1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Lohmann & Rauscher, s.r.o.

Lohman rauscher 15Nezbytné pomůcky pro ambulance, nemocnice i sociální sféru

Ačkoli má německé nebo rakouské jméno, založil ji Čech. A ve Slavkově u Brna vyrábí roušky a materiál pro rouškování už více než 20 let. S velkým úspěchem ho pak prostřednictvím svého mateřského koncernu vyváží do Evropy, Asie i Ameriky. Řeč je o společnosti Lohmann & Rauscher, která má celosvětově více než 150-letou tradici.

Firma Lohman byla založena v Německu a Rauscher v Rakousku. Pod společným názvem působí obě firmy od roku 1998.

V České republice působila původně firma Rauscher, kterou založil Čech pan Bouda. V roce 1989 koupil a zrekonstruoval výrobní halu u Slavkova u Brna. Dnes firma mimo slavkovského závodu vyrábí také ve dvou výrobních závodech v Nové a Staré Pace. Ve Slavkově se vyrábí veškeré potřebné výrobky pro operační rouškování, ať už se jedná o jednotlivé roušky, nebo i celé sety. Novopacké závody jsou pak zaměřeny na výrobu obvazového materiálu. „Především operační rouškování tvoří jednu z hlavních skupin výrobků společnosti Lohmann & Rauscher. Kromě toho dalším „prémiovým segmentem“ jsou výrobky pro moderní hojení ran, které se vyrábějí v Rakousku, a dále kompresivní materiály,“ vysvětluje obchodní ředitel firmy Mgr. Robert Ondra. Kompresivní materiály jsou obvazy, které vytvářejí v těle, většinou na končetinách, podtlak tak, aby se standardizoval nebo upravil krevní tlak v cévách pacienta a docházelo ke správnému prokrvení v určitých částech těla.

Většina výroby ze slavkovského i novopackých závodů směřuje zpět do koncernu a dále jsou výrobky distribuovány hlavním odběratelům. Ty tvoří nemocnice v rámci zemí, kde koncern působí. To znamená v celé Evropě, i když nejvíce odběratelů je v Německu, Rakousku a ve Francii. Kromě toho se část sortimentu vyváží i do Asie, firma expandovala také do Jižní Ameriky, kde v předloňském roce bylo založeno zastoupení v Brazílii, a v neposlední řadě také do Číny. Do českých nemocnic směřuje podle Roberta Ondry z koncernu jen menší procento výrobků vzhledem k velikosti trhu ve srovnání např. s Německem či Rakouskem. Nejedná se jen o nemocnice, ale také ambulantní specialisty z oboru chirurgie, dermatologie, gynekologie nebo stomatologie. Dodávky směřují i do domovů důchodců, sociálních ústavů nebo charitativních organizací.

Expanze na další trhy a výzkum a vývoj

Kromě předloňské expanze do Jižní Ameriky, koncern už před dvěma lety založil zastoupení v Číně, kde jsou také výrobní závody. „V hledáčku dalších možných expanzí jsou Spojené státy americké, kde společnost loni provedla akvizici jedné z menších firem, na níž chce postavit svoji invazi v USA,“ říká Robert Ondra. Firma ale nemyslí jen na rozvoj na dalších světových trzích, ale průběžně investuje do výzkumu a vývoje nových produktů. V letošním roce hodlá uvést na trh novou linii produktů z oblasti rouškování. V oboru moderního hojení ran pak určitě stojí za zmínku nové produkty z loňského roku Liquacel a Suprasorb P.

Vývojem nových výrobků se zabývají odborníci ve specializovaných vývojových centrech v Rakousku, Německu a ve Francii. Firma nedávno také získala právě v oblasti vývoje a výzkumu grant z Evropské unie. Společnost také velmi dbá na kvalitu svých výrobků. „Proto je od loňského roku ve Slavkově k dispozici laboratoř, která testuje kvalitu v průběhu výroby a zároveň testuje produkty i během prodejního procesu. V této fázi se výrobky stahují zpět z terénu, aby se znovu zanalyzovaly také v průběhu cesty od výrobce ke klientovi a zjistilo se, zda se kvalita udržuje, či se změnila,“ popisuje obchodní ředitel.

Meziroční nárůst obratu o 11,5 %

Firmě Lohmann & Rauscher se na českém trhu daří. V posledních dvou letech meziroční obrat rostl o 10 % a loňský rok byl podle slov Roberta Ondry absolutně nejúspěšnějším, když firma zaznamenala růst o 11,5 %. „Je to dáno restrukturalizací hlavně prodejní divize v České republice a i změnou strategie a taktiky, kterou firma uplatňuje na trhu,“ vysvětluje. Pokud bychom navštívili výrobní závody společnosti Lohmann & Rauscher, zjistili bychom, že ve výrobní složce firma zaměstnává přibližně 900 pracovníků. Obchodní tým pak tvoří zhruba 25 lidí. Především management firmy a obchodní oddělení prochází častým školením hlavně v oblasti prodejních dovedností a vyjednávacích schopností. „Nabízíme možnost dalšího vzdělávání a klademe také velký důraz na jazykové schopnosti, především němčinu a angličtinu,“ říká Ondra.

Důležité investice v Číně i v Česku

V rámci koncernu směřovaly největší investice v posledních letech do výstavby dvou nových závodů v Číně. Vedle toho firma postavila i kancelářskou budovu. Na druhém místě v žebříčku největších investic pak figuruje i Česká republika, když byla ve Slavkově u Brna postavena vlastní sterilizační linka, která navázala na výrobu produktů pro rouškování. „Tato investice dosáhla řádově 200 milionů korun. Ale už dnes víme, že ač šlo o velkou investici, kapacita sterilizace nebude do budoucna postačovat a budeme muset dále náš výrobní areál rozšiřovat,“ dodává obchodní ředitel.

Právě investice a rozšíření závodu ve Slavkově u Brna považuje Robert Ondra za další hlavní cíle a možnosti rozvoje firmy do budoucna. Kromě toho by firma podle něj měla hledat další strategické oblasti pro rozšíření portfolia svých výrobků. „A velmi jednoznačně vidím nutné další investice do našich zaměstnanců. Jsou to právě oni, kdo tvoří úspěch naší firmy,“ uzavírá obchodní ředitel společnost Lohmann & Rauscher.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...