1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

KOVONA SYSTEM, a.s.

Kovona Systems 16Několik let skokově zvyšuje obrat, výrobu táhne kancelářský nábytek

Akciová společnost KOVONA SYSTEM sídlící v Českém Těšíně je expertem v oblasti velkosériové kovovýroby a také úspěšným příkladem toho, že tradiční obory mohou uspět i v moderní době. Firma, která se dnes orientuje na globální trh, staví na základech položených před více než sto lety.

 

Podnik zahájil výrobu v roce 2000, kdy odkoupil část výrobních aktiv společnosti Kovona Karviná, a.s. Od svého založení se stále rozvíjí a v současné době dodává výrobky do zemí po celém světě – od Ameriky až po Japonsko.

Společnosti KOVONA SYSTEM se v posledních letech daří, což potvrzuje skokové navyšování obratu i zisku. „V roce 2013 jsme poprvé překonali magickou hranici 1 miliardy korun. Tím se ale růst nezastavil. V roce 2014 jsme navýšili tržby o 50 % na 1,6 miliard korun a zisk před zdaněním na 165 milionů korun. Dařilo se nám i loni, kdy obrat narostl na 1,9 miliard korun a zisk před zdaněním na 234 milionů korun,“ říká Ing. Marek Gil, obchodní ředitel společnosti KOVONA SYSTEM, a.s. Za nárůstem objemu výroby nestojí ani tak nové zakázky, jako spíš navyšování stávající produkce a optimalizace výrobního procesu. „Hlavním tahounem rozvoje je především výroba kancelářského nábytku. Růstu však pomáhají také regálové systémy a dodávky produktů do automobilového nebo strojírenského průmyslu,“ dodává Marek Gil.

Kovové regály a další kovovýroba

Společnost KOVONA SYSTEM se specializuje na zakázkovou kovovýrobu a produkty tak vyrábí na základě zadání klientů. „Naším vstupním materiálem je ocelový svitek. Nejdříve vytvoříme tzv. dělence v potřebné šíři, které dále zpracováváme do polotovarů určených pro další zpracování či montáž zákazníkem. Provádíme také kompletní zpracování výrobků včetně jejich montáže, zabalení a doručení na sjednané místo,“ uvádí obchodní ředitel. Nabídka společnosti obsahuje i kompletní paletu služeb, které sériové výrobě předcházejí, tj. návrh a vývoj výrobku, jeho testování, přípravu výrobní dokumentace i výrobu vzorků.

Ani kovovýrobě se nevyhýbají inovace, a tak společnost do svého výrobního programu přidává novinky. „V posledním roce jsme intenzivně pracovali na několika projektech. Jedná se o vývoj nových výrobků podle zadání zákazníků. Souběžně s nimi jednáme a pracujeme na plánech zahájení sériové výroby těchto produktů. Pokud vše dopadne dobře, měla by být zahájena v následujících letech po dokončení vývoje. V současné chvíli ale nemohu poskytnout detailnější informace,“ vysvětluje Marek Gil.

Výrobní program společnosti je zaměřený na velkosériovou kovovýrobu, která zahrnuje dělení mateřského ocelového svitku, jeho zpracování, montáž a finální dodání výrobku určeného k prodeji. „Široké technologické možnosti a zkušenosti nám umožňují výrobu kvalitních ocelových profilů, včetně jejich následného zpracování, nebo komplexní zpracování plechů pomocí univerzálních technologií i specializovaných jednoúčelových automatizovaných zařízení a, je-li to požadavkem zákazníka, také jejich následnou kombinaci s plastovými nebo dřevěnými díly,“ popisuje obchodní ředitel a dodává: „Výrobu a podíl automatizace volíme vždy individuálně dle parametrů jednotlivých zakázek. Dokážeme tak nejlépe optimalizovat náklady spojené s výrobou a nabídnout zákazníkům konkurenceschopnou cenu.“

Důležitým artiklem, který opouští haly podniku v Českém Těšíně, jsou kovové regály určené pro domácnosti, dílny, ateliéry, kanceláře, archivy nebo například sklady. „Regály jsou našim dlouholetým produktem. Vyrábíme je v celokovovém provedení nebo v kombinaci s dřevotřískovou policí. K dostání jsou v několika typových řadách a díky své kvalitě, široké škále rozměrů, barev a nosností najdou uplatnění v mnoha průmyslových i spotřebitelských aplikacích,“ říká Marek Gil.

