1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Šroubárna Kyjov, spol. s r.o.

Sroubarna Kyjov 18Průmysl 4.0 nechceme zanedbat, investice se ale musí vrátit

Výrobní halou v Kyjově kolují ocelové součásti v různém stádiu rozpracovanosti. Ze vstupního materiálu v podobě svitků a tyčí kruhového průřezu vytváří moderní stroje za pomoci vyškolených pracovníků spojovací díly nejrůznějších tvarů. Vyrábí se zde zejména pražcové, železniční a konstrukční šrouby, matice.

 

Dále také výkovky vaček a ložiskových kroužků a obráběné ložiskové kroužky. Ze Šroubárny Kyjov, spol. s r.o., potom výrobky putují na železnice, k výrobcům automobilů nebo do strojírenských podniků. Česká firma s více než sedmašedesátiletou tradicí se zaměřuje hlavně na export. Nejvýznamnější odběratele má v sousedním Německu.

Ohnisko výroby kyjovské šroubárny leží především ve výrobě pražcových šroubů pro železnice a ve výrobě výkovků vaček, ložiskových kroužků a obráběných ložiskových kroužků pro automobilový průmysl. Dlouholetý výrobce spojovacího materiálu využívá při výrobě zejména technologie tváření za tepla. V případě kování jsou používány speciální automatické kovací linky, které vyrábí produkty z ocelového drátu nebo z tyčí s využitím elektrického středofrekvenčního ohřevu. Nejrůznější závity jsou zase vyráběny za tepla válcováním nebo za studena válcováním nebo řezáním.

Na export jde 80 %

O slovo se při výrobě ve Šroubárně Kyjov stále častěji hlásí moderní technologie. „Robotizace a automatizace jsou v dnešní době nutností. Všechny hlavní výrobní zařízení máme automatizované. U nejnovější linky na kontrolu vaček používáme také robota pro nakládku a vykládku,“ uvádí Ing. Marek Světlík, výkonný ředitel společnosti Šroubárna Kyjov, spol. s r.o. Investice do inovací a moderních výrobních linek jsou v kyjovském podniku na pořadu dne, musejí být ale smysluplné. „Samozřejmě, i nás se dotýká téma Průmyslu 4.0 a nechceme tuto oblast podcenit nebo zanedbat. Provádíme analýzy, kde bychom mohli prvky automatizace a robotizace zavést. Chceme do nich ale investovat jen za předpokladu, že se nesníží produktivita práce a že celá investice bude mít reálnou návratnost,“ dodává.

Ačkoli společnost kráčí v rytmu nových trendů, současně se opírá i o dlouhou tradici. Založena byla už v roce 1950 a během následujících desetiletí si vybudovala pozici významného výrobce spojovacího materiálu. V roce 1991 byla firma privatizovaná skupinou zaměstnanců a prošla významnými strukturálními změnami. Od roku 2008 je součástí skupiny Třinecké železárny, a.s. S postupem let se proměňoval a rozvíjel také sortiment podniku, a to zejména v oblasti výrobků pro železnice nebo automobilový průmysl.

Ještě něco se po privatizaci v 90. letech změnilo. Podnik se začal orientovat na zahraniční trhy a export výrobků dnes tvoří přes 80 %. „Hlavní odběratele máme především v Německu, vyvážíme také do Belgie a na Slovensko, následují další státy Evropské unie a každoročně navyšujeme objem vývozu do USA. Můžeme ale říct, že přes německé odběratele dodáváme výrobky téměř do celého světa, včetně zemí jako je Brazílie nebo do bývalých postsovětských zemí jako jsou Kazachstán a Ázerbájdžán,“ upřesňuje Marek Světlík. Celkem společnost své výrobky vyváží do 57 zemí světa.

Úspěch tvoří tradice a inovace

Hlavními odběrateli kyjovského závodu jsou společnosti, které patří v jednotlivých odvětvích ke světové špičce a diktují směry rozvoje v daném segmentu. V oblasti železničního sortimentu to jsou například světoví výrobci upevňovacích systémů, v oblasti vaček a ložiskových kroužků zase podniky z oblasti automotive, které dodávají součástky do všech významných automobilek.

