1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vítkovické slévárny, s.r.o.

Vitkovicke slevarny 3 14Rostoucí společnost s bohatou historií

Historie Vítkovic je velmi bohatá. Její počátky se začaly psát již v roce 1828, kdy byly ve Vítkovicích založeny první železárny a začala zde fungovat hutní výroba. Roku 1843 koupil železárny vídeňský bankéř Salomon Mayer Rothschild.

Obdobím významného rozvoje byla pro Vítkovické železárny léta po roce 1876, kdy byl generálním ředitelem jmenován Paul Kupelwieser. Pod jeho vedením došlo nejen k masivnímu rozvoji železáren a strojíren, ale také samotného města Vítkovice. Vzniklo zde město jedinečné nejen svou architekturou, ale také sociální vybaveností.

Společnost Vítkovické slévárny, s.r.o., byla vyčleněna ze skupiny Vítkovice v roce 1997 a od té doby píše samostatnou historii. V roce 2003 do společnosti Vítkovické slévárny, s.r.o., vstoupila 99-% podílem společnost Slévárna barevných kovů, s.r.o. Sloučením obou společností vznikl nový subjekt, který od roku 2004 pokračuje pod značkou Vítkovické slévárny, s.r.o. „Z hlediska výroby válců je důležitým datem rok 1910, kdy byl ve Vítkovicích odlit první válec. Zásadním milníkem v technologickém rozvoji je rok 1989, kdy byla pořízena licence pro výrobu odstředivě litých pracovních válců od společnosti Gontermann-Peipers,“ sdělil ředitel Útvaru obchod Ing. Vít Paděra, MBA.

Tradiční výrobce válců a odlitků

Lité válce tvoří dlouhodobě klíčovou část produkce společnosti, výroba válců ve Vítkovicích probíhá již více než 100 let. Dnes se ve Vítkovických slévárnách metodou odstředivého lití vyrábí dvouvrstvé pracovní válce o průměru od 500 až do 1050 mm na vertikálním licím stroji. Druhou, rychle se rozvíjející, produktovou skupinou jsou tvarové odlitky z ocelí a litin. Nezanedbatelnou součástí výrobního portfolia jsou také odlitky z neželezných kovů, např. bronz, mosaz a hliník.

Export na vzestupu, nové trhy táhnou
 
Společnost Vítkovické slévárny, s.r.o., dodává své produkty širokému spektru zákazníků. „Spolupracujeme s nadnárodními společnostmi, ale naše výrobky dodáváme i lokálním firmám. Jsme partnerem velkých hráčů a zároveň si udržujeme kontakt se zákazníky v bezprostředním okolí, v regionu, jehož jsme součástí. Na tomto základě stavíme vlastní obchodní politiku,“ uvedl Paděra. Export slévárny od zlomového roku 2008 výrazně vzrostl, dodávky jsou realizovány do celé řady zemí světa. „Kromě nových trhů, jako je Indie nebo Indonésie, se nám daří navyšovat exportní objemy také do našich tradičních odbytišť, jako je Rusko, Turecko nebo státy Evropy. Například dodávky pro našeho tradičního ruského partnera Severstal se nám podařilo meziročně navýšit o 16 %. Samozřejmě stále hledáme nová teritoria a příležitosti. Směrem, kterým se chceme ubírat, jsou asijské státy – Vietnam, Taiwan, ale také Střední a Jižní Amerika – například Mexiko, Brazílie a další státy. V současné době máme před podpisem kontrakt s ocelárnou v Libyi,“ dodal Paděra

Velký potenciál však firma spatřuje i na tuzemském trhu a trzích Evropské unie. „Aktuálně se nám daří být na předních místech mezi výrobci ocelových odlitků v České republice a významnou obchodní aktivitu vyvíjíme na trzích v Itálii a v Německu. Snahou naší společnosti je patřit mezi lídry výroby ocelových a litinových odlitků na evropském trhu,“ doplnil ředitel.

S našimi partnery realizujeme významné projekty

Na poli výroby odlitků jsou největší zakázky společnosti realizovány v energetickém odvětví, stejně jako v off-shore byznysu. V současné době pracují Vítkovické slévárny společně se svým partnerem na dodávkách převodovek pro ropné plošiny v Čínském moři. Do nosného výrobního programu patří výroba částí turbín a kompresorů pro klíčové zákazníky, jako je Siemens nebo Howden – ČKD Compressors. „V případě odstředivě litých válců máme uzavřené roční i několikaleté kontrakty. Ve spolupráci s našimi partnery probíhá současně s dodávkami i výzkum a vývoj nových materiálů. Nutnou podmínkou úspěšného vývoje je však úzká spolupráce s cílovými uživateli našich výrobků. Kontinuálně pracujeme na zlepšování vlastností a prodlužování životnosti materiálu válců a díky tomu jsou Vítkovické slévárny v oblasti výroby odstředivě litých válců špičkou. Jednoduše řečeno, společně s našimi klienty se podílíme na kontinuálním vývoji námi vyráběných válců,“ doplnil Paděra.