Nový ERP systém a nová hala

Společnost průběžně investuje do svého rozvoje, a to v různých oblastech. Mimo investic do nových technologií probíhá v podniku aktuálně implementace nového ERP systému, jehož cílem je zlepšení podpory řízení firmy i jednotlivých procesů. „Tento systém bude poskytovat informace potřebné pro plánování a řízení podnikových procesů v reálném čase, potřebném rozsahu i kvalitě lépe a uživatelsky přívětivěji, než systém dosavadní. Jsem přesvědčen, že díky tomu dokážeme pracovat efektivněji, což v konečném důsledku pocítí i naši zákazníci,“ podotýká obchodní ředitel. Projekt je nyní ve fázi přípravy kmenových dat a probíhajících školení klíčových uživatelů. V srpnu proběhl zkušební provoz systému a v září pak jeho ostrý provoz.

Souběžně dokončuje KOVONA SYSTEM výstavbu nové haly, která bude uvedena do provozu letos v září. Výrobní prostory společnosti tak budou rozšířeny o dalších 8-tisíc m2. „Už nyní probíhají změny v rozmístění současných výrobních technologií tak, abychom vytvořili prostor pro instalaci nových výrobních zařízení a jejich uspořádání bylo co nejoptimálnější vzhledem k výrobnímu programu pro následující období.“ dodává Marek Gil.

Automatizace v kovovýrobě

Tradiční obor kovovýroby se dnes neobejde bez moderních technologií a strojů. „Nejsme zatím tak daleko, abychom měli automatizované vše, ale bez pokročilé automatizace se v žádném případě neobejdeme. Pro velkosériovou kovovýrobu již běžně používáme moderní automatické linky, u nichž vstup tvoří ocelový svitek nebo profil a výstupem je kompletně smontovaná ocelová konstrukce skládající se z několika vzájemně propojených a potřebným způsobem zpracovaných dílů,“ uvádí obchodní ředitel.

Při výrobě využívá společnost KOVONA SYSTEM například vláknové lasery, moderní lisovací zařízení, průmyslové roboty nebo ohýbací stroje. „Samozřejmostí jsou čtečky čárových kódů, etiketovače nebo zařízení s kamerovým systémem, které dokáže identifikovat jednotlivé díly při balení výrobku. Tato kontrola skýtá jistotu, že je produkt kompletní,“ vysvětluje Marek Gil. Podobné výrobní technologie, jako právě lasery, lisy či průmyslové roboty, jsou připojeny k počítačové síti, což umožňuje neustálé monitorování jejich činnosti nebo vzdálené zjištění jejich momentálního stavu či změny jejich naprogramování. Při poruchách vyžadujících zásah specializované servisní firmy či dodavatele se tak zkracuje čas nalezení její příčiny a následné opravy zařízení. To minimalizuje jak negativní dopady na zákazníka, tak na náklady společnosti.

Moderní stroje potřebují zkušenou obsluhu

Hlavní výrobní závod KOVONA SYSTEM se nachází na Ostravsku, kde není vždy snadné najít kvalifikované a zkušené zaměstnance. Aktuálně společnost zaměstnává cca 600 lidí. „Protože se neustále rozvíjíme, zvyšujeme jak počet pracovníků, tak i nároky na jejich dovednosti. Pro výrobu potřebujeme nejen moderní výrobní zařízení, ale také kvalifikovanou a speciálně proškolenou obsluhu,“ dodává Marek Gil. Podnik spolupracuje například se Střední průmyslovou školou v Karviné. „Pro studenty pořádáme odborné přednášky a exkurze. Mohou u nás absolvovat praxi a mít tak kontakt s reálnou výrobou, což prohlubuje jejich znalosti. Věřím, že někteří ze studentů se v budoucnu stanou součástí našeho týmu,“ říká obchodní ředitel.

Efektivita v kovovýrobě

Ani tak tradiční obor jako je kovovýroba nestojí stranou dynamického rozvoje a moderních trendů. „I náš obor vyžaduje vysoce konkurenceschopné ceny, kterých dosáhneme jen díky efektivní výrobě, moderním technologiím a zvyšováním produktivity práce. Velkou roli hraje umění přizpůsobit se a rychle reagovat na požadavky zákazníka, který je čím dál náročnější. Současný trh je propojen, vzdálenosti se zkracují, konkurence roste a zlepšuje se. Kdo dokáže rychleji a lépe vyhovět požadavkům zákazníků, vyhrává,“ uzavírá obchodní ředitel Marek Gil.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...