Pro firmu, která generuje tržby ve výši cca 800 milionů korun ročně a v následujících letech očekává nárůst tržeb o 10 %, je důležité trvalé zvyšování kvality produktů. „Zaměřujeme se na optimalizaci výroby a na zlepšování všech procesů a činností. Soustředíme se na projektové řízení a týmovou práci na všech úrovních. V roce 2015 jsme odstartovali projekt Inovace, který má za cíl nastavit inovační systém. Inovační proces jsme rozdělili podle vyráběného sortimentu. Jednotlivé týmy na svých pravidelných poradách vyhodnocují postup a vývoj ve svém segmentu a stanovují priority v dané oblasti. Daří se nám zavádět procesní inovace formou technického zdokonalování stávajících procesů,“ říká Marek Světlík.

Svůj úspěch postavila firma nejen na inovaci. Důležité jsou zkušenosti, které sbírá téměř sedm desetiletí, opírá se o tradici a know-how. „Jsme lídrem v oblasti železničního sortimentu v Evropě. Využíváme moderní technologické a měřící zařízení. Sami si vyrábíme stroje pro železniční sortiment, máme vlastní výrobu nástrojů a zajišťujeme si vlastní údržbu. Důležité je, že od mateřské společnosti Třinecké železárny získáváme kvalitní vstupní materiály. Jsme dlouhodobě prosperující a finančně stabilní firma,“ shrnuje hlavní výhody Marek Světlík. Společnost také získala důležité certifikace, mezi jinými je to například ISO 9001, ISO 14001, ISO/TS 16949 nebo ISO 50001.

Firma, která investuje

Ve Šroubárně Kyjov momentálně pracuje 355 lidí a firma tak patří k významným zaměstnavatelům v regionu. Podobně jako jiné podniky v České republice se aktuálně potýká s nedostatkem kvalifikovaných zájemců o pozice ve výrobě. „Nedostatek technicky vzdělaných lidí je stále aktuální téma,“ podotýká finanční ředitel Ing. Januš Pindur a dodává: „Nejčastěji obsazujeme pozice operátorů CNC strojů. Hledáme i další pracovníky do výroby a strojní technology, abychom nahradili lidi, kteří odcházejí do starobního důchodu, nebo abychom vyrovnali fluktuaci.“ Společnost používá všechny dostupné formy prezentace, od inzerátů až po spoty v regionálních médiích. „I když je nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu znát, loni se nám povedlo navýšit stavy zaměstnanců,“ konstatuje.

Společnost se aktivně zapojuje do dění v regionu, především v sociální, kulturní a zdravotní rovině. Například kyjovské nemocnici poskytuje dary na pořizování moderních přístrojů, podporuje činnost centra pro seniory nebo se podílí na uchování kulturního dědictví v regionu. „Nedílnou součástí našich podnikatelských aktivit je nejen zvyšování kvality produktů, ale také snižování zátěže životního prostředí, péče o zdraví našich pracovníků nebo optimalizace spotřeby energie, která vede ke snižování energetické náročnosti naší výroby,“ doplňuje Marek Světlík.

Finance a čas musí zbývat i na pravidelné investice, které pomáhají zlepšovat sortiment a kvalitu výrobků. „Snažíme se investovat do všech oblastí naší výroby. V oblasti výrobků pro železniční sortiment byla v roce 2017 ukončena investice do kovacího lisu pro kování hlav šroubů. V oblasti výkovků investujeme do nákupu nového kovacího lisu včetně ohřevu a všech potřebných periferií. Tento projekt bude ukončený nejpozději v polovině roku 2018,“ uvádí Marek Světlík. Firma nedávno investovala také do pořízení nových CNC obráběcích strojů a vysoce výkonných obráběcích linek. Paralelně probíhají i projekty na snižování energetické náročnosti, které se dotýkají chladicího okruhu, rekonstrukce osvětlení ve výrobních halách, rotačních pecí, měření a regulace.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...