1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

UNIS, a.s.

Generální projektant a dodavatel investičních celků

Dodávky investičních celků na klíč dnes tvoří hlavní těžiště činnosti akciové společnosti UNIS. Stabilitu a růst zajišťuje firmě vlastní systém řízení a realizace velkých projektů z oblasti rafinace ropy, chemie, petrochemie nebo energetiky. Svoji obchodní strategii společnost postavila na vhodně se doplňující nabídce z oblasti řízení technologií a výrobních informačních systémů.

V současné době je firma schopná realizovat velké zakázky v tuzemsku i v zahraničí v objemu řádově miliard korun. Své obchodní aktivity rozvíjí především v zemích východní Evropy a v oblasti Středního a Blízkého východu.

Od založení společnosti UNIS, a.s., která vznikla v květnu 1990 bez účasti zahraničního kapitálu, uplynulo už více než 25 let. Významná jubilea jsou vždy důvodem pro rekapitulaci a bilancování. „Za uplynulé období se nám podařila celá řada věcí, které z naší firmy udělaly mezinárodně známou společnost. Pyšní jsme především na realizované investiční celky na bázi EPC, které řádově převyšující miliardu korun obratu ročně,“ uvádí Ing. Ladislav Čapka, obchodní ředitel společnosti UNIS, a.s. K významným referencím společnosti patří třeba projekt Zvýšení produkce benzínu v rafinerii Basra v Iráku, kompletní dodávka a výstavba Atmosférické destilace ropy AT-1 s kotelnou pro rafinerii Jenisej ve městě Usinsk nebo projekt Rekonstrukce utilizačních kotlů v Dubaji. „V současné době probíhají závěrečné montážní práce před uvedením do provozu jednotky Atmosférické destilace AT-8 pro rafinerii Naftan v běloruském Novopolocku. V této zakázce naše společnost vystupuje jako hlavní zpracovatel technologie, zpracovatel projekční dokumentace i jako dodavatel materiálu a technologického zařízení včetně jeho uvedení do provozu,“ dodává Ladislav Čapka.

Růst a rozvoj krok za krokem

Od začátku je hlavní činností společnosti UNIS, a.s., řízení technologických procesů. Služby se v roce 1998 rozrostly o nabídku řešení silnoproudé části, tedy napájecích a distribučních systémů, stejně jako o oblast měření a regulace (MaR), neboli zpracování projektových studií, úvodních i prováděcích projektů pro procesní instrumentace. „V roce 1999 vznikla ve společnosti UNIS výzkumně-vývojová sekce Mechatronické systémy, která od roku 2013 nese název Divize letecká a pokročilého řízení. Tato divize zajišťuje kompletní vývojový cyklus produktu od prvotní analýzy technického zadání s návrhem řešení, přes vývoj softwaru, hardwaru a návrhu mechanických dílů, až po výrobu prototypu, jeho testování podle požadovaných norem a malosériovou výrobu,“ upřesňuje obchodní ředitel.

„V současné době je převážná část naší činnosti zaměřena především na větší investiční celky v energetice, petrochemickém a chemickém průmyslu a v oblasti rafinérií, což dalo postupně od roku 2009 až do dnešních dnů vzniknout strojně-technologické sekci, sekci projekce potrubí a sekci stavebních částí,“ doplňuje Ladislav Čapka. Společnost své služby rozšířila také o implementaci výrobních informačních systémů MES (Manufacturing Execution System). Tento krok je spojený s vývojem vlastního produktu – výrobního informačního systému PHARIS®. Ruku v ruce s rozvojem činností a služeb se společnost UNIS, a.s., rozrůstala i v zahraničí. Dnes vlastní dceřinou společnost UNIS neftěprojekt v Novopolocku v Bělorusku, která je schopna zpracovávat veškeré fáze projektové dokumentace a disponuje úplnou certifikací a atestací, která je požadovaná na běloruském území.

