1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Huisman Konstrukce, s.r.o.

Huisman konstrukce16Chystáme rozšíření výrobního portfolia i vstup na nové trhy

Celá řada úspěšně realizovaných zakázek, snaha získat nové trhy, rozšířit výrobní sortiment a v neposlední řadě i výsledky v oblasti vývoje nových zařízení. To jsou největší novinky ve společnosti Huisman Konstrukce, která sídlí v Sviadnově u Frýdku-Místku a dosud se zaměřovala hlavně na výrobu ropných vrtných souprav či speciálních námořních jeřábů.

Business Developera Rudiho Harderse jsme požádali, aby nám představil ty nejzajímavější zakázky firmy z poslední doby a prozradil záměry managementu firmy do dalších let.

Loni jste získali historicky první zakázku v Česku. O jakou zakázku se konkrétně jednalo?

Pro tradičního českého výrobce technologických zařízení a strojů, společnost Papcel z Litovle, jsme dodali části papírenského stroje. Konkrétně se jednalo o rozvaděče a software pro navíječ tohoto stroje. Tato zakázka souvisí s naší snahou o větší nezávislost na mateřské společnosti z Nizozemí, s rozšířením výrobního portfolia a se vstupem na nové trhy.

Jaký bude nový sortiment a na jaké trhy se chcete zaměřit?

V horizontu tří až pěti let plánujeme vstoupit do nových průmyslových oblastí a odvětví mimo stávající výrobní portfolio, jehož základní kostru tvoří námořní jeřáby nebo pokládkové systémy. Zaměříme se například na dodávky ocelových konstrukcí či technologické celky. Chceme také získávat v budoucnu až čtvrtinu zakázek přímo, bez zprostředkování naší nizozemskou centrálou. K tomu jsme ve Sviadnově vytvořili nové oddělení pro rozvoj obchodu. Přesto stále zůstáváme a budeme jedním ze základních kamenů vývojových a výrobních kapacit celé skupiny Huisman Equipment. Se vstupem na nové trhy nám pomáhá proexportní agentura Czech Trade nebo Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Můžete zmínit nějakou další zakázku, kterou jste získali napřímo?

Po 10 letech jsme vrátili do Sviadnova výrobu horských drah a v letošním roce chystáme i další vlastní zakázky, které souvisí se zábavním průmyslem. V tomto případě jde o zakázku pro vedoucí společnost na trhu zábavního průmyslu Vekoma Rides Manufacturing. Dostali jsme na starost výrobu sloupů a částí závěsné horské dráhy, která je oproti klasické dráze ukotvena k tělesu dráhy z vrchní strany. Závěsná horská dráha se vyznačuje vysokým bezpečnostním standardem a ergonomickými sedadly. Horská dráha se 13 zatáčkami bude dlouhá 360 metrů. Nejvyšší bod má zábavní atrakce ve výšce 15 metrů. Je složená ze 42 částí, největší kus má délku 11 metrů a váhu 5 tun. Návštěvníci na ní zažijí přetížení maximálně 3 G.

Dokončili jste také části zařízení Well Intervention System (WIS). K čemu bude sloužit?

Zařízení je určené k intervencím na podmořských vrtech. Well Intervention System prodlouží ekonomickou využitelnost a zlepší okamžitou produkční schopnost vrtu. Ve Sviadnově na projektu pracovaly čtyři konstrukční týmy po šesti lidech a další desítky zaměstnanců se podílely na samotné výrobě komponent. Naši konstruktéři a technici spolupracovali na vývoji a výrobě zařízení s holandskými kolegy.

Plavidlo se zařízením WIS má rozměry 159 x 31 metrů, posádku bude tvořit 150 lidí. Dominantou lodi je multifunkční věž (tzv. Multi Purpose Tower) vysoká 59 metrů a vážící 650 tun. Technické řešení multifunkční věže umožňuje přesné vedení zdvihaného nákladu a zdvihací systém dokáže kompenzovat relativní pohyb nákladu vůči mořskému dnu, který vzniká působením mořských vln na loď.

Co bylo na projektu nejnáročnější?

Při vývoji a výrobě WIS jsme kladli důraz na bezpečnost zařízení a její soulad s dalšími parametry. Podařilo se nám dosáhnout takového stavu, kdy jsou bezpečnost, funkčnost, cenová efektivita, snadná obsluha a ohleduplnost k životnímu prostředí v rovnováze. Řada operací tak je pro posádku plavidla snazší, čímž se výrazně snižují různá rizika spojená s provozem.

Nedávno jste pořídili nový frézovací a vyvrtávací stroj. Jaké jsou jeho parametry a co je jeho úkolem?

