1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Metaldyne Oslavany, spol. s r.o.

Metadlyne 16Unikátní technologie objemového tváření

Jen málo vozidel se obejde bez přesných obrobků od společnosti Metaldyne Oslavany, spol. s r.o., která působí ve strojírenském průmyslu a své výrobky dodává předním automobilkám. Firma při výrobě využívá unikátní technologii objemového tváření, kterou nenajdeme v žádném jiném závodě v České republice.

Dnes působí hned na dvou místech – v Oslavanech se produkty lisují třemi druhy lisování, zatímco v nedalekém Zbyšově jsou obráběny na CNC strojích do výsledné podoby. Už několik let za sebou firma kontinuálně roste a nastavený trend hodlá udržet i v budoucnu.

Strojírenská společnost Metaldyne Oslavany ovlivňuje život v regionu už 23 let. Pod obchodním jménem Neumeyer CR, spol. s r.o., byla založena v dubnu 1993 jako společný podnik německé společnosti Neumeyer Fliespressen GmbH a české společnosti Teplárny Brno, a.s. „Do Oslavan byly transferovány stroje, technologie a vybavení ze sesterských závodů z Německa a společnost Neumeyer tak přivedla do České republiky část výroby lisování za studena. Teplárny Brno poskytly pro společný podnik budovu se třemi halami,“ upřesňuje detaily k rozjezdu výroby v Oslavanech Operation Manager Čestmír Weishäupl.

V následujících letech byla výroba postupně zvyšována, závod se rozšiřoval a měnili se také vlastníci. V roce 1997 byla firma Neumeyer koupena společností MascoTech. O čtyři roky později byla přistavěna čtvrtá hala, která byla využita k rozšíření tepelného zpracování, a byly zde instalovány linky povrchových úprav. V tomto roce se firma stala součástí americké společnosti Metaldyne a změnil se proto i obchodní název společnosti na Metaldyne Oslavany, spol. s r.o.

Začátkem roku 2012 společnost zakoupila výrobní areál ve Zbýšově u Brna a nechala jej zrekonstruovat. Účelem této investice bylo vytvoření vhodného prostoru pro obrobnu a uvolnění výrobních hal v Oslavanech pro plánovaný přesun výrobních zařízení, především lisů, do České republiky. Areál bývalé firmy Kepák dostal zcela nový kabát. Po rekonstrukci hal zde společnost Metaldyne nabídla moderní pracoviště se špičkovou technologií a pracovní příležitosti novým zaměstnancům. „V závodě ve Zbýšově máme plně automatizovaná CNC obráběcí pracoviště a součástí závodu je také moderně vybavená nástrojárna, která pokrývá 95 % požadavků na výrobu lisovacích nástrojů, s vysoce kvalifikovaným personálem,“ dodává Čestmír Weishäupl.

Tři druhy lisování

V závodech společnosti Metaldyne Oslavany vznikají především drážkové náboje pro nákladní automobily a pouzdra tlumičů pro vysokozdvižné vozíky. Vyrábí se zde různé druhy hřídelů, například excentrických, lomených, dutých nebo drážkových, stejně jako další produkty z oceli a mědi. Firma současně vyrábí i komponenty pro kolejová vozidla a ruční nářadí. „Výrobky dodáváme zejména do automobilového průmyslu. Odebírají je buď přímo automobilky, jako je třeba BMW, Volkswagen a Daimler, nebo subdodavatelé v automotive, například společnosti Magna či Robert Bosch,“ říká Čestmír Weishaupl.

Nosnou technologií je objemové tváření, kdy dochází k přeskupení objemu materiálu a ke změně tvaru. Při výrobě se využívá protlačování, tažení nebo ražení. Objemové tváření je unikátní technologie, která je sice ve strojírenství známá, ale v Oslavanech se používá specifická metoda, kterou nenajdeme nikde jinde v České republice. „Původní lisování za studena jsme doplnili ještě o další dva způsoby lisování, a to s polo ohřevem a za tepla. Dnes tak v závodě v Oslavanech umíme všechny tři druhy lisování,“ podotýká Čestmír Weishaupl. Polotovary z oslavanského závodu jsou převáženy do blízkého Zbýšova, kde jsou obráběny na plně automatizovaných obráběcích centrech. Kontrolu kvality výrobků hlídají plně automatizované kontrolní stanice. „Protože se u nás jedná o sériovou výrobu, používáme technologie, které umožňují za směnu vyrobit tisíce kusů,“ podotýká Čestmír Weishäupl.

