1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Evektor SportStar je využíván jako pozorovací letoun ve vědeckém projektu

evektor logoVynikající letové vlastnosti, nízké provozní náklady, vysoká nosnost a téměř 360° výhled z kabiny dělají ze SportStaru ideální letoun pro pozorovací mise.

Letoun SportStar je možné využít například pro monitoring elektrických sítí, potrubních systémů, zemědělských ploch, lesních požárů a také pohraničních oblastí.

Vedoucí vědecký pracovník NASA, Dr. Rafat Ansari, využívá letoun SportStar v důležité vědecké misi. Výskyt škodlivých řas v jezeře Erie v Severní Americe mu umožňují sledovat GPS kamery, namontované na spodní straně křídel. Letoun se pohybuje podél pobřeží jezera Erie od Clevelandu v Ohiu až po jezero Michigan, zatímco fotoaparát opakovaně (každých 5 vteřin) snímá infračervené a barevné snímky. Během každého letu je pořízeno okolo 1300 snímků. „Cílem je vyvinout systém včasného varování, který upozorní obyvatele na růst řas na pobřeží jezera," sdělil Dr. Ansari místnímu zpravodajství Cleveland 19 News.

Veškeré snímky a data z letu jsou veřejnosti přístupné online. „Zpracování dat ze satelitů obvykle trvá tři až čtyři dny. Data z malého letounu jsou však dostupná již během pár hodin. Další výhoda malých letounů spočívá v tom, že mohou být provozovány v menších nadmořských výškách, díky čemuž snímají i škodlivé řasy, které ze satelitů či z větších výšek nejsou dobře viditelné “ dodává Dr. Ansari.

27.09.2016

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...