1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KOMA MODULAR, s.r.o.

Koma modular 17Modulární systémy z Vizovic nacházejí uplatnění po celém světě

Školy, zázemí pro sportovní kluby i bytové domy. To vše a ještě mnohem víc lze velmi rychle a kvalitně postavit z prostorových modulů, které tvoří ocelový rám a stěny. Moduly vznikají na výrobní lince společnosti KOMA MODULAR ve Vizovicích. A odtud většina z nich putuje do západní a severní Evropy.

Typickým příkladem modulárního systému byl třeba český pavilon na výstavě Expo v Miláně v roce 2015, který stavěla právě společnost KOMA MODULAR. Češi získali ve světové konkurenci ocenění nejen za architekturu expozice, ale i použitý systém výstavby. Modulární systémy se právě pro podobné události hodí – stačí jej vyrobit a sestavit na určitém místě a je možné ho za rok nebo dva demontovat a použít jinde.

Největší výhodou modulárních systémů je skutečnost, že stavba probíhá přesně a přitom rychle. Díky tomu, že se jednotlivé moduly vyrábějí na výrobní lince v továrně, může dodavatel zaručit stoprocentní kvalitu. „Další nespornou výhodou je také rychlost stavby. Jsme schopni na zakázku vyrobit požadované moduly v rozměrech od zhruba 2 x 1 metr až po přibližně 10 x 3 metry. Máme výrobní procesy předem naprogramované. Finální montáž pak na místě nezabere více než 10 % celkového času přípravy a výroby modulů v závodě,“ říká majitel společnosti Ing. Stanislav Martinec a doplňuje ještě další výhody takovéto výstavby: „Dokončenou stavbu lze následně relativně jednoduše přemístit. Jednotlivé moduly spojené k sobě je totiž možné rozmontovat a přemístit v případě potřeby jinam. Právě modularita a mobilnost je v současné době pro naše zákazníky velice zajímavá,“ upřesňuje.

Široké možnosti využití modulárních systémů

Vzhledem k rozměrům jednotlivých modulů se tento systém používá hlavně pro komunální užití například pro školy, mateřské školky, obchody, nemocnice i domovy důchodců. Kromě toho si modulární výstavbu objednávají pořadatelé sportovních nebo kulturních akcí, slouží jim jako zázemí nejen pro sportovce. Lze je ale využít i při stavbě bytových domů a především v situacích, kdy je potřeba vybudovat na přechodnou dobu lidi v případě povodní, zemětřesení či při uprchlických vlnách.

Společnost KOMA MODULAR vyrábí celkem tři základní řady modulů, jež je možné sestavit do větších celků. Jednotlivé řady se liší především svým provedením. Řada C, neboli Standard Line, tvoří zhruba 80 % realizovaných dodávek. Řadu M, nazvanou Comfort line, vyhledávají například různé firmy pro stavbu kanceláří, protože tento systém je z hlediska vybavení luxusnější. Naopak ekonomickou variantu z hlediska finančních nákladů představuje řada E, která se používá na pokrytí potřeb lidí postižených přírodními katastrofami či pro nejjednodušší stavby, které sice musí splňovat potřebné normy, ale rozhodující je i jejich nižší cena. V nabídce firmy nalezneme ještě i tzv. City moduly, tedy speciální řadu, která byla vyprojektována k využití v různých městech. V této řadě byl kladen důraz hlavně na designové provedení.

Jednodušší objekt lze zhotovit do dvou až tří měsíců

Doprava na místo výstavby je podle Stanislava Martince možná u všech modelových řad dvěma způsoby: „Buď přepravujeme již smontovaný modul do podoby jakéhosi boxu, nebo je možné jednotlivé části modulu rozložit na stěny a sestavit až v místě stavby konkrétního objektu,“ dodává majitel KOMA MODULAR. Výroba každého modulu trvá tři až pět dnů, ale kromě toho je potřeba počítat i s určitými fázemi přípravy, takže od zadání zakázky lze středně složitou nebo jednodušší stavbu mít na místě k dispozici přibližně do dvou až tří měsíců. „Pro objekty sestavené z modulů není potřeba budovat žádné základy, jako je tomu třeba u dřevostaveb nebo zděných staveb. Stačí pouze zajistit tzv. opěrné body ocelové konstrukce rámu. U staveb na delší dobu jsou to buď betonové pásy, nebo patky, lze využít i prefabrikované díly. U krátkodobějších objektů je možné moduly sestavit i na zpevněné plochy. Náš systém je tedy velmi nenáročný na základy,“ uvádí Martinec.