Výrobní závod v Oslavanech je rozdělen na několik výrobních oddělení. Klíčová je lisovna, dále tepelné a povrchových úpravy, příprava nástrojů a mezioperační obrábění. Jako jinde ve firmách zajišťují podporu výrobě oddělení údržby, technické přípravy výroby, logistiky, kvality, industrializace, HR a financí. Ve Zbýšově u Brna je závod Metaldyne rozdělen na tři výrobní haly – obrábění, nástrojárnu, řezárnu. Výrazným přínosem pro výrobu ve Zbýšově je moderní měrové středisko s vybavením pro 3D měření. V administrativní budově jsou odborníci zajišťující funkce ostatních oddělení a vedení závodu.

Inovace výroby

Společnosti Metaldyne Oslavany se daří. Vývoj obratu a zisku od roku 2010 pravidelně roste, a to v průměru o 17 %. Obdobný nárůst firma předpokládá až do roku 2019 a plány se jí daří plnit, dokonce překračovat. K hlavním konkurenčním výhodám společnosti patří nejen unikátní technologie, které při výrobě používá, ale také tradice a praxe, zkušenosti klíčových manažerů i pracovníků, dobré obchodní a osobní kontakty i vztahy se zákazníky. „Využíváme metody řízení projektů six sima – green belt, dále keizen aktivity vedoucí ke každodennímu zlepšování a snižování nákladů. Jednou z našich priorit je orientace na zavádění prvků lean manufacturning k odstranění plýtvání ve výrobě i na ostatních odděleních naší firmy,“ Konstatuje Čestmír Weishäupl.

Firma také pravidelně inovuje a investuje do moderních technologií. Například v roce 2014 získala od Ministerstva průmyslu a obchodu dotaci na pořízení výrobního zařízení Lis Schuler. Dotace byla poskytnuta z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Podnikání a inovace. „Tato investice výrazně posílila konkurenceschopnost naší společnosti zvláště na českém a evropském trhu,“ podotýká Čestmír Weishäupl.

Stipendia pro studenty

Společnost Metaldyne patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v regionu. Během svého působení získala v regionu Brno-venkov image firmy, která nabízí jistotu práce, pravidelnou mzdu, sociální zázemí a péči o osobní rozvoj zaměstnanců. V závodě v Oslavanech pracuje 255 lidí, ve Zbyšově dalších 145. Společnost přitom myslí na svoji budoucnost, i co se týká dalších pracovníků – spolupracuje proto se středními odbornými školami ve svém okolí nebo s Vysokým učením technickým v Brně.

Studenty firma podporuje i finančně. „Na Vysokém učení technickém máme stipendistu, který od nás po dobu svého studia dostává měsíčně nemalou částku. Stipendium je podmíněno docházkou, prospěchem a závazkem pracovat po určitou dobu v naší společnosti. Stipendisty máme i mezi devíti středoškoláky, kde jsou podmínky stejné, jen se liší výše vypláceného stipendia. V průběhu letošních prázdnin nastoupili do pracovního poměru tři mladí absolventi, které jsme podporovali, a to na pozici operátora CNC strojů,“ dodává Čestmír Weishäupl.

Společnost také připravila projekt na učňovské středisko, které by se mělo rozběhnout příští rok. V prostorách závodu tak vznikne odloučené pracoviště pro praktickou výuku.

Splnit nároky zákazníků

Fluktuace zákazníků je v případě společnosti Metaldyne Oslavany minimální. Přesto firma usilovně pracuje na rozvoji dalších možností tak, aby mohla zákazníkům nabídnout komplexní řešení jejich požadavků. „Vyrábíme obrobky s velkými požadavky na přesnost, s vysokými nároky na povrchové úpravy a mechanické vlastnosti,“ podotýká Čestmír Weishäupl. Firma se zaměřuje na zlepšování flexibility výroby a dodávek v souvislosti s vývojem objednávek zákazníků a zároveň s nutností optimálního využití výrobních kapacit. „Naším cílem je další rozšiřování kapacit v oblasti lisování i obrábění, stejně jako systematické zpracování požadavků zákazníků tak, abychom byli schopni tyto splnit a zajistili trvalý růst společnosti i pracovní místa v našem regionu,“ uzavírá Čestmír Weishäupl.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...