1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

WAVIN Ekoplastik, s.r.o.

Wavin Ekoplastik 16Aby voda tekla hospodárně, bezpečně a tiše

Ať už se podíváte na bytový komplex, nákupní centrum, nebo kancelářské či průmyslové budovy, do všech těchto objektů je potřeba přivést pitnou vodu. K bezpečné přepravě vody z venkovního potrubí až k armaturám mohou posloužit například plastové potrubní systémy, které v Kostelci nad Labem vyrábí už od roku 1990 společnost Wavin Ekoplastik.

Se svým osvědčeným produktem, známým pod označením Systém Ekoplastik, slaví úspěchy na evropských, asijských i afrických trzích. Kromě tradičních potrubních systémů zde vznikají také novinky, které reagují na současné technologické trendy a potřeby moderního bydlení. Vedle inovativních materiálů využitých v trubkách určených pro rozvody vody, topení či kanalizace jde také o komplexní systém pro hospodaření s dešťovou vodou. „Je to oblast, která se bude v České republice progresivně vyvíjet podobně jako v západoevropských zemích,“ říká Ing. Krzysztof Bocek, generální ředitel společnosti Wavin Ekoplastik.

Inovace hrají u společnosti Wavin Ekoplastik klíčovou roli. Firma se přitom opírá o zázemí silné mezinárodní skupiny Wavin, která sídlí v Nizozemsku a působí v 25 evropských zemích. Místní obchodní partneři z řad velkoobchodníků, projektantů, developerů nebo stavbařů tak mohou vybírat z opravdu široké nabídky. „Náš sortiment zahrnuje veškeré systémy pro rozvody pitné, dešťové a podzemní vody, stejně jako pro vytápění, klimatizaci nebo plyn,“ dodává Krzysztof Bocek.

Společnost Ekoplastik na trhu působí už 26 let. Významným milníkem v historii firmy byl rok 2003, kdy podnik zakoupila skupina Wavin, což usnadnilo expanzi na evropské a mezinárodní trhy. Další významnou změnu přinesl rok 2012, kdy se firma Wavin stala součástí koncernu Mexichem, světového lídra v plastových potrubních systémech. Kromě České republiky je firma zastoupena také na Slovensku, a to společností Wavin Slovakia, která byla založena v roce 1998 v Bánovcích nad Bebravou, kde má hlavní sídlo a centrální sklad. Celosvětově dosahuje obrat společnosti Mexichem 5,6 miliardy eur a koncern zaměstnává na 19-tisíc pracovníků. V České republice jich pracuje kolem 300.

Vysoká spolehlivost, minimum reklamací

Skupina Wavin poskytuje řešení pro základní potřeby každodenního života. Patří k nim bezpečný rozvod pitné vody, udržitelná regulace dešťové vody a odpadních vod, stejně jako energeticky účinné vytápění a chlazení budov. Na přední příčky světového trhu nestaví firmu Wavin Ekoplastik jen její tržní podíl a šíře sortimentu, ale i vysoká míra inovací a nejmodernější technologie, které se promítají do vysoké kvality výrobků. „Naše společnost upřednostňuje dlouhodobou vizi před krátkodobým ziskem. Pracujeme s progresivními materiály a s nejnovějšími technologiemi. Kromě vysoké kvality produktů, je pro nás klíčová spolehlivost systémů. Například řešíme minimum reklamací, které jsou v našem oboru vždy nepříjemné a drahé. Díky kvalitě, spolehlivosti a zaměření na zákazníka se nám daří dlouhodobě růst,“ říká generální ředitel.

