1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

M - SILNICE, a.s.

M Silnice 16Do staveb silnic vkládá tradici, profesionalitu a kvalitu

Stavby dálnic, silnic nebo mostů má pod patronátem akciová společnost M - SILNICE, která se v této oblasti opírá o více než šedesátileté zkušenosti. Firma s ryze českým kapitálem je součástí koncernu MEDIS.

Tradiční aktivity v oblasti silničních a mostních staveb společnost v posledních letech rozšiřuje také v oboru ekologických a vodohospodářských staveb nebo v oblasti pozemního stavitelství. Přední česká stavební firma stabilně roste. Loni její obrat poprvé v historii překročil 3 miliardy korun.

Kořeny společnosti M - SILNICE, a.s., sahají až do roku 1953, kdy byl založen národní podnik Československé státní silnice Hradec Králové. Novodobá historie společnosti se začala psát v roce 1992, kdy vznikla akciová společnost Silnice Hradec Králové. Ta se později, s ohledem na celostátní působnost, přejmenovala na M - SILNICE, a.s.

Sídlo společnosti je v Pardubicích, ředitelství firmy je situováno v Hradci Králové. Součástí společnosti jsou oblastní závody Sever, Střed, Jih a Morava působící v oblasti dopravních staveb, které svým dosahem pokrývají celé území České republiky. Firma provozuje i oblastní závod Mosty a speciální stavby, jenž se orientuje na výstavbu a rekonstrukci mostů, průmyslových, inženýrských nebo vodohospodářských staveb. Oblastní závod Průmyslová výroba obstarává kamenolomy, obalovny asfaltových směsí a provoz Prefa v Novém Bydžově, který se specializuje na výrobu konstrukčních betonů, železobetonových a předpínaných prefabrikátů do inženýrských staveb. Kromě toho má společnost majetkovou účast v dalších čtyřech obalovnách v České republice. „Působíme také v zahraničí. V roce 2007 jsme založili dceřinou společnost M - SILNICE SK, s.r.o., která sídlí v Žilině a svoji působnost jsme rozšířili i do sousedního Polska,“ říká Ing. Zdeněk Babka, výkonný ředitel a místopředseda představenstva společnosti M - SILNICE, a.s.

Stavby, které získávají ocenění

Společnost se tradičně věnuje silničním a mostním stavbám. Její rukopis je vidět u řady významných realizací na českých silnicích a dálnicích. Například loni se firma podílela na rekonstrukci klíčové dálniční tepny D1, konkrétně pracovala na úseku od 199. – 204. kilometru. „K významným realizacím v poslední době patří i stavba první a druhé etapy silnice I/37 Pardubice - Trojice. Zmínit musím i zajímavou stavbu autobusového nádraží v Náchodě nebo přemostění nádraží v Poděbradech,“ dodává Zdeněk Babka. Společnost M - SILNICE rozšiřuje své aktivity i za hranice České republiky. Realizovala například rekonstrukci silnice I/59 na Slovensku, v Polsku v roce 2014 dokončila stavbu dálničního přivaděče u města Jastrzebie Zdroj a nyní buduje obchvat kolem Pawlovic.

Stavební práce na silnicích se často prolínají do oblasti vodohospodářských staveb, a tak není divu, že firma se zaměřuje i na tyto realizace. „U každé silnice je nějaký propustek nebo vodoteč,“ podotýká Zdeněk Babka. K významným vodohospodářským stavbám z poslední doby se přiřadila například rekonstrukce silnice Šternberk, Hvězdné údolí. „Jednalo se o kompletní rekonstrukci průjezdu města. Budovaly se nové nábřežní zdi, upravovala se vodoteč a následně byla dobudována i komunikace,“ doplňuje Zdeněk Babka. Společnost M -
SILNICE realizovala také protipovodňové systémy v průmyslové zóně ve Vrchlabí. Vápenický potok, který zde protéká, byl zatrubněn v délce 500 metrů, aby byla místní automobilka chráněna před povodněmi.

Se svými realizacemi se společnost zapojuje i do stavebních soutěží, a to jak krajských, tak celorepublikových. Nedávno například získala hlavní cenu v soutěži Česká dopravní stavba roku 2015. Oceněno bylo přemostění nádraží v Poděbradech. Loni si zase odnesla stříbrnou medaili v soutěži TOP stavební společnost. „S ohledem na naše ekonomické ukazatele jsme byli zařazeni i mezi sto nejstabilnějších firem v České republice v rámci Czech Stability Award, a to do nejvyšší kategorie AAA,“ uvádí Zdeněk Babka.

