1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

HELLA AUTOTECHNIK NOVA, s.r.o.

Hella autotechnik nova 15Rozvoj LED technologií do aut bude i nadále pokračovat

Už několik let po sobě se úspěšně rozvíjí společnost HELLA AUTOTECHNIK NOVA, která v Mohelnici vyrábí světlomety do aut a částečně i další součásti osvětlovací techniky pro oblast automotive.

Ani loňský rok nebyl výjimkou. Společnost získala řadu dalších zakázek, rostl i objem výroby. Podrobnosti prozradil výrobní ředitel společnosti HELLA AUTOTECHNIK NOVA Ing. Radek Dyčka, který zároveň přiblížil i trendy v oblasti výroby osvětlovací techniky pro automobilový průmysl do budoucna.

Jak z hlediska vaší firmy hodnotíte uplynulý rok?

Rok 2015 byl pro naši společnost velmi dynamický, rostli jsme jak obratově, tak i v počtu zaměstnanců. Nabíhali jsme s výrobou nových světlometů, například pro BMW F30 a Volkswagen Caddy a s výrobou zadních skupinových svítilen pro Jaguar X-Type nebo Volkswagen Transporter.

Světlomety a zadní skupinové svítilny vyrábíte ve vašem závodě v Mohelnici. Jaká je jeho kapacita a jak je dnes naplněna?

Závod využíváme na maximum a tomu odpovídají i naše roční objemy výroby. U světlometů se pohybují kolem pěti milionů kusů za rok, u zadních skupinových svítilen vyrobíme dva miliony kusů.

Jaké výrobní technologie ve vašem závodu najdeme?

V podstatě vše, co je nutné k výrobě komplexních produktů. Mezi jinými technologie pro vícekomponentní vstřikování, lakování, pokovování od renomovaných firem a vysoce automatizovanou montáž.

Jak u vás funguje kontrola kvality?

Platí obecné pravidlo, že kvalita se musí vyrobit a ne vykontrolovat. A to není vždy jednoduché. Nicméně základní nutnou podmínkou jsou robustní procesy a stabilní vyškolený tým operátorů.

Kdo jsou vaši hlavní odběratelé?

Mezi naše hlavní zákazníky patří hlavně koncern Volkswagen a všechny jeho značky - Audi, Škoda, VW, VW divize užitkových aut, Seat a Scania. Dále potom BMW a Jaguar Land Rover.

Nově dodáváte světla i do modelu Audi A6. O jaké světlomety jde konkrétně?

Pro tento model vyrábíme světlomety v provedeních Bi-Xenon, Matrix Beam a Full LED.

Můžete přiblížit, jak funguje logistika dodávek? Využíváte externí firmy, nebo vlastní kapacity?

Na logistiku již dlouhá léta využíváme externí firmu.

Kam směřovaly investice vaší firmy v posledních letech?

Hlavně do výroby. Modernizovali jsme vstřikovací lisy, investovali jsme do plně automatizovaných lakoven a pokovovacích zařízení.

Můžete přiblížit hlavní ekonomické ukazatele uplynulých let? Jaký je plán na letošní rok?

V minulém obchodním roce jsme dosáhli tržeb přes 12 miliard korun. Zisk před zdaněním a úroky (EBIT) se vyšplhal na 1,25 miliardy korun. V letošním roce bychom chtěli realizovat tržby ve výši 15,5 miliardy korun.

Součástí vašeho závodu je i výzkum a vývoj. Jaké jsou hlavní trendy v oblasti osvětlení pro automobily. Čím se vývojové pracoviště aktuálně zabývá?

Máme k dispozici technické centrum, které zaměstnává asi 500 odborníků různých specializací a profesí. Vyvíjíme i ty nejkomplexnější produkty nejenom pro region střední a východní Evropy, ale i pro Čínu a země NAFTA, tedy USA, Kanadu a Mexiko. A to včetně industrializace.

Kde vidíte další možnosti rozvoje vaší firmy v budoucnu?

LED, LED, LED…to je trend posledních let, který bude podle mne pokračovat i v následujícím období. Přechod ke složitějším výrobkům má dopad na požadované výrobní a logistické plochy i používaný strojový park. Bez spolehlivých dodavatelů a stabilního personálu je další rozvoj nemyslitelný.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...