1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

I&C Energo, a.s.

I a C Energo 16S novým majitelem se dlouhodobé vize firmy nemění

Ačkoli se na první pohled může zdát, že akciová společnost OT Energy Services prošla v posledních týdnech zásadními změnami, pro zákazníky firmy se de facto nic nezměnilo.

Nicméně hlavní zprávu, kterou vedení firmy dnes už se staronovým názvem I&C Energo, a.s., vysílá do světa energetiky je skutečnost, že vlastnická struktura společnosti se vrátila zpět do České republiky.

Novým vlastníkem významné firmy z oblasti elektroenergetiky se na začátku června stala firma PI1. Jejím 100-% akcionářem je investiční fond Poisson Investments, za kterým stojí Martin Štefunka. V důsledku této změny došlo k výměně dvou členů představenstva, kdy Mgr. Jana Šafránka a Ing. Bořivoje Hejzlara nahradil na pozici místopředsedy představenstva Ing. Štefan Okruhlica, jinak také ředitel divize Investiční dodávky, a Petr Kozojed, který je zástupcem nového vlastníka. Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva se stal Ing. Jiří Holinka, MBA. „Zástupce vlastníka v současné době nemá žádnou exekutivní funkci a změna ve vlastnické struktuře pro nás nepřestavuje žádnou revoluci,“ říká na úvod obchodní ředitel firmy Ing. Jan Krška, MBA. I nadále podle něj zůstávají vize společnosti stejné. „Chceme působit na trhu energetiky a v ostatním průmyslu v České republice a v zahraničí a být profesionálním a kvalitním dodavatelem technologických služeb a inženýrských řešení. Nicméně právě na energetickém trhu v České republice dochází k velké stagnaci, zejména v prostředí tepelných a jaderných elektráren. V současné době se nepřipravují žádné „velké“ investice do obnovy či rekonstrukcí elektráren, a proto bychom se rádi orientovali na nová teritoria. Zajímají nás státy Evropské unie v nejbližším okolí České republiky a rádi bychom využili našich odborníků také na trzích, kde se staví nebo rekonstruují jaderné elektrárny,“ uvádí Jan Krška.

Do budoucna chce firma nadále rozvíjet pozici, kterou si vybudovala u svého klíčového zákazníka –
Skupiny ČEZ. V servisu na jaderných elektrárnách chce být firma nadále dlouhodobým a stabilním partnerem poskytující kvalifikované servisní služby na bázi strategie win-win. Vedení firmy nově usiluje o prohloubení dlouhodobých vztahů zejména v oblasti inženýrských činností a investičních dodávek. Před několika lety se firma nad rámec hlavní oblasti svého působení, která představuje systémy kontroly a řízení a elektro, soustředila na strojní činnosti v oblasti energetiky, které postupně rozvíjela. „V minulosti jsme přibrali do našeho týmu několik desítek nových pracovníků, ať už v oblasti projekce, tak i realizace nebo technické podpory a dnes mohu říci, že tato nová strategie byla krokem správným směrem. Daří se nám získávat zakázky v oblasti strojních dodávek jak na jaderných, tak i klasických elektrárnách a dokonce i mimo oblast energetiky.“ říká Jan Krška.

Také návrat k původnímu jménu I&C Energo, který firma užívá od začátku letošního srpna, by měl podle Jana Kršky přispět k dlouhodobé stabilitě společnosti a obnovení některých původních hodnot. Zároveň by mělo dojít k posílení vnímání firmy jako lídra českého jádra v oblasti systémů kontroly a řízení (I&C systémů) a systémů elektro s významným přesahem do zahraničí. Je symbolické, že přesně před 23 lety, 1. srpna 1993, byla činnost tehdy nově založené společnosti I&C Energo zahájena. „Déle než dvě dekády pak firma budovala a rozvíjela svoji pozici na trhu pod názvem, k němuž se nyní opět vrací,“ dodává Krška.

Konkurenční výhoda? Dlouholeté zkušenosti

Největší konkurenční výhodou společnosti I&C Energo je podle jejího obchodního ředitele skutečnost, že disponuje bohatými zkušenostmi z oboru, ve kterém podniká. Na trhu energetiky se pohybuje od roku 1993 a díky týmu zkušených zaměstnanců dokáže nabídnout kompletní portfolio činností v oblasti systémů kontroly a řízení, elektro, slaboproudu, a nově i ve strojních činnostech, a to v rámci projekčních činností, dodávek, instalací, testování a uvádění do provozu. „Vzhledem k tomu, že máme víc jak tisíc zaměstnanců, tak většinu zakázek provádí naši vlastní zaměstnanci a snažíme se hlavně činnosti s vyšší přidanou hodnotou zajišťovat vlastními silami a chránit tak naše know-how,“ uvádí Jan Krška.

Společnost I&C Energo, tehdy ještě pod svým původním názvem, se po skončení tendru na dostavbu Temelína poohlížela, jakým dalším směrem bude směřovat své aktivity. Na turbulentně vyvíjejícím se trhu energetiky byla jedna z možností se více a systematičtěji věnovat zahraničí. Byl zpracován prvotní business plán a definovány cíle. Počáteční nesmělý rozjezd byl následně podpořen další interní legislativou. Pro podporu aktivit v zahraniční začala společnost budovat interní organizační strukturu, dokončila interní procesy a analýzy a mimo jiné loni dokončila certifikaci AEO (tzv. oprávněný hospodářský subjekt), což jí umožňuje zjednodušit celní postupy při dovozu a vývozu. Několik nových zakázek realizuje na Slovensku, například v rámci dostavby elektrárny v Mochovcích, ale i několik dalších slovenských zakázek mimo jadernou energetiku. „Od ledna letošního roku jsme založili provozovnu ve Finsku na podporu našich činností právě v tomto regionu, protože aktuálně běží zakázka na jaderné elektrárně Loviisa,“ doplňuje Krška.

Firma také realizuje několik zakázek na ukrajinském trhu, a to přímo pro společnost Energoatom. Jsou to zakázky financované prostřednictvím Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) nebo přímo provozovatelem jaderných elektráren na Ukrajině. Ve vazbě na tyto aktivity je firma také auditovaná společností Energoatom. „Máme uzavřenou zajímavou smlouvu s firmou Areva na dostavbu jaderné elektrárny Angra 3 v Brazíli pro část slaboproudých systémů, nicméně vzhledem k problémům brazilské ekonomiky a v brazilské vládě je zahájení tohoto projektu odsouváno,“ popisuje situaci obchodní ředitel. Vedle toho společnost I&C Energo dlouhodobě spolupracuje s firmou Westinghouse, pro kterou v současné době připravuje některé nové projekty.

Vlastní interní systém vzdělávání i Škola energetiky

„Z obchodního hlediska je pro nás velmi důležité, aby na základě dobře a kvalitně odvedené práce na jednotlivých akcích otevřely reference dveře do dalších projektů,“ upřesňuje Jan Krška. Ačkoli firma zaměstnává zhruba tisícovku kvalifikovaných pracovníků, získat nového zaměstnance není v současné době nijak jednoduché. „Dá se říci, že trvale nabíráme techniky do všech oblastí, které zastřešujeme. Máme vlastní interní systém vzdělávání i vlastní Školu energetiky, proto se nebráníme ani mladým pracovníkům. Noví pracovníci musí mimo jiné absolvovat například psychotesty pro vstup do jaderných elektráren, u nichž mnohdy až polovina kandidátů neuspěje,“ říká Krška. Do budoucna by vedení firmy chtělo uspět nejen na zahraničních trzích, ale připravit se i na budoucí výstavbu jaderných bloků v České republice.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...