Moderní horizontální frézovací a vyvrtávací stroj ŠKODA HCW 160 má podélný pojezd 14 metrů, nosnost otočného stolu 70 tun a průměr vřetene 160 mm. Je vybavený hydrostatikou, která zajišťuje jeho vysokou životnost a přesnost. Nový obráběcí stroj je řízený stejným operačním systémem Heedenhain jako většina strojního střediska sviadnovské společnosti.
V rámci severomoravského regionu není mnoho firem, které disponují stroji této velikosti a kvality. Touto investicí jsme se stali ještě více nezávislými na kooperacích s dodavateli, tím jsme zvýšili flexibilitu ve výrobě, abychom si i nadále udrželi naše přední postavení na velmi náročném trhu strojírenských výrobků s vysokou přidanou hodnotou.

Kam směřovaly další investice firmy?

Další investice mířily do nákupu výpočetní techniky a softwaru. Pořídili jsme novou klimatizaci a odvětrávání do šaten. Opravili jsme pozemní komunikace a zpevněné plochy v areálu společnosti.

Ve Sviadnově se nachází i vývojové a konstrukční centrum. Na vývoji jakých zajímavých součástí se čeští vývojáři podíleli v poslední době?

Podíleli jsme se na výrobě ovládacích částí turbín pro přílivovou elektrárnu v Nizozemí. Elektrárna se skládá z pěti turbín o souhrnném výkonu 1 MW a byla instalována na pilířích největší protipovodňové zábrany Oosterschelde v holandské provincii Zeeland. Bude vyrábět elektřinu přibližně pro 700 domácností. Celková hmotnost konstrukce elektrárny je přibližně 520 tun.

V českém Huismanu jsme navrhovali, vyráběli a testovali hydraulický systém elektrárny. Hydraulický systém se skládá z hlavní jednotky E-HPU (hydraulická jednotka poháněná elektromotorem), vedlejší jednotky D-HPU (hydraulická jednotka poháněná dieselovým motorem) a dvou rámů s olejovými tanky umístěnými na hydraulických válcích. Tyto jednotky ovládají dva hydraulické válce, které spouštějí nebo vyzdvihují turbíny z moře. Obě jednotky jsou na sobě nezávislé a zajistí tak plynulé fungování systému.

Co to znamená v praxi?

V případě poruchy na jedné hydraulické jednotce se automaticky aktivuje druhá, a tím je zajištěn bezproblémový zdvih turbín, například při bouřlivém počasí. Dále jsme zohledňovali speciální požadavky na ochranu životního prostředí. V případě úniku oleje z hydraulického systému jsme museli zaručit, že se z našeho zařízení nedostane do vody.

Co považujete za vaše největší konkurenční výhody?

Naši konkurenční výhodu vidíme hlavně ve zkušenostech s řízením velkých projektů od návrhu až po servis zákazníkovi. Ke každému projektu přistupujeme s cílem nalézt nové a inovativní řešení, které přinese zákazníkovi efektivnější produkt jak s ohledem na provozní náklady, tak ve vztahu k životnímu prostředí. V našem moderním vývojovém a konstrukčním centru pracují respektovaní odborníci patřící ke světové špičce. Máme k dispozici veškerou výrobní a logistickou infrastrukturu, umíme například manipulovat s těžkými svařenci, v montážní hale disponujeme zdvihací kapacitou 80 a 120 tun. Projekty, které řídíme a dodáváme, se běžně pohybují v řádu tisíců tun oceli.

Jakými formami motivujete vaše zaměstnance ke vzdělávání a rozšiřování kvalifikace?

Za úspěchem českého Huismanu stojí především naši zaměstnanci, jejich zkušenosti, dovednosti a odbornost. V loňském roce jsme vynaložili na vzdělávání zaměstnanců nejvyšší částku za celou téměř dvacetiletou historii společnosti Huisman ve Sviadnově. S obdobnou podporou počítáme i v letošním roce. Připravujeme pro ně například program Týden vzdělávání. V rámci této akce probíhá v prostorech společnosti několik workshopů, seminářů a přednášek na různá témata. Jedním z přednášejících byl také známý český geolog, klimatolog a popularizátor vědy Václav Cílek. Přednáška pro zaměstnance Huismanu obsahovala široké spektrum témat od vzniku ropy přes energetickou politiku až po digitální demenci.

Jaké hlavní výzvy před vámi stojí do budoucna?

Chtěli bychom postupně rozšiřovat aktivity na západních trzích. Budeme na nich nabízet hlavně části ocelových konstrukcí, například převodovky na velké stroje. Do bývalých sovětských republik by měly směřovat produkty ze stávajícího sortimentu nebo kompletní inženýrská či strojírenská řešení do železáren, hutí nebo papíren.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...