1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovenští stavbaři očekávají letos první růst sektoru od krize

construction workersBratislava - Slovenské stavební firmy očekávají, že výkony odvětví letos porostou poprvé od roku 2008. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky ČTK poskytla poradenská společnost CEEC Research.

Z vyššího objemu zakázek by mohly těžit i čeští stavbaři, kteří se na Slovensku podílejí například na budování nebo modernizaci silnic a železničních tratí.

Slovenské stavebnictví podle odhadu stavebních firem letos poroste o 2,4 procenta po loňském poklesu o 2,9 procenta. Výkony odvětví výrazně propadly po propuknutí globální ekonomické krize, stavební produkce v zemi v letech 2009 až 2014 po zohlednění inflace klesla o třetinu.

"Sektoru pomáhají hlavně velké státní zakázky na dopravní infrastrukturu. Stále ale zůstávají problémy z minulosti v podobě části ztrátových zakázek nebo i tvrdé dopady na střední a menší firmy způsobené restrukturalizacemi některých velkých společností," uvedl šéf CEEC Research Jiří Vacek.

Soudní ochranu před věřiteli v uplynulém období na Slovensku získaly například zadlužené přední stavební společnosti Doprastav a Váhostav-SK. Doprastav podle schváleného způsobu ozdravení vyplatí většině věřitelů jen zhruba třetinu jejich pohledávek. Váhostav-SK by zase měl podle návrhu zaplatit svým dodavatelům zpravidla jen 15 procent z hodnoty faktur. Takzvaní zajištění věřitelé, kterými jsou hlavně banky a které mají své pohledávky vůči společnosti zajištěné například jejím majetkem, by naopak měli být uspokojeni v plné míře.

Některé společnosti v průzkumu upozornily, že i s ohledem na velké infrastrukturní projekty se v zemi může projevit nedostatek kapacit stavebních společností. Více než třetina stavebních firem plánuje přijmout nové zaměstnance a čtvrtina chystá zdražení stavebních prací v průměru o sedm procent. Návrat stavební produkce na předkrizovou úroveň manažeři v příštích pěti letech ale neočekávají.

27.03.2015  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...