Obnova mechanizace i vozového parku

Svoji obchodní strategii postavila společnost M - SILNICE na třech základních kamenech. Jsou to tradice, profesionalita a kvalita. „Zadavatelům poskytujeme kvalitní a komplexní služby. Dodržujeme všechny technologické a právní předpisy, dbáme na dodržování bezpečnosti práce a ochrany zdraví i na ochranu životního prostředí,“ říká Babka. Společnost je dlouhodobě držitelem certifikátů systému managementu kvality, mana-gementu BOZP i environmentálního managementu, které pravidelně obnovuje. „Firma by měla být fundovaná a kvalifikovaná, na tom si zakládáme. Vybudování dobrého jména trvá dlouho, ale ztratit ho lze během jediné zakázky, proto dbáme na dodržování vysoké kvality,“ dodává výkonný ředitel.

Sázka na kvalitu se společnosti vyplácí, jak ukazují její hospodářské výsledky. „Je pravda, že se nám v posledním období opravdu dařilo. Loni poprvé náš obrat překročil 3 miliardy korun. V takovém trendu bychom nadále rádi pokračovali,“ uvádí Zdeněk Babka. Firma pravidelně investuje do svého dalšího rozvoje a především do obnovy výrobních prostředků. Největší objem investic směřuje do strojního vybavení lomů a obaloven a do stěžejních technologií, jako jsou pokládky asfaltových směsí. „Letos jsme zahájili i obměnu nákladní dopravy, takže jsme na jaře nakoupili prvních šest nových nákladních vozidel. V modernizaci vozového parku budeme i nadále pokračovat,“ podotýká Babka.

Ve společnosti M - SILNICE dnes pracuje kolem 590 zaměstnanců. Firma je certifikovaná v oblasti bezpečnosti práce a má zavedený systém managementu podle normy ISO 18001:2008, s nímž má pozitivní zkušenosti. „Na všech našich pracovištích pracují kvalifikovaní lidé, kteří se o zavedení systému bezpečnosti práce zasloužili. Všem našim pracovníkům je k dispozici dokumentace na intranetu, což nám pomáhá zajistit funkčnost celého systému,“ dodává Zdeněk Babka.

Spokojení zaměstnanci, kvalitní práce

Oblast stavebnictví zasáhly v minulých letech dopady hospodářské recese, ale po letech stagnace přišlo v roce 2014 a 2015 oživení růstu. „Na to všechny firmy ve stavebnictví zareagovaly, nabraly nové pracovníky a zainvestovaly, aby zvládly realizovat nové zakázky. Letošní rok ale bohužel už tak optimisticky nevidím,“ říká Zdeněk Babka. Na vině je především nepřipravenost velkých zakázek ze strany státu. „Do stavebnictví se negativně promítá chybějící stabilní dlouhodobá koncepce rozvoje dopravní infrastruktury. Každá nová vláda vytváří nové a nové plány, vše se neustále mění, střídají se ministři dopravy a chybí tak kontinuita. Potom lze jen těžko odhadovat, kam se stavebnictví bude ubírat,“ konstatuje výkonný ředitel.

Přes nestabilitu oboru, střídání období růstu a propadu ve stavebnictví by společnost M - SILNICE ráda pokračovala v růstu, který má nastolen. „Chceme nadále zůstat významným hráčem v oblasti dopravního stavitelství, rozšiřovat působnost do všech krajů v České republice a rozvíjet naši činnost i v zahraničí, především na Slovensku a v Polsku,“ podotýká k budoucímu směřování firmy Zdeněk Babka. Společnost se hodlá zaměřit nejen na své tradiční činnosti, ale chce ještě víc proniknout i do dalších oblastí. „Rádi bychom naplno využili síly koncernu MEDIS, který zahrnuje firmy i z dalších odvětví, jako je třeba strojírenství, projekční činnost nebo laboratorní práce. Chceme nadále zůstat realizační firmou, která disponuje vlastními lomy, obalovnami a další mechanizací. Naším největším bohatstvím jsou lidé – máme velkou skupinu odborně zdatných zaměstnanců. Budeme se soustředit na to, abychom pro ně i nadále vytvářeli takové podmínky, které podnítí jejich seberealizaci. Protože jen spokojený zaměstnanec může odvádět kvalitní práci,“ uzavírá výkonný ředitel Zdeněk Babka.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...