1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Holcim odmítl podmínky fúze s Lafarge, chce nová jednání

Holcim truckPaříž - Představenstvo švýcarské společnosti Holcim odmítlo podmínky navrhované fúze s konkurenčním francouzským výrobcem stavebnin Lafarge.

Transakcí měla vzniknout jednička na trhu cementu s tržní hodnotou kolem 55 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč). Holcim ve svém dnešním prohlášení navrhl zahájit nové jednání o otázkách řízení a směnném poměru akcií. Lafarge ve vlastním sdělení uvedl, že je ochoten uvažovat o možných změnách ve směnném poměru, jiné změny podmínek ve stávající dohodě ale prý nepřijme.

Obě firmy, které jsou již nyní předními výrobci cementu na světě, informovaly o plánu megafúze loni v dubnu. Vedení obou firem se tehdy dohodla, že Holcim podá nabídku na převzetí akcií o něco menší společnosti Lafarge tím, že akcionáři Lafarge dostanou za každou svou akcii jednu akcii Holcimu. Šlo by tak o splynutí dvou rovnocenných partnerů.

Rozdíly v hospodářských výsledcích obou firem, ceny akcií a pohyby ve směnném kurzu eura a švýcarského franku ale přiměly švýcarský Holcim usilovat o změnu podmínek.

Zdroj agentury Reuters tvrdí, že Holcim navrhl upravit původně předpokládaný směnný poměr tak, že za každou jednu akcii Lafarge by jeho akcionáři dostali 0,875 akcie Holcimu. Lafarge údajně připravuje protinávrh, který by poměr akcií k výměně na jeho straně upravil na 0,93 akcie.

Holcim také podle zdroje usiluje o změny ve vedení budoucí sloučené společnosti. Do jejího čela byl vybrán Bruno Lafont, který nyní šéfuje Lafarge.

Holcim uvedl, že další podrobnosti budou sděleny později.

18.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

220x600 CZA

Nenechte si ujít...