1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Nová výroba kojeneckých výživ v Podivíně

Hame logoVůbec  poprvé jsme v našem závodě v jihomoravském Podivíně představili moderní plně automatizovanou linku na výrobu kojeneckých výživ v praktických obalech.

Výše investice do této nové velkokapacitní výrobní linky, která produkuje až 1,5 milionů kusů tzv. kapsiček měsíčně, činila zhruba 50 milionů Kč. Linka je učena zejména pro výrobu známé značky Hamánek, menšinu objemu produkce tvoří privátní značky včetně kojeneckých výživ košer kvality určené pro Izrael. Suroviny pro kojenecké výživy Hamé získává od lokálních pěstitelů, jako jsou například jablka baby food kvality z blízkých sadů družstva CZ Fruit. 

Díky nové lince zvýšil podivínský závod svou kapacitu výroby, takže může uspokojit rostoucí poptávku po jeho výrobcích v Česku i na zahraničních trzích. Jen za první tři čtvrtletí letošního roku vzrostl odbyt kojeneckých kapsiček z Podivína o více než 3/4 v meziročním srovnání, a export se navýšil na téměř trojnásobek.  „Výrobní linka v jednom kroku udělá tři sáčky najednou, což nám výrazně zvýšilo kapacitu produkce, a také nám to zvedlo efektivitu vůči konkurenci, kdy můžeme i flexibilněji reagovat na zvyšující se odbyt našich výrobků,“ vysvětluje Libor Bůšek, ředitel závodu. „Linka je plně automatizovaná, včetně automatického balení hotových výrobků do krabic. Z hlediska potřeby pracovních sil se tedy může pochlubit více než trojnásobně větší efektivitou. To hraje velkou roli v situaci, kdy mají prakticky všichni potravináři v Česku problém sehnat potřebné pracovníky,“ doplňuje ředitel Bůšek.

Kvalita produkce je zaručena špičkovými kontrolními mechanismy. „Výroba kojenecké výživy je snad tou nejpřísněji kontrolovanou potravinářskou výrobou vůbec, limity na přítomnost cizorodých látek jsou velmi přísné. Průběžně se pomocí moderních přístrojů, včetně plně vybavené laboratoře přímo v závodě, prověřuje přítomnost na pět set rizikových látek, což je něco, co doma v běžných podmínkách opravdu nedokážete udělat. Navíc třeba takové nebezpečné dusičnany, mykotoxiny či  residua pesticidů se z půdy snadno dostávají do některých plodin. Stačí zvolit nevhodný pěstitelský postup a zdánlivě zdravé suroviny ze zahrádky už jsou ve skutečnosti zdravotně závadné a pro kojence naprosto nevhodné,“ upozorňuje Lenka Vaněk, ředitelka marketingu Hamé, na to, že pořekadlo „co je domácí je dobré“ nemusí vždy platit. Ani u ovoce označeného certifikátem BIO nemají rodiče záruku, že splňuje přísné normy kladené na kojeneckou výživu. Lenka Vaněk také připomněla, že začátkem listopadu Hamé v televizi a na online kanálech spustí novou komunikační kampaň zaměřenou na kojenecké výživy Hamánek. Kampaň upozorní na to, že základem vhodné stravy pro kojence jsou právě kvalitní suroviny.

Kvalitní suroviny

Naprostá většina surovin pro výrobu kojeneckých výživ Hamánek v Podivíně, ať již jde o jablka, švestky či broskve, pochází od lokálních pěstitelů, v prvé řadě od odbytového družstva CZ Fruit, které sídlí v blízké Nosislavi zhruba 30 km od Podivína. Přestože letos plody proti minulým rokům nepoškodily jarní mrazíky ani krupobití, na úrodě ovoce se negativně podepsalo extrémní dlouhodobé sucho. „Vysoké teploty a extrémní sucho měly velmi negativní dopad do vývoje a velikosti plodů, do vybarvenosti jablek, ale také do jejich kvality, tedy obsahu škrobů, kyselin a cukrů,“ popisuje problémy letošní úrody Jan Šrajbr, ředitel odbytového družstva CZ Fruit. Plody kvůli suchu nebyly dostatečně zásobeny živinami a prvky, takže jsou v průměru menší než v minulých letech. „Naše družstvo má naštěstí na části našich výsadeb nainstalovány závlahy, což zachránilo úrodu jablek, včetně vysoce kvalitních plodů baby food kvality pro závod v Podivíně,“ upozorňuje ředitel Šrajbr.  Na pozemcích, kde není instalován závlahový systém, podle něj nedosáhly plody velikosti ani 60 mm příčného průměru a z toho důvodu je ani nesklízeli. Na těchto výsadbách docházelo dokonce k úplnému uschnutí stromů, zvláště pak na mladých výsadbách a u hrušní, které se projevily jako mnohem náchylnější na sucho než jabloně.

