1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

PRAKAB PRAŽSKÁ KABELOVNA, s.r.o.

Prakab 17Bez nás by v noci byla skutečně tma

Pražská kabelovna byla založena v roce 1921. Od té doby uběhlo téměř sto let a podnik sice vyrábí kabely jako ve svých počátcích, ale jinak je leccos jiné. „Musím zdůraznit ještě jednu okolnost, která je opět stejná jako při založení firmy. Kabelovna se totiž v roce 1992 vrátila do rukou původních majitelů a zakladatelů firmy.

Je to tedy rodinný podnik, známý, tradiční, středoevropský výrobce, jeden z posledních mohykánů – výrobních podniků na území Prahy,“ říká Ing, Tomáš Zieschang, Ph.D., generální ředitel Pražské kabelovny.

Mottem firmy je „We make modern life possible“ (Umožňujeme vám žít moderní život). Je úzce spojeno s náplní výroby Pražské kabelovny. „Po celu dobu existence jsme kabelovna a vyrábíme kabely v poměrně širokém portfoliu. Naše výrobky najdete v energetice, signální technice, v komunikacích, na železnici, v metru, v měřící technice, mezi domy, v elektrárnách a prostě v průmyslu. Máme opravdu široké pole působnosti,“ pokračuje Tomáš Zieschang. Existenci kabelů kolem nás si příliš neuvědomujeme. Zjistíme to, když nějaký dělník kabel omylem přeruší a přestane jít třeba proud. „Ve stavebnictví jsou světla nebo vypínače a s těmi se architekt, projektant, zákazník a uživatel setkává. Ale že je vše propojeno kabely, aby jimi energie dokázala téct, to si uvědomuje málokdo. S nadsázkou bych řekl, že náš produkt je hodně nesexy a zpravidla někde dobře ukrytý. Bez nich ale nemůže moderní svět existovat,“ upozorňuje generální ředitel. Tato myšlenka podle jeho slov vznikla při jedné velké vídeňské konferenci. „V horním patře jednoho z vysokých domů, kde se setkání konalo, jsme k večeru viděli, jak se celé město rozsvítilo. Uvědomili jsme si, že bez nás tohle vše vůbec nemůže fungovat, neexistovalo by to, ať se jedná o komunikace, počítačové sítě, osvětlení, topení, napájení, vlastně čehokoliv. Ke všemu vede kabel, který to napájí. Právě tak vzniklo naše motto a my jsme po léta firmou, jež moderní život umožňuje. Dokonce jsme na evropském kontinentě jedním z prvních podniků, který podobné produkty začal vyrábět,“ doplňuje generální ředitel Pražské kabelovny.

U základů byl Emil Kolben

Mezi nejdůležitější milníky firmy považuje generální ředitel Pražské kabelovny už založení podniku. Byl u něj totiž Emil Kolben, tedy jeden z nejvýznačnějších českých elektrotechniků a podnikatelů, generální ředitel a hlavní akcionář společnosti Českomoravské Kolben Daněk (ČKD). Firma byla založena jako pobočka dodavatele pro ČKD. „Už v roce 1922 byla Pražská kabelovna prvním výrobcem lakovaných drátů vůbec, které se dodnes jako izolace používají například u vinutí elektromotorů, tenkrát to byla světová novinka. Po skončení II. světové války byly všechny kabelovny sloučeny do národního podniku Kablo Bratislava. V roce 1950 došlo k osamostatnění a vzniklo Kablo Hostivař. Z novodobé historie připomenu již zmíněný rok 1992, kdy se firmy ujali potomci původních vlastníků a převzali v podniku většinový podíl. V roce 2002 zde byly vyvinuty a testovány jedny z prvních nehořlavých kabelů na světě, o šest let později se tato výroba rozvinula ve světě ve velkém měřítku. V roce 2012 dosáhla firma exportního podílu 75 %, o tři roky později jsme otevřeli výrobu PVC granulátů,“ vyjmenovává Tomáš Zieschang.

Mezi výrobky nejvyšší kvality Pražské kabelovny řadí Tomáš Zieschang drážní energeticko-signální kabely, které se používají na železnici. „V oblasti nehořlavých a bezhalogenních kabelů pak vznikly nové normy, které se týkají ohnivzdornosti a správného zařazení stavebních materiálů do tříd odolnosti proti ohni. V tomto jsme pionýři a tyto kabely dokážeme vyrábět na velmi vysoké úrovni. Ze specialit naší firmy nechci zapomenout například na drážní kabely plněné speciální vazelínou, aby do nich nemohla proniknout vlhkost. Mohou obsahovat například ještě pancéřování, aby byly odolné proti hlodavcům. Ve velkém měřítku také dodáváme nehořlavé kabely E90. Číslovka v minutách reprezentuje dobu, po kterou musí kabel fungovat v ohni,“ zdůrazňuje generální ředitel.