Vedle výstavby nabízí společnost KOMA MODULAR i pronájem jednotlivých modulů. Podle majitele firmy je v České republice a na Slovensku k dispozici zhruba 1200 kusů různých typů modulů, které si mohou zákazníci pronajmout na kratší či delší dobu třeba od jednoho měsíce až po několik let. „Pronájem hodně využívají například golfové kluby, které nemají často vyřešeny vlastnická práva k pozemkům,“ upřesňuje Stanislav Martinec. Firma má k dispozici i vlastní konstrukční oddělení, zákazníkům nabízí také poradenskou činnost. Samozřejmostí je doprava vyrobených modulů na místo výstavby a ve spolupráci s finančními institucemi pomáhají zaměstnanci společnosti KOMA MODULAR řešit i otázku financování. Například formou leasingu. Stále více zákazníků také využívá architektonické služby. Společnost spolupracuje s celou řadou architektonických studií a kanceláří, které do všech podrobností znají možnosti využití modulárních systémů. Výstavba má totiž podle Stanislava Martince určitá specifika, takže architekt musí dodržet předem daná pravidla, aby bylo možné jednotlivé moduly vyrobit a následně i sestavit do celku.

Až 4-tisíce modulů za rok

Ročně firma vyrobí 3500 až 4000 modulů. Na export je určeno přibližně 85 % modulů, zbývající část zůstává na českém (10 %) a slovenském (5 %) trhu. Do zahraničí firma vyváží především do Belgie, Nizozemska, ale také do Německa a Švýcarska. Část produkce putuje i do Francie, Velké Británie a Skandinávie. Tam především do Švédska a Norska. Z hlediska exportu je jistým omezujícím faktorem velikost modulů, protože každá země má stanoveny jiné limity pro přepravu nadrozměrného zboží. „Do šířky tří metrů lze většinou naše moduly přepravovat bez omezení, při větší šířce jsou pak nutná speciální povolení,“ vysvětluje majitel firmy s tím, že často bývá ještě větší problém s přepravou modulů přesahujících tři metry na výšku. „Vyrábíme sice 80 % produkce dosahující maximálně výšky tři metry, pro ostatní přepravy pak musíme plánovat trasy a zajišťovat zvláštní povolení,“ dodává.

Tři hlavní úkoly do budoucna

Společnost KOMA MODULAR získala ocenění Firma roku 2015. V této soutěži se hodnotí nejen hospodářské výsledky, ale i přístup k inovacím, pohled na řízení firmy, péči o zaměstnance a postoj ke společenské odpovědnosti. „Tohoto ocenění si velmi vážíme. Je to pro nás ocenění za rozvoj, kterého jsme ve firmě za 25 let působení na trhu dosáhli,“ říká Stanislav Martinec. Vedení firmy, pro kterou dnes pracuje přibližně 250 zaměstnanců, by do budoucna chtělo více zpopularizovat obor modulární výstavby. Kromě toho má v plánu v České republice zřídit centrum vývoje modulárních staveb a ve Vizovicích soustředit odborníky na architekturu, design i konstrukci modulů.

Představitelé KOMA MODULAR se snaží, aby modularita pronikla i do nových oborů, jako je třeba zemědělství a v neposlední řadě chtějí investovat do technického vylepšení systémů. Vedle toho se chce firma orientovat i na vzdělávání, proto už vznikla KOMA škola zaměřená na další rozvoj zaměstnanců. Vedení firmy se snaží popularizovat i obecně oblast modulární výstavby, proto loni už podeváté pořádala soutěže mezi studenty architektury na fakultách od Bratislavy přes Brno, Prahu a také jinde ve světě.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...