské nemocnice a Fakultní porodnice. Kořeny nemocničního zařízení lze ale vysledovat až do roku 1934, kdy byl v Brně otevřený chorobinec. Po 2. světové válce se začalo stále hlasitěji hovořit o vybudování nemocnice pro Brno. Stavba centrální části dnešní nemocnice začala v roce 1969 podle návrhu Ing. arch. Spurného a dokončena byla o 20 let později. Lůžkový objekt s kapacitou 1028 lůžek, který se stal dominantou bohunické nemocnice, byl slavnostně otevřen na konci roku 1989, kdy zde začala pracovat velká většina klinik.

O tři roky později byl zde vytvořen komplex centrálních operačních sálů, největších na Moravě. V roce 1999 se nemocnice rozšířila o další pracoviště: Kliniku ústní, čelistní a obličejové chirurgie. V polovině roku 2001 byl slavnostně otevřen Patologicko-anatomický ústav a v dubnu 2002 došlo k dokončení stavby Transfůzního oddělení a přestěhování pracoviště z Tomešovy ulice do bohunického areálu. V prosinci 2002 bylo dokončeno nové oddělení Interní kardiologické kliniky včetně angiologické linky a katetrizačního sálu. V roce 2005 byly slavnostně otevřeny nové prostory Oddělení resuscitační a intenzivní medicíny, dnes již Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Ve stejném roce byl zahájen i provoz nové přistávací plochy pro vrtulníky záchranné služby.

V roce 2008 se bohunická část FN Brno stala Traumacentrem pro dospělé. Zrekonstruováno a zcela nově vybaveno bylo Oddělení urgentního příjmu. V roce 2009 bylo otevřeno nové Endoskopické centrum, které je nejmodernějším svého druhu v České republice. V roce 2010 byla nově vybudována Spinální jednotka a druhá Jednotka intenzivní péče Ortopedické kliniky, které se staly posledním kamenem při budování mozaiky nového Traumacentra FN Brno – největšího v zemi.

Hospodaření se ziskem téměř 8 milionů korun

Fakultní nemocnice Brno se v poslední době modernizuje. „V roce 2015 konečně nastal určitý rozvoj nemocnice. Mohli jsme si to dovolit, protože jsme uhradili ztráty minulých let a díky spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR se podařilo získat dotace jak ze státních zdrojů, tak z dotací Evropské unie. Nejvíce mě těší, že kromě investic se podařilo navýšit meziročně personální náklady o 120 milionů korun, tedy o tuto částku navýšit platy zaměstnanců ve zdravotnických pracovištích,“ konstatuje MUDr. Roman Kraus, ředitel Fakultní nemocnice Brno.

Současně ale došlo k nárůstu nákladů na léky, speciální zdravotnický materiál, krev a krevní deriváty o 161,5 milionů korun. „Velkou většinu tvoří nárůst nákladů na tzv. centrové léky, zvláště pro onkologické pacienty, a to ve výši 145,7 milionů korun. To je dle mého soudu alarmující skutečnost. Je nutné ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR, zdravotními pojišťovnami, Státním ústavem pro kontrolu léčiv a odbornými společnostmi zhodnotit cost benefit těchto výdajů a pokusit se strmý nárůst nákladů o 6 až 8 % meziročně omezit bez dopadu na výsledky léčby našich nemocných. I přes tyto nepříznivé skutečnosti, což se netýká nárůstu platů zaměstnanců, skončilo celkové hospodaření se ziskem 7,95 milionů korun,“ dodává Roman Kraus.

Investice do přístrojů a vybavení

FN Brno postupně modernizuje celý svůj areál. „Ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR a evropskými fondy se nám daří obnovovat také přístrojovou techniku v naší nemocnici. Začátkem loňského roku jsme otevřeli v pavilonu Q nové pracoviště, kde je umístěná moderní magnetická rezonance o síle 3 T. Tento přístroj nahradil již přes 20 let zastaralou techniku,“ uvádí Roman Kraus. Loni na jaře nemocnice otevřela zcela moderní angiografické pracoviště v budově I 1, kde byl instalován nový angiografický DSA komplet Siemens Artis Q. Součástí tohoto kompletu je i ultrazvukový přístroj zjednodušující například zajištění vstupu do cévního řečiště. Celé toto moderní pracoviště rozšiřuje výrazným způsobem možnosti zobrazování během radiologických vaskulárních intervenčních výkonů.

Součástí komplexu FN Brno je také Dětská nemocnice. Ani ta není v investicích opomíjena. „Fakultní nemocnice Brno v červnu 2016 dokončila přístavbu dětského onkologického centra, jež bude sloužit Klinice dětské radiologie (KDR) k vyšetřování nemocných dětí. Půjde zejména o děti s epilepsií, onkologicky nemocné pacienty apod. Díky novému MR přístroji Magnetom AERA o síle 1,5 T se budeme moci také plnohodnotně zapojit do mezinárodních studií, u nichž jsou striktně požadována vyšetření na MR přístroji o síle magnetického pole 1,5 T nebo 3 T,“ vysvětluje ředitel nemocnice.

Instalaci nové magnetické rezonance předcházela nejprve realizace nové přístavby nemocnice. „Ta si vyžádala investici 25,2 milionů korun, přičemž dotace Evropské unie pokryly 70 % a 30 % nemocnice vydala z vlastních zdrojů. Poté jsme instalovali moderní přístroj MR, který dodala společnost Siemens Healthcare v ceně 37,4 milionů korun. Také na koupi přístroje se podílely dotace ve výši 32,2 milionů korun, zbytek uhradila nemocnice,“ dodává Roman Kraus.

Výstavba nové porodnice

Fakultní nemocnice Brno provozuje jednu z největších porodnic v České republice, kde se ročně uskuteční přes 6-tisíc porodů. „Proto jsme před několika lety zahájili přípravu na postavení zcela nové porodnice. Momentálně je náš projekt zařazen Ministerstvem zdravotnictví ČR mezi prioritní projekty rozvoje českého zdravotnictví. Pokud půjde vše dobře, je reálná šance zahájit stavbu v roce 2017,“ nastiňuje plány na další rozvoj nemocnice Roman Kraus.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...