Od vývoje k uvedení do provozu

Společnost UNIS, a.s., rostla s každou další zakázkou. „Realizace řady projektů v našem odvětví nám umožnila osvojit si řízení technologických procesů z portfolia předních světových poskytovatelů, tedy licenzorů průmyslových technologií,“ říká obchodní ředitel. V energetice je firma schopna nabídnout komplexní řízení velkých elektrárenských nebo teplárenských bloků, včetně zabezpečovací automatiky a řízení turbín. Projekty v energetice, chemickém a petrochemickém průmyslu se vyznačují mimořádnými nároky na řídicí techniku i zajištění bezpečnosti a spolehlivosti. Z tohoto důvodu UNIS, a.s., už řadu let spolupracuje s předními světovými výrobci měřicí, regulační a řídicí techniky.

Společnost svým klientům zajišťuje kompletní servis v celé šíři inženýringových aktivit – od zpracování koncepčního návrhu, přes prováděcí dokumentaci, zpracování aplikačního softwaru, dodávku, instalaci, odzkoušení a uvedení zařízení do provozu. Vytvořený systém řízení a realizace velkých projektů zajišťuje společnosti stabilitu, konkurenční výhodu a její další dynamický růst. Při realizaci velkých zakázek v řádech milionů korun společnost pomáhá zákazníkům také se zajištěním odběratelského financování investičních celků, a to i ve spolupráci s českými bankami a Exportní garanční a pojišťovací společností. „Úspěšně realizované zakázky představují dobré reference na naše služby a jsou základním stavebním kamenem při budování dalších obchodních vztahů,“ dodává Ladislav Čapka.

Inovace hýbou společností

Společnost provádí svůj vlastní výzkum a vývoj produktů, které se uplatňují v kritických aplikacích řízení. Například Divize letecká a pokročilého řízení ve spolupráci s ukrajinskou firmou FED vyvinula řídicí systém dávkovacího elementu palivového čerpadla pro motory řady AI-450 společnosti SE Ivchenko-Progress. „Pro letouny kategorie CS-23 a malé vrtulníky kategorie CS-27 vyvíjíme řídicí a diagnostické systémy pohonných jednotek s následným zajištěním výroby a sériových dodávek,“ upřesňuje současné vývojové aktivity společnosti její obchodní ředitel.

Intenzivní rozvoj je zaměřený také na vývoj redundantní modulární řídicí jednotky typu FADEC (Full Authority Digital Engine Control) na bázi implementace moderních řídicích a diagnostických algoritmů použitých pro kategorii turbínových motorů. Společnost se dlouhodobě zabývá i vývojem řídicích jednotek palivových a hydraulických agregátů letadel. Stranou zájmu nezůstávají ani řídicí jednotky CPSJ, CPSP a CPSS, které zajišťují startovací sekvenci, řídí palivová a olejová čerpadla i samotné otáčky proudového turbínového leteckého motoru TJ100, turbovrtulového leteckého motoru TP100 a proudového turbohřídelového motoru TS100.

Vědeckotechnický park

V roce 2015 společnost otevřela vědeckotechnický park VTP UNIS, který byl postavený a vybavený z dotací Evropských fondů pro regionální rozvoj a za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Zázemí tohoto vědeckého parku tvoří moderní zkušební laboratoře pro provádění zkoušek podle mezinárodních standardů. „Jsou zde laboratoře elektromagnetické kompatibility EMC, laboratoře zkoušek mechanické odolnosti, laboratoře klimatických zkoušek a zkoušek HALT/ HASS, které nám umožňují správně otestovat všechny naše produkty,“ říká Ladislav Čapka. Součástí centra je rovněž podnikatelský inkubátor pro rozvoj technologií, který přispívá k jejich snazšímu uvádění do praxe. Kromě toho společnost UNIS, a.s., spolupracuje i na vývoji nových technologií s vysokými školami a do vědecké činnosti se zapojuje také jako spoluřešitel evropských projektů.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...