Hned v zápětí dodává, že kvalita je dnes považovaná za standard a zákazníci si stále častěji říkají o komplexní služby. „Proto poskytujeme technické poradenství. Zákazníkům je k dispozici také tým obchodníků a produktových manažerů. V loňském roce jsme spustili unikátní školící centrum v Kostelci nad Labem u Prahy, ve kterém mají investoři a projektanti možnost získat nejen teoretické informace o produktech, ale také si výrobky mohou vyzkoušet.“

Potrubí pro Zlatou uličku

S ohledem na široký sortiment, kvalitu výrobku a komplexní služby nepřekvapí, že je o produkty velký zájem. „Držíme si významný tržní podíl a jsme největším výrobcem a dodavatelem potrubních systémů v České republice. S našimi produkty se můžete setkat prakticky všude,“ podotýká generální ředitel. Potrubní systémy dodané společností Wavin Ekoplastik se objevují například v nákupních centrech, ve výrobních areálech předních českých i zahraničních společností a v celé řadě dalších developerských projektů. „Naše potrubní systémy byly využity při realizaci mnoha zajímavých komerčních projektu, ale také je najdete v ryze historických částech měst, jako je Zlatá ulička v Praze,“ vzpomíná na zajímavé reference Krzysztof Bocek. A vzápětí dodává, že se společnost snaží vždy nabídnout komplexní řešení, které co nejvíce odpovídá potřebám konkrétního investora.

Nové standardy v potrubních systémech

Ve světě, kde hraje stále větší roli udržitelný rozvoj a ekologie, se výroba neobejde bez technologií, které dbají na ochranu životního prostředí. Společnost Wavin Ekoplastik proto vyrábí jen plně recyklovatelný sortiment. „Při výrobě a následné aplikaci se nepoužívají ani nevznikají látky škodlivé zdraví a životnímu prostředí,“ zdůrazňuje generální ředitel. Ruku v ruce s ekologickým rozměrem a snahou uspokojit proměňující se nároky zákazníků jde vývoj. „Inovace jsou naší prioritou. Na trh přinášíme skutečné a revoluční novinky,“ říká Krzysztof Bocek a dodává: „Vyzdvihl bych unikátní vícevrstvé plastové potrubí s vyztuženým čedičovým vláknem, což je jedinečný produkt, výrobně náročný. Tento systém je velmi odolný a vyznačuje se dlouhou životností. Vyrábíme ho a dodáváme jako jediní na světovém trhu. Zavedli jsme také potrubní systém z materiálu PPR-CT, který definuje nový standard v našem oboru a přináší lepší parametry včetně vyšší tlakové odolnosti.“

Hospodaření s dešťovou vodou

Aktuálním tématem, které hýbe oblastí výroby potrubních systémů, je hospodaření s dešťovou vodou. „Klima se proměňuje, období výrazných srážek střídá období sucha a společnost se musí naučit s dešťovou vodou zacházet. Stejně tak musí začít chránit povrchové a podzemní vody. Tuto oblast sledujeme a vyvinuli jsme vlastní řešení pro hospodaření s dešťovou vodou. Naše systémy zachycují, transportují a čistí vodu. Vyrábíme také zasakovací retenční systémy nebo systémy pro regulaci odtoků,“ vypočítává generální ředitel.

Také do dalšího období připravuje společnost Wavin Ekoplastik řadu novinek, které navážou na stávající aktivity. „Spustili jsme nové webové stránky pro profesionály Wavinacademy.cz, kde vzniká unikátní zóna pro developery a projektanty, kterým zdarma poskytujeme celou řadu softwarových nástrojů určených pro projektování ZTI. Na začátku roku jsme také uvedli na trh zcela nový odhlučněný systém kanalizace Wavin SiTech+. Jde o systém vnitřní gravitační kanalizace vyrobený z polypropylenu vyztuženého minerálním plnivem, který se snadno instaluje a díky speciálnímu materiálu a třívrstvé konstrukci potrubí výrazně snižuje hlučnost průtoku odpadní vody. Doporučujeme ho především ve stavbách, kde je žádoucí co nejvíce omezit hlukovou zátěž. To se týká například hotelů, nemocnic, kancelářských nebo rezidenčních prostor,“ uzavírá Krzysztof Bocek.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...