1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TVD-Technická výroba, a.s.

TVD Technicka vyroba 16Specialista na rozvaděčové skříně rozšiřuje výrobu o kovový nábytek

Výrobní areál akciové společnosti TVD-Technická výroba v Rokytnici a v Křekově se dnes rozpíná na ploše více než 20-tisíc m2. Každý den sem přijde do práce kolem 500 lidí, kteří zajišťují výrobu rozvaděčových skříní, výlisků z plastových hmot nebo opracovávají plechy na CNC strojích.

Firma začínala na sklonku roku 1989 ve skromných prostorách, aby se svým vlastním přičiněním rozrostla a vyspěla. Dnes z areálu kamiony odvážejí vysoce kvalitní výrobky předním světovým korporacím po celé Evropě. Přesto je v závodě stále patrný rodinný duch. Společností, která se specializuje hned na několik oborů, nás provedl výrobní ředitel Miroslav Strnad.

Začínali jste před více než 25 lety. Jak se za tu dobu proměnila vaše firma?

Předně musím podotknout, že jsme ryze českou společností. Od začátku je postavena na rodinném konceptu. Počátky byly skromné, ale firma se postupně rozrůstala a expandovala. Z pronajatých prostor jsme se přestěhovali do vlastního velkého areálu, který stále rozvíjíme. Využíváme nejmodernější technologie na trhu a tomu pochopitelně odpovídá i kvalita výrobků a produktivita práce. Zakládáme si na samostatnosti, takže náš areál je například napájen elektřinou z fotovoltaických panelů. Máme také vlastní školící zázemí, kde rozvíjíme znalosti a dovednosti našich pracovníků. Postupně se rozrůstá i záběr naší společnosti. Dnes máme čtyři divize, které se soustředí na různé obory a současně spolupracují, takže vyrábíme kompletní produkty od stříhání plechu až po finální lakování.

Jaké výrobky váš závod opouštějí?

Významnou část našeho výrobního programu tvoří výroba rozvaděčových skříní. Ta je dominantní v objemu produkce i obratu. Věnujeme se také CNC obrábění plechu a kovovýrobě. Vedle toho lisujeme technické výlisky z plastických hmot a v neposlední řadě vyrábíme produkty z technické pryže. Výlisky jsou přitom určené hlavně pro automobilový průmysl. Loni jsme spustili ještě další výrobní program, který se, jak doufáme, vyvine v samostatnou divizi, a to je výroba kovového nábytku.

Jaké moderní technologie při výrobě používáte?

Dnešní trend je jednoznačný a směřuje ke stále větší automatizaci. Odborníků ubývá, jak všichni víme, a tak se ve výrobě projevuje snaha o stále větší samostatnost procesů a minimalizaci zásahů člověka. Také u nás řešíme celou řadu výrobních procesů automatizovanými technologiemi. Například při výrobě rozvaděčových skříní využíváme různé typy laserů, vysekávacích strojů, ohýbacích a svařovacích robotů nebo automatické lakování. Máme automatické stroje na obrábění i vstřikolisy na výrobu pryžových a plastových produktů.

Už jste se zmínil, že vyrábíte pro automotive. Jaké další obory se neobejdou bez vašich produktů?

Záběr naší výroby je velmi široký a tomu odpovídá i spektrum oborů, do nichž produkty dodáváme. Mezi hlavní segmenty patří energetika, telekomunikace, průmysl nebo železnice. Výrobky z pryže směřují významným podílem do vodárenství, plastového a zbrojního průmyslu. Nedávno jsme přidali výrobu kovového nábytku. Odběratele máme po celé Evropě. Nicméně přes naše zákazníky se u nás vyrobené komponenty dostávají do celého světa, například do Afriky, Jižní Ameriky nebo Asie.

Jak zajišťujete kvalitu vašich výrobků?

Naše motto je „Kvalita se nedá zajistit kontrolou, ale musí se vyrábět“. A s tím se ztotožňují všichni naši pracovníci. Vše začíná už pečlivou přípravou výroby. Zaměřujeme se na zaškolování operátorů výroby, snažíme se o to, aby byli lidé pečliví a fungovala samokontrola. Samozřejmě se ani náš výrobní proces neobejde bez nezávislého oddělení kvality. Přesto se hodně orientujeme na výchovu lidí v jednotlivých procesech. Je pro nás důležité, aby naši pracovníci věděli, že kvalita je jedním z hlavních prvků, které nás posunují na trhu dál a otevírají nám další možnosti. Co se týká našich zákazníků, tak se v hodnocení kvality umisťujeme vysoko.