Ve své obchodní strategii vsází společnost na plnění potřeb svých zákazníků, ať už se jedná o materiálovou nebo technologickou náročnost výrobku či službu, kterou s výrobkem dodají. Současný trh požaduje nejen bezchybný výrobek, ale žádá také opracování, kompletaci, svařování a další aktivity, které dávají výrobku vyšší přidanou hodnotu. Splnění potřeb zákazníků a vytvoření partnerské vazby mezi slévárnou a zákazníkem je jedním z klíčů k udržitelnému rozvoji výrobních společností v tomto odvětví. Proto společnost Vítkovické slévárny implementuje CRM systém a další nástroje pro zlepšení komunikace se zákazníky. Dodejme, že roční obrat společnosti se pohybuje kolem 1 miliardy korun.

Nové technologie posouvají výrobu

Minulý rok společnost Vítkovické slévárny investovala do nákupu nového soustruhu od firmy GEORG. Společně se zařízením na povrchové kalení válců Quenching se jednalo o největší investici v historii společnosti, která se celkově vyšplhala až na částku 120 milionů korun. „Každá investice, kterou realizujeme, posouvá naše výrobní a technologické možnosti dopředu. Finance jsou vždy vynakládány s přesně vypočtenou návratností a důraz je kladen na zvýšení kvality dodávaných výrobků a zvýšení efektivity výroby. V případě soustruhu GEORG bylo dosaženo značného zvýšení kvality opracovaných válců a zároveň významného zkrácení obráběcích časů, tedy snížení nákladů na výrobu. Došlo také k rozšíření výrobních možností,“ sdělil ředitel.

V novodobé historii společnosti nejde o první investici takového druhu. Již v krizovém roce 2008 Vítkovické slévárny, s.r.o., pořídily první soustruh značky GEORG a o dva roky později zakoupily zařízení na broušení válců od firmy Waldrich - Siegen. Společnost pravidelně investuje do obnovy svého strojního parku a peníze vynakládá také na zlepšení životního prostředí.

Společensky odpovědná firma

„Naším cílem je být ekologickou a společensky odpovědnou firmou. S tímto cílem jsou vynakládány značné finanční prostředky. Ačkoliv je slévárenská výroba vnímána jako náročná pro životní prostředí, masivními investicemi do ekologických projektů se naší společnosti daří být velmi ohleduplnou k našemu životnímu prostředí. Jen za poslední 3 roky dosáhly investice do ekologických projektů 80 milionů korun. Díky těmto realizovaným investicím do nových technologií odprášení a filtrace můžeme s nadsázkou říci, že do okolí vypouštíme čistší vzduch, než který v našem regionu je,“ sdělil Paděra.

Společnost patří k významným zaměstnavatelům v regionu, který se tradičně potýká s vysokou nezaměstnaností. „Na druhou stranu je třeba říci, že hledáme odborně zaměřené a kvalifikované pracovníky, které je těžké najít i v regionu s takovou nezaměstnaností, jakou má Moravskoslezský kraj,“ uvedl ředitel. Vítkovické slévárny úzce spolupracují se vzdělávacími institucemi v regionu, zejména pak s vysokými školami a výzkumnými ústavy. „Zmínit mohu například Vysokou školu báňskou a Vysoké učení technické v Brně. S těmito institucemi spolupracujeme v oblasti společně realizovaných grantů a dotací na výzkum a vývoj materiálů a na dalších výzkumných a vývojových projektech,“ uzavřel Paděra.

Rostoucí společnost

Minulý rok v květnu se společnost Vítkovické slévárny, s.r.o., stala vlastníkem 100-% podílu společnosti Inproma, s.r.o., v Křinci u Nymburku. Ta realizuje strojírenskou výrobu se specializací na obrábění a montáž dílů z hliníku, zinku, mědi a litiny. Tímto krokem došlo k posílení kapitálové stability společnosti Vítkovické slévárny, s.r.o., zlepšení jejího postavení na trhu a rozšíření portfolia výrobků o dodávky v oblasti hydrauliky, automobilového průmyslu, textilního strojírenství a dalších specializovaných oborů.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...