1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

LINET, spol. s r.o.

Linet 15Lídr ve výrobě zdravotnických lůžek nepřestává inovovat

Přední evropský výrobce nemocničních a pečovatelských lůžek – společnost LINET, spol. s r.o., sídlí od svého založení v roce 1990 v Želevčicích u Slaného, kde provozuje i svůj závod. Od roku 2011 je firma součástí nadnárodního holdingu LINET Group SE se sídlem v Nizozemí.

 

Výrobní program firmy zahrnuje řešení určená pro intenzivní péči v nemocnicích, produkty pro běžnou lůžkovou péči i speciální lůžka pro domovy seniorů nebo léčebny dlouhodobě nemocných. Vedle nemocničních a pečovatelských lůžek firma vyrábí i další produkty, například antidekubitní matrace, mobiliáře nebo zdravotnický nábytek.

V oblasti výroby zdravotnických lůžek si společnost LINET dlouhodobě drží pozici technologického lídra, nyní například pracuje na vývoji v oblasti internetu věcí. Firma na trh pravidelně uvádí výrobky a služby s inovativními vlastnostmi a funkcemi, které například snižují fyzickou námahu personálu, zefektivňují poskytovanou péči a zvyšují komfort pacienta. Na jejich vývoji společnost intenzivně spolupracuje se zdravotníky i předními odborníky z různých vědních oborů, což firmě umožňuje držet krok s novými trendy v oblasti lékařské péče. Více nám o novinkách prozradil Ing. Jaroslav Chvojka, výrobní ředitel společnosti LINET.

Kolik lůžek ročně vyrobíte a jaké jsou nyní kapacity vašeho závodu?

Ročně vyrobíme více než 90-tisíc lůžek. Vzhledem k nedostatku výrobních kapacit jsme se rozhodli postavit novou halu LINET 5, která je umístěná nedaleko od našeho domovského závodu. Plánujeme zde vyrobit zhruba 40-tisíc lůžek za rok. V současné době v hale probíhá zkušební provoz a přesunuli jsme sem dílčí výrobu z želevčického závodu.

S jakými vizemi a plány vaše společnost vstoupila do roku 2017? Jaké úkoly jste si pro letošní rok vytýčili?

Je třeba podotknout, že náš fiskální rok začíná až v dubnu. Koncem loňského roku jsme slavnostně představili nové lůžko Eleganza 5 a v tomto roce nás čeká jeho uvedení na další trhy. Současně chystáme pro letošní rok i jeho klony. Dále připravujeme porodní lůžko AVE2, novou skupinu stretcherů nebo nové antidekubitní matrace. Pokračujeme také ve vývoji v oblasti Internet of Things. Před půl rokem jsme akvírovali většinový podíl ve společnosti BORCAD Medical, čímž jsme rozšířili naše aktivity a produktové portfolio. Naše produktové řady tak doplní porodní postele, gynekologická, transportní a dialyzační křesla.

Už jste některé trendy v oblasti zdravotnických a nemocničních lůžek nakousl, můžete je přiblížit?

Moderní doba vyžaduje moderní technologie. Jinak tomu není ani ve zdravotnictví. Naše nejmodernější lůžka využívají internet věcí, mají zabudované senzory na sledování životních funkcí, jsou propojené se sesternou, výjimkou už není ani USB slot pro nabíjení mobilních telefonů. Naším cílem je stále pracovat na vývoji našich výrobků tak, aby byly maximálním pomocníkem pro sestry i pacienty.

Loni na podzim jste představili jednu z novinek, lůžko Eleganza 5, o kterém jste se už zmínil. Jaké jsou jeho parametry a výhody? Čím se liší od předchozích modelů?