Jak se testují kilometry

Jak je postaráno v Pražské kabelovně o nejvyšší kvalitu výroby? „Ta je spojená s tradicí podniku a také s faktem, že ve firmě máme velká vývojová a testovací centra. Dbáme tedy na kvalitu vývoje a jsme schopni ověřovat velké množství technických faktorů. Na kvalitu výrobků tedy klademe velký důraz. Jako v každé velké výrobě může i u nás občas dojít k chybě, zvlášť u novinek. I když je totiž výrobek mnohokrát testován, schválen a akreditován, může nás v sériové výrobě zlobit. Z těchto chyb se učíme a snažíme se jim vyhýbat. Máme certifikát na ISO 9001 a další certifikáty, které k výrobě nejvyšší kvality potřebujeme,“ přibližuje Tomáš Zieschang.

Pro každou kabelovnu je testovací zařízení velmi důležité, každý výrobce podobných produktů ho má. „Umíte si představit, že vyrábíte věc, která je dlouhá 20 kilometrů? Takový výrobek se nedá rozkouskovat. Je tedy třeba mít předem vše prozkoušeno a být si jistý výsledkem. Testovací zařízení jsou i v případě nových izolačních vrstev, plášťů nebo skladeb kabelů naprostou nutností,“ zdůrazňuje generální ředitel Pražské kabelovny. V podniku kladou také důraz na ekologii. Vzniká zde totiž velké množství cenných odpadů a kromě nich jsou ve firmě technologicky velmi složité provozy, ve kterých vznikají chemické odpady. „Jsme pod přísným dozorem, protože je vlastně součástí velkoměsta. Ale o ekologii se staráme příkladně, třídíme odpad, máme vlastní šrotační linky, úzce spolupracujeme s likvidátory těchto odpadů,“ říká Tomáš Zieschang.

Dvě třetiny do zahraničí

Zákazníky Pražské kabelovny jsou velké energetické firmy nejen u nás, ale i ve střední Evropě. Podnik je také partnerem velkých drah, například maďarského MÁV nebo rakouského ÖBB. Přes 70 % výroby vyváží do zahraničí, půlka z nich jde do Rakouska, další polovina do dalších evropských států. Třetina výroby je určena zákazníkům v České republice. Dlouhodobým obchodním partnerům Pražská kabelovna nabízí výhody komerčního typu, jako jsou množstevní slevy. „Nabízíme ale také logistické služby. Zákazník totiž vyžaduje nejenom dodávku výrobku, ale chce, aby byl produkt na určitém místě včas, a nechce ho mít třeba na skladě. V poslední době se tedy zabýváme i logistickým řešením těchto problémů, takže stavby můžeme zásobovat přímo z továrny,“ doplňuje Tomáš Zieschang.

Kabelovna má v současnosti kolem 350 zaměstnanců a vedení chce výrobu spíš zefektivňovat než zvětšovat. Pražská kabelovna měla loni obrat 3,2 miliardy korun, letos plánuje obrat 3,8 miliardy korun. Plány podniku v blízkém časovém horizontu se týkají staré tradiční výroby a původního technického zařízení v kombinaci s velmi moderními stroji. „Jsme dnes schopni udělat produkty, které se vyráběly před desítkami let. Je po nich poptávka. Jsou totiž oblasti, kde je nutné staré kabely nahradit totožným výrobkem a ne každý obor je tak progresívní jako třeba elektronika. Třeba železnice má vlastní předpisy, které platí velmi dlouho, výrobky zde slouží desetiletí. A když bude někdo obnovovat nádraží, mezi kterými jsou kilometry kabelů a ty se dlouho nevyměňují, bude potřebovat opět tento starý typ kabelu, nový typ na starý nepřipojí. Nabízíme nejmodernější technologie a produkty, ale chceme nabídku obohatit právě o starší výrobky, které budou, nebo už jsou, zapotřebí. Máme zařízení a pracovníky, kteří to stále umějí,“ uzavírá generální ředitel Pražské kabelovny Tomáš Zieschang.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...