Kromě ovocných a ovocno-zeleninových kojeneckých výživ Hamánek pro tuzemský i slovenský trh se na nové lince vyrábí také vývozní zboží, vždyť kojenecké výživy z Podivína jsou vůbec nejúspěšnějším exportním artiklem Hamé. Jen v letošním roce putovaly výrobky z Podivína do 26 zemí po celém světě, od Spojených států, Belgie, Číny, Izraele, Itálie, Velké Británie, Španělska, Mongolska, pobaltských a balkánských států až po Rusko, Ukrajinu, Tunisko či exotické Seychely.

Jak se vyrábějí Hamánci v Podivíně

Podstatnou složkou pro kojeneckou stravu jsou kvalitní suroviny. Ty jsou také důkladně vybírané
 a procházejí důslednou kontrolou, protože by v nich neměly být prakticky žádné škodlivé látky. Na ovoce se tak používají chemické postřiky ve velmi omezené míře a schváleném spektru,  uplatňují se biologické metody ochrany, jako např. matení motýlů obalečů způsobujících červivost jablek apod.

Samozřejmá je kontrola přítomnosti stovek nežádoucích látek tak, aby nepřekročily minimální právními předpisy stanovené limity (dusičnany, těžké kovy, mykotoxiny, pozůstatky pesticidů atd.). Plody se navíc musí sklízet v době dostatečné zralosti, aby měly předepsaný obsah cukru a kyselin
a nemusely se například doslazovat přidaným cukrem. Nároky na kojeneckou výživu se přitom stále zvyšují.

Většina sklizeného zralého ovoce, například jablek, se po sklizni doveze do závodu v Podivíně, kde se zpracuje do dřeně, která je základem kojenecké výživy. Před zpracováním i během něj prochází dřeň dalšími testy v laboratoři přímo v závodě. Zkušení odborníci přitom ověřují například přítomnost pesticidů a u hotových výrobků pak i provádějí mikrobiální testy a ověřují váhu, správný obsah (refrakci a kyselost) a konzistenci.

Z pečlivě vybraných a zkontrolovaných surovin se dle vyvinuté receptury smíchá v závodě Hamánkovská ovocná či ovocno-zeleninová směs, která dle výrobního plánu směřuje na novou automatizovanou linku. Z obalovací folie navinuté v obřích rolích automatizovaný stroj postupně vysekává sáčky a vytvaruje do podoby kapsičky – odborně zvané DoyPack. Ty se v třech řadách souběžně naplní ovocno-zeleninovou směsí a zavřou uzávěrem, jenž stroj tepelně přitaví.

Sáček je opatřený bezpečnostním víčkem, které zabraňuje nechtěnému spolknutí. Uzávěr je vyrobený z prověřených materiálů bez použití změkčovadel a jeho součástí je bezpečnostní pojistka, takže snadno poznáte, zda byl výrobek již otevřen. Po otevření nezůstávají na víčku ani na hrdle ostré části, které by mohly dítě poranit.

Naplněné kapsičky podstupují ve „věži“ pasterizaci o teplotě 87–90 °C, která zničí případné mikroby, ale přitom je šetrná ke kvalitě surovin a chuti a vůni výrobku. Následně jsou ve druhé věži zchlazeny. Následuje balení výrobků. Automatizovaný balící stroj je tak chytrý, že dokáže kapsičky nejen balit do krabic po 8 ks, ale když tam nějaký kus chybí, tak celou krabici vyřadí, aniž ji poškodí. Všechny hotové a zabalené výrobky pak musí být ještě 12 dní uskladněny na inkubaci, aby se prověřila jejich teplotní stabilita. Část vzorků je také testována termostatickou zkouškou, která potvrzuje správnost celého výrobního procesu a mikrobiální bezpečnost výrobku, bezpečnost na lince jistí i permanentní magnet a velmi husté síto před plničkou.  Automatizovaná linka je vyrobena z materiálů, které jsou z hlediska výživy a potravin neutrální a neznečišťují výrobky například těžkými kovy.

Zpřísněný bezpečnostní režim výroby kojenecké výživy přitom začíná již při vstupu do samotné výroby. Všechny osoby musí být vybaveny speciální bezpečnostní obuví, za bílé potravinářské čepice se musí skrýt vlasy a případné vousy, oděv kryje bílý plášť a do uší patří nezbytné vycpávky.

Hotové a zkontrolované kapsičky Hamánek nakonec putují přes centrální distribuční sklad Hamé ve Starém Městě na tisíce míst po celém Česku, Slovensku i dále do zahraničí.

11.01.2019

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...