Nové lůžko pro intenzivní péči Eleganza 5 v TOP výbavě se umí naklánět do stran, monitorovat stav lůžka a vysílat potřebná data, má dokonalý bezpečnostní systém nebo motorizované kolečko. Díky tomu zásadně snižuje fyzickou náročnost práce sester a zároveň umožňuje efektivně a komfortně pečovat o pacienta. Lůžko je vybaveno laterálním náklonem do stran, což umožňuje polohovat pacienta nebo převlékat lůžko s mnohem menší námahou a ergonomicky správně. Motorizované kolečko i-Drive Power umožňuje jízdu s lůžkem bez sebemenšího vynaložení síly personálu. Eleganza 5 umí také vážit a poskytovat podmínky pro rentgenování bez manuální manipulace s pacientem a ovládá se z jednoho místa na intuitivním panelu iBoard.

Své výhody má toto lůžko nejen při léčbě, ale i při rekonvalescenci pacienta.

Ano. Pomocí tří unikátních nástrojů, k nimž patří Mobi-Lift madla, ergonomicky tvarovaná postranice a laterální náklon, snižuje námahu pacienta při vstávání z lůžka o 50 %. A samozřejmě opět šetří záda sester. Elektrické flexibilní polohování včetně nastavení do polohy vsedě a výběr vhodné matrace pečují o maximální komfort pacienta. Třešničkou na dortu je také elektrické prodloužení, díky němuž se lůžko přizpůsobí i většímu pacientovi, nebo USB slot, jenž slouží například pro nabíjení mobilů.

Jaké další moderní komunikační technologie lůžko využívá?

Společnost LINET vsadila u Eleganzy 5 v souladu s trendy na inteligentní komunikační technologie. Novou nadstavbou je BedMonitor, systém zabudovaný v lůžku, který snímá hlavní bezpečnostní parametry a informuje o nich na počítači, tabletu nebo telefonu. Sestra má nepřetržitý přehled o všech lůžkách a pacientech. Integrovaný modul dokáže sbírat a vyhodnocovat různá data, která slouží k lepšímu vytížení lůžka, on-line servis zase umožňuje sledování technických parametrů.

Věnujete se nejen vývoji a výrobě lůžek, ale také matrací. Jaké jsou trendy v této oblasti, například co se týká boje proti dekubitům?

Dekubity jsou jedním ze závažných problémů, které se nepodařilo odstranit, a to i navzdory neustálému vývoji medicíny. Základní prevencí dekubitů je především správná manipulace s pacienty. Znalosti v této oblasti naši kliničtí kouči pravidelně předávají zdravotnickému personálu. Naše lůžka současně nabízí funkce laterálního náklonu a tzv. ergoframe, který je právě při polohování pacienta velkým pomocníkem. Zajišťuje optimální rozložení tlaku na tkáň v rizikových partiích, čímž výrazně přispívá k prevenci proleženin. Nedílnou součástí našeho produktového portfolia jsou i matrace. V naší nabídce jsou jak aktivní a pasivní matrace, tak reaktivní matrace. Ty představují kombinaci aktivního a pasivního systému a k účinné prevenci dekubitů přispívají tím, že snižují tlak na pokožku, tření a vlhkost. Pro dlouhodobě ležící pacienty jsou nejvhodnější aktivní matrace.

Pravidelně se účastníte také veletrhů a expandujete do zahraničí. Začátkem letošního února jste vystavovali na veletrhu Arab Health 2017. V Dubaji jste také otevřeli místní zastoupení. Co od tohoto kroku očekáváte?

V této oblasti jsme si vybudovali silnou pozici a začali získávat zakázky referenčních nemocnic v zemích, jako jsou Spojené arabské emiráty, Katar nebo Saudská Arábie. Přistoupili jsme proto ke kroku otevření kanceláří a zviditelnění vlastních aktivit. Pobočka vznikla především za účelem podpory našich marketingových aktivit. Budou zde probíhat školení, tréninkové aktivity, setkávání se zákazníky a distributory. Na pobočce budeme mít vystavena i naše lůžka. Díky týmu, ve kterém jsou i místní zaměstnanci, chceme proniknout hlouběji do regionu a posílit naši pozici na místním trhu.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...