Když pomineme kvalitu, jaké jsou vaše další konkurenční výhody?

Pokaždé, když vstupujeme na nové trhy, musíme přinést něco nového. Zákazník očekává přidanou hodnotu. A v našem případě je to know-how, flexibilita a rychlost reakce na specifické požadavky zákazníka. Zřídili jsme v areálu vývojové centrum, ve kterém vývojáři pracují nejen na vývoji našich vlastních produktů, ale i na vývoji produktů našich zákazníků. V tom je naše síla. K tomu se přidává i vstřícnost a krátké dodací termíny, které jsou dnes už nutností.

V jaké výši se pohybuje váš roční obrat?

Loni jsme dosáhli obratu téměř 800 milionů korun, který je tvořený hlavně exportem. Jsme exportní firma a na vývoz jde přes 80 % naší produkce. Jedná se především o dodávky pro velké zahraniční koncerny.

Zvažujete rozšíření výrobních kapacit nebo investice do nových technologií?

V byznysu platí jediný zákon – buď jdete nahoru, nebo dolů. A my se snažíme jít neustále nahoru, takže investice do rozšiřování výrobních prostor nebo do nákupu nových technologií chápeme jako kontinuální proces. S tím jak přicházejí noví zákazníci, proměňují se i jejich požadavky a my na ně musíme reagovat. To znamená, že je nutné například nakoupit stroj, který jsme dosud nepotřebovali. Investice plánujeme na krátké i delší období a zahrnují výstavbu hal, nákup nových technologií a vzdělávání našich pracovníků.

Jaké možnosti vzdělávání u vás pracovníci mají?

Vybudovali jsme velké školící centrum a průběžně zvyšujeme kvalifikaci technických i dělnických profesí. Techničtí zaměstnanci se vzdělávají jazykově a zvyšují si svoje technické dovednosti. Školí se například na užívání 3D systémů nebo různých jiných programů. Operátory výroby vzděláváme v technické dokumentaci, aby byli schopni číst výkresy nebo pracovat se softwary. Stále více totiž do výroby zahrnujeme moderní technologie, jako jsou například online databáze, bezdrátové čtečky a podobně. Jako moderní firma chceme odbourat tištěnou formu dokumentace a naopak, podpořit online přístup k výkresům a další dokumentaci.

Ve svém regionu jste významným zaměstnavatelem a přijali jste i společenskou odpovědnost. Jak?

Postavení významného zaměstnavatele v našem regionu si vážíme. Při veškeré naší činnosti se snažíme vytvářet příznivé pracovní a sociální podmínky pro naše zaměstnance a jejich rodiny. Pamatujeme na celou řadu benefitů, k nimž patří sociální výpomoci a příspěvky, ale i různé kulturní nebo sportovní akce. Uvědomujeme si, že technologie samy o sobě nic neznamenají, pokud je neobsluhují lidé. A naší snahou je zaměstnávat kvalifikované a spokojené pracovníky. Spolupracujeme také se školami – zmínit můžu Gymnázium Jana Pivečky a SOŠ Slavičín nebo Střední průmyslovou školu a obchodní akademii Uherský Brod. Velkou pozornost tedy věnujeme nejen prohlubování kvalifikace vlastních zaměstnanců, ale i výchově nové generace. V rámci odborné přípravy vykonávají studenti těchto škol výrobní praxi na našich pracovištích. Mnozí se po ukončení studia vracejí a stávají se kmenovými pracovníky naší společnosti jako kvalifikovaný obslužný personál k moderním technologiím.

Jaké jsou vaše vize a plány pro další období?

Hlavním záměrem naší společnosti v nastávajícím období je pokračování v nastoleném trendu a udržení stability. Postupně hodláme veškeré výrobní divize soustředit do jednoho výrobního areálu v Rokytnici. Budou tak vytvořena nová pracovní místa a věřím, že TVD tak bude zárukou udržení zaměstnanosti a dalšího rozvoje našeho regionu. Zaměříme se také na rozšiřování portfolia vlastních výrobků. Jak jsem už naznačil, máme výrobu rozdělenou do dvou segmentů. Jedním z nich je vlastní vývoj a výroba, kdy využíváme svých marketingových nástrojů a distribuce. Druhým segmentem jsou zákaznické projekty, které zatím převažují. Soustředit se budeme i na zvyšování přidané hodnoty. Už dnes vyrábíme složitější celky pro velké firmy. Zlepšovat se budeme také v kvalitě, protože trendy hovoří jasně.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...