1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Na silnici R7 se začne jezdit po dvou mostech o půl roku dříve

dialnicny mostPraha - Na silnici R7 se začne jezdit po opravených mostech u Stehelčevsi a Knovíze na Kladensku o téměř půl roku dříve. Rekonstrukce začala v roce 2013 a pracovalo se vždy na polovině mostu.

V úterý skončí dopravní omezení ve směru na Slaný a po mostech projedou řidiči v celé jejich šířce v obou směrech. Původně přepokládaná cena byla 250 milionů korun, oprava nakonec stála 114 milionů korun, řekl dnes ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jan Rýdl.

Stavbu, která měla skončit až příští rok, podle něj urychlila hlavně kvalitní příprava projektu a kvalitní technický dozor, který na stavbu trvale dohlížel.

Mosty musely projít opravou, protože se uvnitř konstrukce tvořily dutiny, v nichž kondenzovala vodní pára, která konstrukci narušovala. Při výstavbě mostů byly použity moderní technologie, například speciální beton vysoce odolný proti chloridům a důkladná a odolná izolace. "Mosty mají tedy všechny předpoklady k tomu, aby bezproblémově sloužily několik dalších desetiletí," uvedl Rýdl.

Většina mostů vybudovaných v 70. a 80. letech, které jsou součástí R7, využívala jako nosnou konstrukci betonové prefabrikáty, které urychlovaly stavební práce. Mohly se totiž vyrábět a montovat i v zimním období, na druhou stranu v nich mohly vznikat dutiny. Původní betony použité na stavbu neobsahovaly přísady zvyšující odolnost proti chloridům. To se projevilo na trvanlivosti konstrukce.

Rychlostní silnice R7 patří mezi důležité dopravní tahy. Vede z Prahy do Chomutova a staví se už od 60. let. Ve finální fázi by měla měřit 83 kilometrů, hotová je ale třetina. Souvislý úsek tvoří pouze 18 kilometrů od Prahy ke Slanému, pak jsou čtyřproudé už jen dva izolované úseky.

19.11.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...