1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Řeku Dunaj v Bratislavě překlenula ocelová konstrukce

EUROVIA logoUnikátní technicky velmi náročnou akci zažila Bratislava na Slovensku. V rámci rekonstrukce Starého mostu probíhal v termínu od čtvrtka 27. srpna do pátku 28. srpna výsuv ocelové konstrukce v délce téměř 80 metrů.

Práce provádí stavební skupina EUROVIA CS pro město Bratislava.

Přípravné práce na výsuvu začaly ve čtvrtek 27. srpna v brzkých ranních hodinách. Na Dunaji byl uzavřen lodní provoz. Navazovalo ukotvení speciální lodě s podpůrnou konstrukcí mezi nově vybudovaným pilířem č. 34 a č. 5 s aktivací podpůrné soustavy na lodi. Po poledni následovalo zahájení samotného výsuvu. Ocelová konstrukce byla vysouvána postupně po částech, které byly na místo dováženy kamiony. Sváření konstrukce probíhalo přímo na místě. Konstrukce překlenovala Dunaj ve směru od petržalské strany na bratislavskou.

Pohyb konstrukce byl po celou dobu monitorován z obou břehů speciální měřicí technikou a celý prostor byl opatřen bezpečnostními prvky. Po skončení výsuvu byla konstrukce zajištěna na svém místě a proběhla deaktivace kotvicí lodě a odkotvení soulodí. Z tohoto důvodu byla doprava na Dunaji znovu obnovena v sobotu 29. srpna.

Výsuv ocelové konstrukce byl velmi zajímavou podívanou a technicky velmi unikátní akcí. Délka vysouvané konstrukce činila 76 m, hmotnost, která se vysouvala na pilíř č. 34, činila 800 tun.

Rekonstrukce Starého mostu v Bratislavě včetně oprav souvisejících okolních komunikací je strategickou stavbou, která probíhá přímo v centru Bratislavy na Slovensku. Práce realizuje EUROVIA SK pro město Bratislavu od roku 2013. Dokončení se předpokládá na konci 2015.

 11.09.2015

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...