1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ŘSD zahájilo stavbu přeložky silnice I/49 Vizovice - Lhotsko

road construction 3Vizovice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ČR na Zlínsku začalo stavět přeložku silnice I/49 Vizovice - Lhotsko.

Stavba za 187 milionů korun bez DPH má vyřešit problémy, která způsobuje silnice s řadou nepříjemných zatáček, jež je úzká pro kamiony. Uleví se také obyvatelům Lhotska, které hustá doprava sužuje léta.

Bagr začal ukrajovat první desítky metrů zeminy v místech, kde bude nová silnice. Stroje se vyhnou obytné zástavbě. Stavba 2270 metrů dlouhého úseku by měla být hotová do dvou let, zástupce zhotovitelské firmy na zahájení mluvil dokonce o 19 měsících.

"Naši občané na to čekají minimálně takových 50 či 60 let. Je to hlavně o odhlučnění naší obce. Všichni doufáme, že se toho dočkáme," řekla ČTK starostka Lhotska Jana Horčicová (nezávislá). Dodala, že lidé z Lhotska mají kvůli zimní údržbě sůl ve studních, musejí dávat více pozor na své děti a také strpět, že si kamiony v obci najíždějí do protisměru.

"Řidiči mezinárodní dopravy i místní vědí, že zatáčky kolem Lhotska jsou velmi nepříjemné, zvláště v zimním období. Jsou tady často závěje, je to namrzlé a jsou nehody. Navíc ve Lhotsku je problém, aby se vyhnuly dva nákladní automobily," řekl ředitel zlínské správy ŘSD Karel Chudárek.

Tranzitní doprava díky obchvatu nepovede obcí a cesta zrychlí, bude pohodlnější a bezpečnější. "Odklonění tranzitní dopravy mimo Lhotsko bude mít významný kladný dopad na životní prostředí obyvatel obce z hlediska výrazného snížení emisní, hlukové a dopravní zátěže," uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Stavbu by ze 70 procent měly hradit fondy EU.

ŘSD ve Zlínském kraji podle Chudárka letos chystá 16 akcí zahrnujících opravy povrchů vozovek a mostů a šest nových silničních staveb celkem za 670 milionů korun. Zahájena bude například třetí etapa stavby nové trasy silnice I/35 mezi Valašským Meziříčím a obcí Lešná, která potrvá tři roky a bude stát 756 milionů korun.

Na silnici I/35 se bude pracovat i v Rožnově pod Radhoštěm, kde bude silnice rozšířena na příjezdu do města až po křižovatku U Janíků na dva pruhy v každém směru. Stavba letos a příští rok přijde na 166 milionů. V létě by měla začít úprava křižovatky opět na silnici I/35 v Zubří na Vsetínsku zhruba za 130 milionů. ŘSD postaví také novou okružní křižovatku v obci Horní Lideč na Vsetínsku, která bude stát 17 milionů korun.

Silničáři připravují i další akce včetně zahájení stavby rychlostní silnice R49. "Chybí nám pár dokladů, které stavebnímu úřadu doplníme do konce března. Předpokládáme, že někdy v létě úřad vydá stavební povolení, ale také předpokládáme, že bude napadeno odpůrci silnice. Špatně se odhaduje, jak se to bude vyvíjet dál," uzavřel Chudárek.

18.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...